HockeyNews
PLUS

Ny svensk bäst i NHL för andra veckan i rad

(10901) Anders Nilsson
Bildbyrån

Publicerad: 11 november 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Anders Nilsson valdes till förra veckans första stjärna av NHL, före Torontos Auston Matthews och Colorados rookieback Cale Makar.

Ett gott betyg till svensk hockey. För andra veckan i rad anser NHL att ligans bästa spelare är en svensk.

Förra veckan var det Elias Pettersson som öste in mål och bidrog med poäng i Vancouver.

Den här veckan är det Ottawas målvakt Anders Nilsson som belönas.

Egentligen kom han till Ottawa för att vara backup till Craig Anderson, men som han spelade förra veckan är det frågan om det inte är Anderson som numera är backup i det ständiga krislaget från Kanadas huvudstad.

Anders Nilsson utsattes för 101 skott under de tre matcherna han spelade. Han räddade 96 av dem.

Tre raka segrar

Nilssons målvaktsspel lade grunden till segrarna med 6–2 mot New York Rangers på bortais, 3–2 i förlängningen hemma mot Los Angeles och 4–1 mot Carolina. Också det i hemmaarenan. Han räddade 32, 26 respektive 38 skott i de tre segermatcherna för Ottawa.

29-åringen från Luleå har gjort perioder av säsongerna strålande i NHL, men djupdykningarna däremellan har varit tämligen djupa.

Efter 23 matcher på tre säsonger i New York Islanders 2011-14 stack han till KHL 2014-15 och gjorde dundersuccé. Det gick så bra i Bars Kazan att NHL-scouterna fick upp ögonen för honom igen och 2015 var han tillbaks i ligan. Då i Edmonton där det blev 26 matcher innan han fick avsluta säsongen i St. Louis.

Med andra svenskmålvakter

Säsongen därefter blev det 26 matcher i Buffalo och 27 2017-18 i Vancouver. Båda ihop med svenska målvakter i from av Robin Lehner och Jacob Markström.

Men efter tolv matcher i Vancouver förra säsongen blev det trejd till Ottawa där han stod 24 matcher.

Efter åtta matcher så här långt den här säsongen kanske man kan hoppas att Anders stabiliserar spelet så han kan få ansvaret som en förstekeeper i NHL. Ottawa är ju också laget att briljera i för en hårt arbetade målvakt.

Torontos Auston Matthews blev andra stjärnan efter att ha varit inblandad i nio av lagets elva mål förra veckan. Hans två mål och sju assist var vassast av alla utespelare i ligan.

Personligt assistrekord

Matthews avgjorde matchen mot Los Angeles. När laget slog Vegas i förlängningen var det Matthews som gjorde målet som tog laget dit.

Han avslutade veckan med nytt personligt assistrekord med fyra stycken i förlustmatchen mot Chicago. Matchen där Robin Lehner såg till att hans lag kunde ta båda poängen.

Cale Makar nämns mer och mer som tänkbar kandidat att vinna Calder Trophé. Rookiebacken gjorde tre mål och assisterade till lika många en vecka när skadedrabbade Colorado plötsligt började vinna matcher igen.

I den överraskande 9–4-segern över Nashville stod han för 1+2 vilket var personligt rekord för 21-åringen från Calgary.

Leder rookieligan

Makar leder nu poängligan för nykomlingarna med fyra mål och 13 assist.

En poängskörd som också lägger honom som fyra bland alla backar i NHL. Han är blott den andre backen att göra 17 poäng på sina första 17 NHL-matcher i NHL:s moderna era, räknat från början av 1940-talet.



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)