HockeyNews
PLUS

Nicklas Rahm snart redo att bli huvudtränare: "Skulle fundera"

(11178) Nicklas Rahm/HV71-Växjö
Bildbyrån

Publicerad: 28 november 2019

FacebookXWhatsApp

Mötena mellan Växjö Lakers och HV71 är något extra för Nicklas Rahm, 44.

Som assisterande coach har han vunnit SM-guld med båda Smålandsklubbarna och nu närmar han sig ett jobb som huvudtränare.

– Skulle jag få möjlighet att bli headcoach någonstans så skulle jag verkligen fundera på det, säger Rahm till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport 


För HV71:s assisterande tränare Nicklas Rahm är Smålandsderbyt mellan Växjö och HV speciellt. När han gjorde sin första riktiga säsong som spelare i SHL var han som 19-åring med och vann SM-guld med moderklubben HV71 våren 1995.


Och när han satte punkt för en fin hockeykarriär 16 år senare var han med och spelade upp Växjö i SHL våren 2011.


Det var också i Växjö som han fick sitt första coachjobb. Direkt efter avslutad spelarkarriär var han fystränare i Växjö i två år innan han parallellt med det jobbet blev assisterande tränare bredvid huvudcoachen Sam Hallam och hjälptränaren Fredrik Hellgren.


Växjös sportchef Henrik Evertsson såg ett coachämne i Nicklas Rahm.


– Det är två väldigt bra mentorer som jag lyssnade mycket på och tog lärdom av, både Henke och Sam. Där har jag lärt mig mycket som jag har tagit med mig och som speglar mig för det är mina första år som coach. Det är klart att det är det som har gjort störst avtryck, säger Nicklas Rahm till HockeyNews.se inför SHL-säsongens andra möte mellan Växjö och HV.


– Sedan är det fjärde året här och jag har lärt mig mycket här också, säger den assisterande HV-coachen.


Så hur var det att jobba med Sam Hallam?


– Jag tycker att jag har haft många bra tränare och tagit åt mig lite från varje, kanske mest av Sam naturligtvis.


– Han är behaglig och kan växla mellan det här arga, beslutsamma, till att skapa ett lugn runt omkring sig. Han har tydliga idéer, tydlig riktning, vilket skapar ett lugn. Det är det jag har tagit med mig mest av.


Nicklas Rahm är en temperamentsfull coach som har formats i både HV71 och Växjö Lakers. Foto: Bildbyrån.


Rahm tillägger kvickt:


– Sedan kanske inte jag har samma lugn som han. Men målsättningen är att komma dit nån gång, haha.


Nicklas Rahm har ett hett temperament och ibland kokar det över i båset.


– Ja, lite. Samtidigt är min energi en drivkraft men jag balanserar ibland på en tunn linje mellan att trilla över. Då brukar jag inte vara sen att backchecka och tala om att jag inte är så nöjd över mitt agerande, hehe. De gångerna blir färre och färre, faktiskt.


Det kan väl vara bra med lite ilska emellanåt?


– En del tycker det, en del tycker inte det. Det beror på vem som drabbas av det kanske. Man måste ändå kunna fokusera. Jag har blivit bättre på att hantera det och att hålla det inombords istället så man verkligen är effektiv. Det är det viktiga tycker jag nuförtiden.


– Spelet handlar om känslor, men det måste vara under kontrollerade former så sett.


Som assisterande coach har Nicklas Rahm vunnit SM-guld med Växjö 2015 och med HV71 redan under sin första säsong som assisterande tränare i Jönköping 2017.


– Det var fantastiskt naturligtvis. Gulden är lite olika för vid det första var man lite mer clueless (aningslös), det var liksom bara att hänga med.


– Vi vann på hemmaplan där och vi vann på hemmaplan i match sju i Jönköping. Man visste inte vilket ben man skulle stå på i den sudden och Lawrence (Pilut) blev utvisad och lite såna grejer. Det är små marginaler, men fantastiska upplevelser båda två och man lär sig väldigt mycket av ett sånt långt slutspel. Och jag har fått vara med om tre eller fyra såna och det är väldigt mycket man kan ta med sig där, anser Nicklas Rahm.


