HA-svepet: "Detta är bottenlöst, AIK – var är moralen?"

Den sista fredagen i november bjöd på full omgång i Hockeyallsvenskan. HockeyNews.se:s reporter Daniel Grozdanovski sammanfattar matcherna här.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Västerås–Vita Hästen 3–2 (1–0, 1–1, 1–1)

Västerås: Lukas Zetterberg, Alexander Younan, William Wikman.
Vita Hästen: Jakob Stridsberg, Linus Andersson.

Kommentar: Skön Västerås-seger där Lukas Zetterberg bröt dödläget halvvägs in i den andra första perioden efter slagskott i powerplay. Zetterberg fjärde mål i VIK sedan återkomsten. 1–0 stod sig till mitten av den andra perioden – då backen Alexander Younan avslutade ett läckert Västeråsanfall – där man spelade ut Hästen-försvaret efter noter. Younan kunde lägga in pucken bakom en bortspelad Oscar Masiello i Hästen-målet.

Jakob Stridsberg tände ett Hästen-hopp i slutet av den andra perioden. Med sex minuter kvar utökade speedige William Wikman Våsterås ledning. Innan matchen var över hade Hästens skyttekung och en av seriens största överraskningar, Linus Andersson, skickat in sitt 13:e mål för säsongen.

Stark match av Västeråskeepern Jesper Myrenberg, som räddade 32 Hästen-skott.

Timrå–Björklöven 1–4 (0–1, 1–1, 0–2)

Timrå:
Jonathan Dahlén.
Björklöven: Pontus Andreasson, Hardy Häman Aktell, Justin Crandall, Alexander Wiklund.

HockeyNews reporter och krönikör Alexander Nilsson var på plats och såg toppmatchen. Läs hans spaning från matchen här.

Mora–Västervik 3–1 (1–1, 0–0, 2–0)

Mora:
Adam Masuhr, Johan Persson, Daniel Ljunggren.

Västervik:
 Erik Nyström.

Kommentar: Ett Mora där nye backen Isak Pantzare bildade backpar med Viktor Amnér.

Mora fick en drömöppning efter att Adam Masuhr gjort säsongens första (!) mål. Det tog nästan en halv säsong innan den fullträffen kom. Mora trodde att laget skulle gå till pausvila med en ledning, men Västerviks Erik Nyström ville annat, när han starkt tog sig in framför mål och tryckte in pucken bakom Isak Wallin.

Efter en mållös andraperiod var det ovisst inför den tredje perioden. Åtta minuter in i perioden klev skarpskytten Johan Persson fram och skickade in sitt tolfte mål för säsongen i powerplay. Ett mål som betydde seger för Mora. En oerhört viktig seger för Mora, som höll nere baklängesmålen för en gångs skull.

Södertälje–AIK 5–0 (2–0, 3–0, 0–0)

Södertälje:
Christoffer Bengtsson, Anton Blomberg, Martin Janolhs, Nick Olesen, Christopher Liljewall.

Kommentar: Två bottenlag i tabellen, men här skiljde det en hel del.

Om AIK-supportrarna var oroliga inför matchen, borde de vara det ännu mer nu. Man ska inte sparka på en som ligger – men det här var bottenlöst uselt av AIK. Det verkar inte finnas någon som helst geist i laget. Eller för den delen moral.

När inlånade Väsbymålvakten Edvin Olofsson fick hoppa in efter den första perioden vid 0–2-läge så släppte han in ett snabbt mål. Men Olofsson räddade också en straff. Tror du lagkamraterna kom fram och tackade honom? Svar Nej. Det säger allt om dagens AIK. Visst, att man kan vara besviken, men man står upp för sina lagkamrater. Vad sänder det annars för signaler?

Desto gladare miner i SSK som tog en skön seger och där man hade fem olika målskyttar. Lämnar nu ett stort poäng-glapp (nio poäng) till jumbon AIK.

Modo–Tingsryd 3–2 (2–0, 1–1, 2–1)

Modo:
Victor Berglund 2, Jonathan Johnsson, Johan Forsberg, Magnus Häggström.
Tingsryd: Robin Carlsson, Gustav Olhaver.

Kommentar: Farlig match för hemmastarka Modo. Tingsryd hade fyra raka segrar i bagaget och kunde spela avslappnat. Men Modo visade klass från start och gick fram till en 2–0-ledning i den första perioden.

Inför den tredje perioden ledde Modo med 3–1. Då gav smålänningarna matchen en extra hetta när Gustav Olhaver reducerade, men det till slut var det inget snack. Rättvis seger för Modo, som jagar Björklöven i toppen.

Almtuna–Kristianstad 5–1 (0–0, 1–1, 4–0)

Almtuna:
Tobias Åhström, Flip Hasa, Hampus Harlestam, William Wiå, Sebastian Fakt.
Kristianstad: Mikael Johansson.

Kristianstad kom till spel utan en av sina assisterande kaptener, Herman Hansson, som var avstängd efter en incident mot Karlskrona i onsdags. Annars var det just i Gränby ishall, som Kristianstad säkrade det allsvenska avancemanget i våras och skickade ner Almtuna i Hockeyettan.

Men Panterns degradering räddade ju som bekant kvar Uppsala-laget i finrummet. Det var skåningarna som tog i ledningen i matchen genom ett en rejäl bjudning av hemmalirare. Det blev en retur som Mikael Johansson kunde böka in (första allsvenska målet).

Men unge Modolånet Tobias Åhström skulle kvittera Kristianstads ledning. Åhström har haft en fin låneperiod i Almtuna.

I den tredje perioden tog Almtuna kommandot i matchen när man gjorde två snabba mål inom loppet av en minut. När sedan William Wiå satte 4–1 med knappt fem minuter kvar var matchen avgjord. Almtuna gör det bra just nu.

Karlskrona–Karlskoga 3–6 (1–2, 2–1, 0–3)

Karlskrona:
Hannes Johansson, Philip Rondahl, Viktor Liljegren.
Karlskoga: Tor Immo 2, Nikola Pasic, Oliver Eklind, Filip Ahl, Alexander Anderberg.

Kommentar: Det är alltid målgaranti när Karlskoga är i farten. Efter att ha tagit ledningen med 2–0 i mitten av den första perioden kanske många trodde att det skulle rinna iväg. Men Karlskrona reste sig och vände på biffen.

Mot slutet av den andra perioden ledde man med 3–2 då seriens målkung slog till med en ynka sekund kvar av perioden. Vem pratar jag om? Tor Immo, så klart. En lirare som nu är uppe på 16 fullträffar.

I den tredje gjorde Karlskoga ytterligare tre mål och är nu första lag i allsvenskan som har gjort över 100 mål.