HockeyNews
PLUS

Efter turbulenta tiden – Lindberg vill komma till ro i Timrå

(10902) Tobias Lindberg
HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 12 november 2019

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Han inledde säsongen med hopp om en topp 6-roll i SHL-nykomlingen IK Oskarshamn – men bröt kontraktet efter en knapp månad.
Två månader senare har Tobias Lindberg hittat en ny klubb och nu vill han hjälpa Timrå IK haka på i tabelltoppen.
– Jag är bara glad över att vara igång, det är inte kul att sitta hemma. Jag är glad över att vara i ett lag igen, säger Lindberg till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Som ung talang slog sig Tobias Lindberg fram genom Djurgårdens juniorlag och fick också göra totalt åtta matcher i Hockeyallsvenskan innan han 2014 bestämde sig för att flytta till Kanada och spel i juniorligan OHL.

Där blev det en succéartad säsong i Oshawa Generals där Lindberg stod för 78 poäng på 67 matcher i grundserien innan han fyllde på kontot med ytterligare 19 poäng på 21 slutspelsmatcher och han var en starkt bidragande orsak till att laget inte bara vann OHL utan även Memorial Cup och korades till Kanadas bästa juniorlag den säsongen.

Efter att han lämnat juniorligan bakom sig blev det fyra säsonger till i Nordamerika innan han inför den här säsongen vände hem till svensk ishockey, fyra säsonger som bjöd på inte mindre än fem trejder för Lindberg där en bytesaffär sticker ut ur mängden.

I februari 2018 blev Lindberg trejdad från Vegas Golden Knights organisation till Pittsburgh Penguins dito.

Någon flytt till Pittsburgh eller farmarlaget i Wilkes-Barre blev det däremot aldrig i samband med trejden, istället lånades han direkt ut till Chicago Wolves – Vegas AHL-lag.

– Jag blev uppkallad på ett hotellrum ganska sent och det var det klassiska: ”Tobias, du har blivit trejdad”, och så får man en telefon och pratar lite med nya laget men då lånade de tillbaka mig så när jag kom ned frukosten nästa morgon så sa alla ba: ”Vad gör du här? Du blev ju trejdad igår, visste du inte det?”. Det kanske låter lite konstigt, men jag försökte inte bry mig. Det blev så mycket att det inte gick att koncentrera sig på det utan det var svårt nog att hålla motivationen uppe och göra sitt bästa vare dag, säger han till HockeyNews.se om februaritrejden förra året.

Förra säsongen inleddes sedan i Penguins farmarlag innan han blev bortbytt till Ottawa, som draftade honom 2013, för att kort senare på nytt bli bortbytt – till Vegas organisation. Att flänga fram och tillbaka mellan olika organisationer och farmarlag tär på en bekräftar han.

– Det var fem trejds mer än vad jag hade hoppats på. Det är tufft, både fysiskt och mentalt, det är jäkligt tufft men jag har mycket folk runtomkring mig som stöttat mig i form av föräldrar, flickvän och kompisar. Det gäller att bara sluta tänka på det man inte kan göra något åt, men frustrerande var det ibland, säger han.

Vad lärde du dig under de här åren i Nordamerika?

– Jag har lärt mig att det inte är många andra än dig själv som bryr sig om dig. De som blir bäst är de som fokuserar mest och lägger ned mest tid så det är det jag försökt fokusera på trots att det varit mycket upp och ned. 

Inför den här säsongen togs sedan beslutet att vända hem till svensk ishockey igen och Lindberg skrev på ett kontrakt över hela säsongen med IK Oskarshamn, en övergång som blev officiell i mitten av augusti där Lindberg hoppades bli en betydande del av Oskarshamns forwardsbesättning.

Något SHL-spel i nykomlingen blev det däremot aldrig då kontraktet bröts knappt en månad efter att han skrivit på, efter att Lindberg inte fått det förtroende och istid han önskat.

– Jag hade förhoppningar om att spela där och att det skulle vara en bra fit men så blev det inte och jag har varit spelsugen sedan dess. Det har varit skönt att vara med familjen såklart, jag har inte sett dem så mycket på 5-6 år men det räcker med att bo hemma hos mamma och pappa i en vecka, säger Lindberg och skrattar.

Tobias Lindberg tog plats i en kedja med Jonathan Dahlén och Linus Nässén under tisdagens träning. Bild: HockeyNews.se.

Två månader efter uppbrottet med Oskarshamn stod det då klart att den 24-årige forwarden skrivit på ett kontrakt över resterande del av säsongen med Timrå IK, efter att det under de här två månaderna funnits intresse från en del andra klubbar men till slut blev det alltså en fortsättning i det svenska seriesystemet.

Det tog däremot längre tid att göra klart med en ny klubb än vad Lindberg själv trodde på förhand.

– Jag hade inte trott att skulle ta två månader, men jag tog lite avstånd från hela marknaden och lät mina agenter sköta hela processen och jag försökte bara göra mina timmar varje dag för att jag inte kan komma till ett lag och vara ur form. Tvärtom så måste jag vara bättre tränad än alla andra, så det försökte jag koncentrera mig på så lät jag agenterna sköta allt annat egentligen. Men det var i hela Europa och inte bara i Sverige, men jag är glad över att det blev Timrå, säger Lindberg och fortsätter:

– De har en fin tradition av att producera bra spelare här, har ett ungt lag som spelar bra hockey och ligger högt upp i tabellen så när det i fredags blev ordentligt snack så såg jag det som en bra möjlighet och hoppade på ganska snabbt.

Hur har du hållit igång?

– Jag har tränat, inte med något specifikt lag utan hoppat runt lite men man måste vara ett proffs och jag är redo inför det här. Jag känner mig bra och pigg och ser fram emot första matchen.

Efter fem säsonger på nordamerikansk is är det inte konstigt om Lindberg flugit under radarn och är ett tämligen okänt namn för den breda massan.

När han ska berätta vad det är för typ av spelare Timråfansen kan se fram emot är han tydlig.

– Jag är en stor ytterforward som kan spela center också och som gillar att åka mycket skridskor, spela fysiskt och ha mycket puck och bidra i det offensiva spelet genom att skapa lägen och försöka få pucken mot mål. Sedan gillar jag att spela boxplay, täcka skott och stå upp för laget, säger han.

Även om han bara varit i klubben i ett par dagar, han gjorde sin första träning med laget i söndags, känner sig han redan som en del av gruppen.

– Jag är jätteglad över att vara här och jag känner en del i laget, som Albin (Lundin) och Hartmann (Sebastian) så jag har kommit in bra på bara två dagar och det känns som ett bra gäng, säger han,

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)