HA-svepet: "Maskinen Modo maler på – nattsvart för AIK"

(10938) Modo/Becker

Publicerad: 13 november 2019

Inget verkar kunna stoppa Modo just nu, SSK-fansen fick jubla över nyförvärvets första mål, Timrå hittade rätt i fem mot fem igen och Björklövens nyförvärv fortsätter att producera poäng. Samtidigt finns det lag som har en hel del att jobba på.
Här summerar Alexander Nilsson, reporter och krönikör på HockeyNews.se, kvällens sju matcher i Hockeyallsvenskan.

Som SSK väntat – äntligen hittade poängvärvningen nätet

Carl Becker öste in poäng i Piteå förra säsongen och noterades för 50 poäng på 36 matcher, fördelat på 25 mål och lika många assist. I SSK har poängen däremot uteblivit. Inför onsdagens match mot Kristianstad på hemmaplan hade Becker spelat 17 matcher och fått lämna alla dessa utan en enda poäng. Men när han kom i en två mot etta med Martin Janolhs small det. Med ett direktskott presenterade sig Becker för hemmapubliken. Beckers första mål räckte däremot inte till tre poäng. Kristianstad gjorde två snabba mål i slutet av tredje perioden för att ta matchen till förlängning. Där avgjorde Nick Olesen tidigt för SSK med en mycket läcker individuell prestation.

Maskinen Modo maler på

Med tio raka segrar i ryggen väntade Västerås på hemmaplan för Modo och när Västerås gick till pausvila med ledning 1-0 efter första perioden var det nog några som undrade om segersviten skulle ta slut i dag för Modo. Så blev inte fallet. Modo rivstartade andra perioden med fyra mål på drygt sex minuter och innan perioden var över stod det 6-3 på resultattavlan efter att Adam Tambellini gjort ett mål och två assist, bland annat. Målkalaset i andra perioden verkade ha tagit död på matchen då tredje perioden bara bjöd på ett mål, ett mål som Patrik Karlkvist gjorde. Elva raka segrar nu för Modo.

Succémålvakten fortsätter vinna

Sedan Tanner Jaillet anslöt till Karlskrona har laget radat upp starka insatser och vunnit tre av de fyra matcher han vaktat kassen. I kväll kom seger nummer fyra, men det krävdes en stark vändning i tredje perioden för att så skulle bli fallet. Almtuna ledde nämligen med 2–1 efter 40 minuter, men en kvittering redan efter 29 sekunder i tredje perioden påbörjade KHK:s vändning och när Hampus Karlsson elva minuter senare gjorde 3–2 var den fullbordad. Det blev en aning nervöst för hemmafansen efter att Almtunas Tobias Åhström reducerat, men Jaillet släppte inte in något mer mål utan kunde bärga sin fjärde seger.

Spetsvärvningen har hittat rätt för Björklöven

Fredric Weigel var en av seriens bästa och vassaste spelare under förra säsongen i AIK-tröjan innan han inför nuvarande flyttade till den finska ligan. I förra omgången var han dock tillbaka i Hockeyallsvenskan efter att han anslutit till Björklöven. I debuten i sin nya klubb blev han utan poäng i förlusten mot Modo innan han i förra omgången stod för två assist när Björklöven besegrade Vita Hästen. Under onsdagen fortsatte Weigel göra det han är i Umeålaget för att göra – poäng. Knappt åtta minuter in i andra perioden skickade han nämligen in pucken för sitt första mål för sin nya klubb, ett mål som betydde 2–0. Matchen vann de till slut med 4–0

Timråtränaren fick se det han ville – laget producerade i fem mot fem igen

Innan landslagsuppehållet avslutade Timrå med att göra blott fem mål på sex matcher i spel fem mot fem för en utdelning på knappt tre procent, något de så klart pratat om under uppehållet. Och snacket om att ta sig in på mål och vara mer desperata när målchanserna väl kom gav resultat mot AIK. Sebastian Ohlsson öppnade målskyttet i den första perioden när han lämnades ren framför AIK-målet, Jeremy Boyce utökade ledningen sent i andra perioden innan Morten Madsen pricksköt in 3–0 tidigt i den tredje. Tränaren Fredrik Anderssons ord verkar med andra ord ha nått fram till spelarna. Innan matchen var över hade Timrå gjort fyra mål i spel fem mot fem och ett i fem mot sex för en 5–1-seger.

Fortsatt nattsvart för AIK

Som tillägg på ovan rader om Timrå kan vi konstatera att AIK:s form fortsätter vara av det sämre slaget. Efter onsdagens förlust har man nu åtta förluster i rad och man är fast förankrade på jumboplatsen. Det går inte att konstatera annat än att det är nattsvart för förra årets topplag.

Målglada Karlskoga stängdes ned av Västervik

Karlskrona har gjort mål på det mesta hittills under säsongen och stod på 80 gjorda mål på 19 matcher inför kvällens omgång. När de besökte Västervik blev det däremot inget målkalas. Publiken i Plivit arena fick vänta i 40 minuter och 15 sekunder innan matchens första mål föll när Modolånet Lukas Wernblom gjorde 1–0 till hemmalaget. Ledningen blev dock kortvarig då gästerna kvitterade bara två minuter senare. Fler mål än så blev det inte under ordinarie tid utan matchen avgjordes istället i förlängningen. Efter att Västervik klarat av ett numerärt underläge stack Darren Nowick och Adam Plant upp i en kontring där den senare serverades pucken av lagkamraten innan han tryckte in det matchvinnande målet.

Linus Andersson fortsätter att göra mål

I Vita Hästen har det varit Linus Andersson som haft den vassaste bössan hittills under hösten, något som fortsatte under onsdagen. I slutet av den andra perioden fick laget chansen i numerärt överläge och då tvekade inte Andersson som skickade in sitt tionde mål för säsongen. Målet var Vita Hästens fjärde i perioden för att sätta punkt på en riktigt fin mellanakt av Norrköpingslaget. I tredje perioden spelade de sedan hem segern och tre poäng.