HockeyNews
PLUS

Spelar näst mest i hela serien – hyllar förre NHL-proffset för lyftet

(11161) Amil Krupic
Bildbyrån

Publicerad: 27 november 2019

FacebookXWhatsApp

24-årige backen Amil Krupic har fått ett gigantiskt förtroende hos nykomlingen Kristianstad. I en längre intervju med med HockeyNews.se berättar han om Andreas Liljas betydelse för förvandlingen, om lagkamraten som får för lite beröm, om tiden i Vita Hästen och om känslan när Zlatan gick in som delägare i Hammarby Fotboll.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det är bara den rutinerade räven Per Svensson i Almtuna som snittar mer istid än Kristianstadsbacken Amil Krupic i Hockeyallsvenskan. 

Med över 23 minuter per match har han fått visa vilka kvaliteter det finns i hallänningen. 

 Vad ska jag säga? Jag har fått ett stort förtroende och tagit det väl. Det är bara att fortsätta på den vägen och leverera. Ju mer istid desto högre krav ställs det och det är bara kul, säger Amil Krupic till HockeyNews.se.

24-åringen får förtroende i alla möjliga spelformer och den erkänt defensivt skickliga backen har även varit vass i offensiv riktning.

 Gath (Mikael, Kristianstads tränare) hade mig som junior i Rögle och då var jag en offensiv back. När han värvade mig nu så sa han att jag skulle få chansen att spela som offensiv back och kvaliteterna finns ju där fortfarande, säger Krupic och skrattar till.

Han har bildat backpar med defensivt skicklige Viktor Wahldén. En som har "täckt upp" för Krupic när han gett sig iväg på offensiva utflykter.

 Han har alltid varit en underskattad spelare. Det är en tystlåten människa som spelar enkelt. Han anpassar sig till den nivån han spelar på. Jag tycker att han förtjänar mer cred än vad han har fått. Jag får ta mycket av den beröm han borde få.

Även om Krupic känner att det har gått tungt i powerplay så har poängen rullat in. Han är på väg mot personligt poängrekord och har redan noterats för 13 poäng (2+11) på 20 matcher.

 Jag känner att jag kan visa upp ännu mer i offensiven. Jag hoppas det kommer framöver, säger Krupic, som tidigare säsonger har haft en hög högstanivå, men pendlat mycket mellan prestationerna.

 Jag är jämnare i mitt spel och har blivit mentalt starkare. Jag vet hur jag ska agera i vissa situationer. Jag har fått stor hjälp av Lilja (Andreas, assisterande tränare).

På vilket sätt?

 Han har fått mig att inte vara för bekväm och alltid följa med i upp anfallen, oavsett om det är träning och match. Han har betytt mycket, säger Amil Krupic.

Sportsligt har Kristianstad varit en frisk fläkt i Hockeyallsvenskan, men nykomlingen är inne i en svacka med flera förluster på rad, men det är inget som bekymrar Krupic.

 Alla lag har sina svackor, men jag känner att det finns en tro i gruppen. Vi är ett ungt och hungrigt lag som hela tiden vill framåt. Det känns intressant, och jag är inte speciellt orolig.

Het drabbning mot Karlskrona i kväll?

 Exakt. Vi måste börja vinna matcher igen  redan i dag. 

Amil Krupic har haft en fantastisk höst i Kristianstad. Foto: Bildbyrån

Efter några år i Hockeyettan fick Amil Krupic chansen av Leif "Strumpan" Strömberg i Vita Hästen i fjol. En lyckad säsong för Krupic personligen, men sportsligt gick det tungt och laget tvingades att kvala sig kvar i.

 "Leffe" lät mig spela mycket och det är jag glad för. Men jag mådde inte bra när vi spelade så dåligt. Hästen har rätt många hängivna fans och man skämdes en del för hur vi uppträdde på isen. Men jag är jäkligt glad att vi lyckades spela kvar dem i allsvenskan.

Ni avslutade säsongen med att ha "Kung Sune" (Bergman) som tränare. Hur var det?

  Jäkligt bra. Men första gången han stegade in tänkte jag "vad i helvete ska nu ske". Men det är en jäkligt bra man. Han drog inga klyschor och sa som det var.

Krupic berättar att han inte har hört om något intresse från andra klubbar inför nästa säsong förutom Kristianstad. 

 Först och främst vill jag leva i nuet. Jag trivs väldigt bra i Kristianstad. Men mitt mål är SHL.

Utlandet är inget som lockar?

 Nej, inte i det stadiet jag är i min karriär nu. Jag känner inget sug eller intresse för att åka till Danmark och spela...

Du har spelat i både Malmö och Rögles juniororganisationer. Vilken är favoritklubben?

– Jag håller tyst om det, ha ha.

På tal om Malmö, så vet jag att du är ett stort Malmö FF-fan, men även en stor älskare av Zlatan Ibrahimovic. Har har du tagit emot nyheten att Zlatan går in som delägare i Hammarby?

 Ja, du.. Vad ska jag säga? Jag har faktiskt inte hunnit reflektera över det. Zlatan är ju som han är, men gillade man inte lag från Stockholm tidigare, så gör man det ännu mindre nu. Men Zlatan kommer jag alltid att gilla.


LÄS MER:
 Här läser du mer om Hockeyallsvenskan

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!