HockeyNews
PLUS

Lånebegränsningar kan komma upp till diskussion

(10342) Mats "Horndal" Johansson ligachef Hockeyettan
Skärmdump / Bildbyrån

Publicerad: 3 december 2019

FacebookXWhatsApp

Den senaste tiden har det blivit en het potatis att klubbar i Hockeyettan lånar ut spetsspelare till Hockeyallsvenskan trots att de själva spelar viktiga matcher. Det har inte gått ligaorganisationen Hockeyettan förbi och ligachefen Mats ”Horndal” Johansson utesluter inte att lånebegränsningar är något som kan komma upp till diskussion.
– På något sätt ska jag väcka frågan vad man tycker om det, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

I och med att det finns en lånebegränsning för hur många spelare klubbarna i Hockeyallsvenskan får låna från SHL-organisationerna under en säsong har hockeyns (låne)karta ritats om. Hockeyallsvenska klubbar med behov vänder sig istället mot Hockeyettan när det uppstår hål som måste fyllas av lån.

Den senaste veckan har till exempel Grums lånat ut spetsanfallarna Pelle Hedlund och Jesper Norbäck till Karlskrona och Visby/Roma skickat sin förstekeeper Daniel Marmenlind till Västervik trots att de har matcher mot lag i streckstrider på schemat. Karlskrona har dessutom lånat backen Viktor Näslund av HC Dalen.

– Det är inte bra, men samtidigt rent generellt, i SHL har de breda trupper, i Hockeyallsvenskan har de inte fullt lika breda trupper och i Hockeyettan är det ofta smalare trupper ändå. Då måste vi kanske låna och vill vi låna åt ena hållet, kanske vi måste låna åt det andra också, konstaterar Hockeyettans ligachef Mats ”Horndal” Johansson.

– Så länge vi måste ut och låna in folk kanske vi måste vara beredda att släppa ut folk också. Tillfälligt i alla fall. Det är givande och tagande.


Begränsningar kan diskuteras
I dagsläget är den här typen av låneverksamhet inget som omfattas av några regleringar och det gör att organisationen och ligachefen knappast kan ha mer än personliga åsikter om situationen. Även om den till viss del påverkar det sportsliga i Hockeyettan.

– Det är inte riktigt fair kan jag tycka, men var och en gör vad de vill, även om det kan bli olyckligt. Samtidigt vill inte jag komma med pekpinnar och säga ajabaja till en klubb som lånar ut när vi inte har några bestämmelser kring det. Det är deras beslut.

Skulle det kunna bli tal om att införa någon form av låneregler och begränsningar även i Hockeyettan?
– Det kanske skulle vara något för Hockeyettan också, men vi spretar lite för mycket. Det finns några klubbar som lockar med att signar du för oss får du chansen att gå till Hockeyallsvenskan om möjligheten dyker upp.

– Att sätta en begränsning och få 46 lag eniga om det tror jag blir svårt. Topplagen behöver aldrig låna in eller låna ut, de har ganska breda trupper. Det är de som inte har råd med fler än tre och en halv femmor och några juniorer, får de ett par skador och en avstängning då måste de låna.

Är det en fråga som ni har uppe på agendan och diskuterar internt?
– På något sätt ska jag väcka frågan vad man tycker om det, men därifrån är det en lång väg till något i praktiken. Vi kan ta upp det till kommande årsmöte, det är inte alls omöjligt. Men initiativet måste komma från föreningarna också.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)