HV71:s gyllene tränarstab 2017: Johan Lindbom, William Rahm, Stephan Lundh och Nicklas Rahm. Foto: Bildbyrån.


– Förra året var också långt. Det var bara till kvartsfinal (mot Färjestad), men det var ändå sju matcher och långa sudden, så varje slutspel är unikt och man tar med sig mycket. Det är roligt med hjärnornas kamp mot den andra tränarstaben och i slutspel är det fantastiskt kul.


Hur är det som Växjötränare att möta HV och hur är det som HV-tränare att möta Växjö?


– Skillnaden är att det är lite mer rivalitet Växjö-HV än HV-Växjö. Den har vuxit de senaste åren. När jag kom hit (HV71) var det inte alls så. När jag var där nere (Växjö) blåste vi upp det som ett Smålandsderby och ”Vi ska slå HV”, som då var lite storebror, kanske, när vi kom upp och har alltid varit i SHL och elitserien, säger Nicklas Rahm som verkligen kan jämföra derbyts status i de olika Smålandslägren.


– När jag kom till HV var det inte alls på samma sätt. Då var det mer mot Linköping, Frölunda och Färjestad för det fanns mer slutspelshistorik, men nu har Växjö ändå varit några år i toppen och krigat så nu blir det mer dem vi ska slå, naturligtvis, så vi pumpar också upp oss extra och man försöker med begrepp som bäst i Småland. Det är ofta fullt hus på matcherna, både i Vida och Kinnarps och bra stämning. Det är roliga matcher och jag tycker det är en av de roligaste matcherna på året.


Medlemmarna i HV71:s tränarstab, Stephan Lundh, Nicklas Rahm och målvaktstränaren William Rahm har utgående kontrakt medan Jonas Holmström blir kvar över kommande säsong.


44-årige Nicklas Rahm är inne på sin sjätte säsong som assisterande coach i SHL och börjar bli redo att stå på egna ben som huvudcoach.


LÄS MERGuldvinnaren vill förlänga med HV71: "Har inte hört nånting"


Enligt Expressen-podden ”Sanny och Svensson” är Rahm aktuell som ny huvudtränare i HV om inte kontraktet med ”Lillis” Lundh förlängs.


– Jag sätter inte riktigt upp såna mål, men skulle jag få möjlighet att bli headcoach någonstans så skulle jag verkligen fundera på det. Jag känner att vi har ett bra samarbete här nu och jag får ta mycket ansvar och vi har lite olika ansvarsområden. Alla ger sig på varandra så att säga, och är engagerade i allt, så alla får ta mycket ansvar här. Det är klart att det gynnar alla tränare.


På torsdagskvällen väntar alltså derby nummer två i höst. HV71 vann det första derbyt hemma med 4-1. På torsdagen är det retur i Växjö.


– Jag kan gilla Henke (Evertsson) och Sam (Hallam) lite extra. Henke är extremt ”dedicated” (hängiven) det han gör. Det är inte bara för att som de har fått framgångar. Det var en lärorik skola kan jag säga, säger Nicklas Rahm.


– Det är väldigt kul att tävla mot dem i de här matcherna. Man vill göra det lite bättre för vi spelar relativt lika i systemen och tänker hockey ganska lika eftersom det har format mig. Det är en rolig utmaning varje gång.


– Det är lite känslomässigt och gäller ännu mer att hålla känslorna i styr.


Nicklas Rahm har Växjö att tacka för mycket och han satte en snygg punkt för sin spelarkarriär vid nästan 36 års ålder då han var med och tog Lakers till SHL.


– Det var dags att säga tack och adjö då, hehe. Jag hade fortfarande chansen att spela som sjunde- och åttondeback och gjorde inte så mycket väsen av sig, så det var dags att ta klivet.


Frågan är vilket nästa kliv blir i Nicklas Rahms karriär som coach.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)