HockeyNews
PLUS

Assistkungen om klubbvalet och SHL-intresset: "Stukat självförtroende"

(10948) Fredric Weigel
Bildbyrån

Publicerad: 14 november 2019

FacebookXWhatsApp

TINGSRYD. En poängmakare av rang i Hockeyallsvenskan är tillbaka i serien. Men den här gången i Björklöven.

 Det kändes rätt, säger Fredric Weigel.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Efter tre poängstarka säsonger i Hockeyallsvenskan med Södertälje SK och AIK valde centern Fredric Weigel att hoppa på ett äventyr i Finland. Finländska Jukurit blev ny destination men bara halvvägs in på hösten lämnade Weigel Liiga-laget efter fyra poäng (2+2) på 17 matcher.

Det blev helt helt enkelt inte som Fredric Weigel hade hoppats. 

– Jag kom till ett finsk low budget-team och vi spelade därefter. Vi chippade sarg ut och så vidare. Det är inget spel jag gillar, så jag ställde en fråga om jag fick lämna och det fick jag, säger Fredric Weigel till HockeyNews.se.

Fick du den rollen i laget du blev lovad när du värvades? 

– Det tycker jag faktiskt inte. Sedan var jag inte bra nog. Samtidigt var inte spelet tillräckligt utvecklande för mig. Eller rättare sagt, inte för någon i laget, säger Weigel.

Weigels radarpartner i både Södertälje och AIK, Anton "Kobran" Holm, valde också spel i Finland inför säsongen. Men för Holms del har det gått betydligt bättre, även om hans TPS Åbo inlett säsongen uselt.

– Vi är rätt goda vänner och pratar dagligen. Det har gått bra för honom, han snittar väl en halv poäng per match. Våra lag möttes två under hösten och vi vann båda matcherna. TPS har gått riktigt tungt och har sparkat tränaren. Vi får väl se om de får en nytändning nu.

När Weigel blev ledig på marknaden var det främst en toppklubb i Hockeyallsvenskan och en SHL-klubb som visade stort intresse direkt.

– Jag hade en SHL-klubb att välja på också. Jag kände att jag hade lite stukat självförtroende och det kändes rätt med Björklöven. Jag trivs redan jäkligt bra. En bra klubb med vinnarkänsla. Jag kan inte klaga.

Det snackades om Oskarshamn?

– Kanske, det vet man inte, säger Weigel och skrattar till.

Du var inte sugen på en återkomst till AIK eller Södertälje?

– Nu var det främst Björklöven och SHL-klubben som visade störst intresse. AIK vet jag inte riktigt, men Södertälje hade jag inte velat gå till. Det känns som ett sjunkande skepp om jag säger så. Jag hade redan ett stukat självförtroende...

Fjolårssäsongen i AIK var till stora delar väldigt framgångsrikt. AIK vann grundserien men i de avgörande matcherna mot Oskarshamn och Leksand knöt det sig totalt. Något som har satt ett djupt sår Weigels hjärta.

I den Hockeyallsvenska finalen mot Oskarshamn vann AIK den första matchen med 5–1. Men sedan vände Oskarshamn och vann till slut med 3–2 i matcher. 

– Surt, jäkligt surt. Det ska vi inte prata om. Det grämer mig än.

Vad hände?

– Vi saknade några gubbar. Sedan så vann vi första matchen med Källgren (Erik) i mål. Sedan bytte vi inför den andra matchen och jag vet inte vem beslut det var. Jag är övertygad om att vi hade vunnit om vi hade haft "Sampa" (Christian Sandberg), Holm, och om Källgren hade fått förtroendet igen.

Fredric Weigel öste in poäng i AIK. Foto: Bildbyrån

Nu är det Björklöven som gäller för 27-åringen. Men det finns inslag av AIK även i Umeå-klubben. Det har blivit lite av en AIK-koloni. Justin Crandall, Alexander Deilert och Brian Cooper spelade i AIK i fjol. Även Andreas Hjelm inledde säsongen i Björklöven.

– Ja, det är några gubbar från AIK i laget. Vi hade ett ganska bra fjolår och många spelare som var attraktiva på marknaden.

I segermatchen mot Tingsryd (4–0) skickade Weigel upp en mörsare i bortre krysset i den andra perioden. Första målet i Björklöven-tröjan var ett faktum.

– Det var en bra "slagge". Det brukar hända en gång på året, så det var skönt att den kom just då.


På tre matcher har det blivit tre poäng för centern som förra säsongen stod noterad för 41 poäng (9+32) på 52 matcher i AIK.

– Självförtroendet är tillbaka, men jag vete f-n om jag har varit så bra som har velat. Visst, skönt att få in någon poäng direkt, så att det inte sätter sig i huvudet. Men spelmässigt finns det mycket mer att hämta. Sedan har jag fått spela ytterforward i tre matcher och det är inte det jag är värvad för. Förhoppningsvis får jag spela center framöver, säger Fredric Weigel.

LÄS MERHA-svepet: "Maskinen Modo maler på"

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)