SHL-svepet: HV71 körde över mästarna – och Örebro bröt förlustsviten

(11386) Svepet

Publicerad: 7 december 2019

Örebro vann komfortabelt borta mot Oskarshamn och bröt därmed sin förlustsvit, HV71 gjorde fyra mål i den andra perioden och körde över mästarna i ett utsålt Scandinavium, och Leksand tappade sin ledning och förlorade mot Skellefteå.
Här är SHL-svepet från lördagens tidiga matcher.

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

Frölunda – HV71 1–4 (0-0, 0-4, 1-0)

FHC: Simon Hjalmarsson
HV71: Axel Holmström, Simon Önerud, Christoffer Törngren, Anthony Camara

Det var ett utsålt Scandinavium i klassikermötet mellan Frölunda och HV71. Och det märktes, för Frölunda kom ut starkt och hade också en puck inne i mål efter drygt elva minuter, men efter videobedömning kunde domaren konstatera att Simon Hjalmarsson sparkade pucken i mål.

I stället var det HV71 som tog ledningen, sedan Axel Holmström blivit målskytt. Sex minuter senare utökade stekhete Simon Önerud HV:s ledning sedan han rundat målburen och lagt in pucken vid stolproteln.

Med sex minuter kvar av andra perioden gjorde Christoffer Törngren 3–0 för HV71 med ett kliniskt avslut från nära håll. Och drygt 30 sekunder senare var det dags igen, Anthony Camara slog in en retur från nära håll.

Frölunda skulle få hål på Jonas Gunnarsson i den tredje perioden, sedan Simon Hjalmarsson slagit till från nära håll på passning från Joel Mustonen. Med 2:13 kvar av matchen reducerade Johan Sundström för Frölunda på nytt efter att ha slagit in en retur från nära håll.

Närmre än så kom dock inte Frölunda och därmed tog HV71 oerhört viktiga poäng i toppstriden.

Oskarshamn – Örebro 0–2 (0-1, 0-0, 0-1)

IKO: -
ÖHK: Mathias Bromé, Glenn Gustafsson

Forwarden Mathias Bromé gav gästerna ledningen med sitt åttonde mål för säsongen efter 6:28 in i den första perioden när han avslutade från nära håll.

1–0 stod sig tills det återstod 30 sekunder av matchen, då Glenn Gustafsson skickade in pucken i tom bur och sköt tre poäng till Örebro.

I och med segern bröt Örebro förlustsviten på tre raka matcher.

Skellefteå – Leksand 3–2 (0-0, 2-1, 1-1)

SAIK: Oscar Möller, Jonathan Pudas 2
LIF: Mattias Ritola, Daniel Olsson-Trkulja

Den första perioden var en jämn historia och bägge lagen skapade chanser. Den hetaste chansen hade Leksandsforwarden Spencer Abbott, men Gustaf Lindvall stod i vägen den gången.

Målet skulle dock komma för gästerna, forwarden Mattias Ritola slog till med sitt 50:e mål i SHL – och det var ett riktigt drömmål. På pass från Daniel Gunnarsson lurade han Gustaf Lindvall och la in pucken retligt enkelt.

Men Skellefteå skulle vända på steken innan den andra perioden var över. Först reducerade Oscar Möller och strax därpå gav Jonathan Pudas hemmalaget ledningen. Tungt för Leksand, som såg ut att ha kontroll på matchen.

Men gästerna skulle komma tillbaka. Efter 6:26 in i den tredje perioden kvitterade Daniel Olsson-Trkulja med ett drömskott på framspelning från slovenske Marek Hrivik.

Skellefteå gav sig dock inte och med 5:30 kvar att spela slog Jonathan Pudas till med sitt andra mål för kvällen och såg därmed till att de tre poängen stannar i Skellefteå.