HockeyNews
PLUS

Zetterberg om kritiken mot Babcock: "Bra att det kommer fram"

(11343) Zäta/Babcock
HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 6 december 2019

FacebookXWhatsApp
TIMRÅ. Mike Babcock och Bill Peters är två tränare som fått se sig i rampljuset den senaste tiden efter att tidigare spelare kritiserat deras ledarstil, däribland Johan Franzén som berättade om hur illa han mådde under Babcocks styre i Detroit.
Under tio år hade Henrik Zetterberg Mike Babcock som tränare i Detroit Red Wings – och han är inte förvånad över uttalandena rubrikerna.
– Det är saker som man har varit en del av, sedan har jag och Mike alltid haft en väldigt ärlig och öppen relation där vi sagt vad vi tycker till varandra och jag tycker att det alltid har ”clearats” ut men jag är inte förvånad över att det kommer ut saker om honom och inte om andra tränare heller, säger Zetterberg till HockeyNews.se.
Det är två säsonger sedan Henrik Zetterberg senast spelade en match för Detroit och han har nu flyttat hem till Sverige igen med frun Emma och resterande del av familjen och bosatt sig Ängelholm där de tillbringat somrarna mellan säsongerna.

Under åren i Detroit var Mike Babcock en stor dela av Zetterbergs vardag då det var kanadensaren som var huvudtränare i Red Wings från säsongen 2005–06 till och med säsongen, en tränare som den senaste tiden fått se gamla spelare uttala sig kritiskt om hans ledarstil.

En som varit väldigt öppen och kritisk mot Babcock är Johan Franzén som beskrivit Babcock som ”den värsta personen jag någonsin träffat” i en intervju med SportExpressen  och talade framförallt om en händelse under slutspelet när Red Wings mötte Nashville och Franzén överöstes med påhopp på bänken från tränaren.

Henrik Zetterberg var lagkamrat med Franzén under många år i Detroit och märkte att de två inte drog jämnt med varandra.

– Jag märkte inte av det under matchen i Nashville men jag och Johan har spenderat väldigt mycket tid ihop och det är klart att man vetat att det inte varit den populäraste tränaren han haft, säger Zetterberg till HockeyNews.se.

Henrik Zetterberg tillsammans med den hårt ifrågasatte tränaren Mike Babcock. Foto: Bildbyrån

Njurundasonen Zetterberg har tidigare pratat om att relationen mellan honom och Babcock var ansträngd under delar av åren.

Att Franzén och andra spelare som haft Babcock talat i negativa ordalag om tränaren är inget som förvånar Zetterberg.

– Det är saker som man har varit en del av, sedan har jag och Mike alltid haft en väldigt ärlig och öppen relation där vi sagt vad vi tycker till varandra och jag tycker att det alltid har ”clearats” ut men jag är inte förvånad över att det kommer ut saker om honom eller om andra tränare heller. Det är en del av jargongen som varit, framförallt förr i tiden. Det är nog många spelare som har sina historier av vad som hänt med tränare. Tänk på de äldre spelarna som kom över tidigt, som Mats Näslund och Inge Hammarström, européer hade det inte lätt, säger Zetterberg.

Att det som hänt nu kommer upp till ytan är något Zetterberg gillar.

– Jag tycker att det är bra att det kommer ut för det behövs inte coachas på ett sådant sätt utan man kan ändå få pli på spelare och få de att göra som man vill utan att skrämmas och mobbing i många fall, säger han.

Under sina sista år i Detroit hade Zetterberg Jeff Blashill som huvudtränare. Och bytet från Babcock till Blashill var påtagligt.

– Jag hade Mike i tio år och det är klart att det blev en annan ledarstil med Blashill, en helt annan mentalitet och personlighet så på så sätt blev det väldigt annorlunda. Det som är roligt att se är att det kommer yngre tränare, att lag vågar satsa på yngre tränare som har gjort resan och att de vågar ta de som är i farmarlaget. Ett tag var det väldigt mycket rundgång på tränarna och hett säkert kort för ledningen att göra, men att lag börjar våga med yngre tränare är väldigt positivt för de har ett helt annat mindset, säger Zetterberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)