HockeyNews
PLUS

Nolltolerans i NHL efter övergreppen: "Hårda straff"

(11420) Peters/Bettman/Babcock
Bildbyrån

Publicerad: 10 december 2019

FacebookXWhatsApp

Flertalet tränare har hamnat i skottgluggen efter den senaste månadens avslöjanden i NHL.
I ett pressmeddelande så uttalar sig nu kommissionären Gary Bettman om de rådande missförhållandena – och hur de ska tacklas av ligan.

Listan på spelare som klivit fram och berättat om så väl psykiska- som fysiska övergrepp från huvudtränare i NHL kan göras lång. Bill Peters var först ut att få lämna sitt tränaruppdrag på grund av rasistiska uttalanden för tio år sen. Och sedan dess har flera spelarprofiler vittnat om hemska förhållanden under ledningen av bland annat Mike Babcock och Marc Crawford.

När samtliga ägare och general managers under måndagen samlades för det årliga Board of Governors-mötet så var det också just övergreppen som stod högst upp på dagordningen. 

– Vi kommer inte tolerera övergrepp i någon form, säger Bettman bland annat i pressmeddelandet. 

LÄS MER: 
Zetterberg om kritiken mot Babcock: "Bra att det kommer fram"

LÄS MER: Bjurman: "Deras metoder accepteras inte längre"

Ligans ledning blev tagna på sängen av de uttalanden som strömmat ut från spelare under den senaste tiden, menar Bettman. För att undvika liknande situationer – och sätta stopp för sådana företeelser i framtiden – så har nu ligan presenterat en helt ny handlingsplan. 

Huvudpunkterna i denna lyder:

1. Nolltolerans gäller. Alla klubbar måste omedelbart rapportera olämpligt, olagligt eller kränkande beteende till Bettman själv, eller hans nummer två Bill Daly. Vid misslyckande att göra så kan klubben och individerna i fråga förvänta sig "hårda straff".

2. Samtliga tränare, general managers (även assisterande sådana) måste delta i en årlig kurs där bland annat utbildning om mångfald, inkludering och mobbning står på tapeten. 

3. Olämpligt beteende kommer att bestraffas antingen av klubben i fråga, ligan eller båda. 

4. Visselblåsare ska skyddas. En ny plattform ska skapas för att olämpligt beteende ska kunna rapporteras anonymt till ligan.

– Världen förändras för det bättre. Det här är en möjlighet, och ett ögonblock, för positiv förändring och den här utvecklingen borde påskyndas – till fördel för alla som är en del av sporten som vi älskar, säger Bettman summerande i sitt uttalande.

Här kan du läsa pressmeddelandet från Gary Bettman i sin helhet.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)