HockeyNews
PLUS

Stora förändringar i Småkronorna: "Ökar konkurrensen"

(10740) Småkronorna
Alexander Nilsson/HockeyNews.se

Publicerad: 4 november 2019

FacebookXWhatsApp

SUNDSVALL. För tre månader sedan var Småkronorna senast samlade när det var dags för Hlinka Gretzky Cup i Slovakien.
Under måndagen samlades Småkronorna igen. Denna gång i Sundsvall där en femnationsturnering väntar under veckan där USA, Finland, Tjeckien och Schweiz står för motståndet.
– Det känns bra att vara på plats och roligt för oss i coachgruppen att få träffa det här gänget igen. Det var länge sedan, när det var 30 grader varmt ute i augusti så det känns jättekul, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid.

Jämfört med den trupp som spelade hem en tredjeplats i turneringen i Slovakien i augusti har inte mindre än nio förändringar skett.

AIK-målvakten Jesper Vikman gör Luleås Jesper Wallstedt sällskap som sista utpost medan det på backsidan har tillkommit tre nya namn, däribland Luleås Lucas Ramberg. Även Måns Forsfjäll från Skellefteå och Moras Nils Nordh är nya ansikten i truppen till veckans turnering.

Bland de 13 forwards som tagits ut till Sundsvall är fem namn nya, bland annat Frölundas Theodor Niederbach och Linköpings Mateusz Szurowski.

– Flera har visat framfötterna under hösten och de har spelat 15-17 matcher i J20 nu och förtjänar att få en plats här. Sedan så vill vi lära känna fler spelare och se hur de är i vår miljö med tanke på det som komma skall och då tänker jag framför allt på VM så det ökar konkurrensen att fler är med och slåss om platserna, säger Hävelid.

LÄS MER:
 Möt HV71:s stortalang Zion Nybeck 

På forwardssidan finns inte de två stora namnen Alexander Holtz och Lucas Raymond med, vilket de inte heller gjorde i augusti, vilket gör Zion Nybeck till det största namnet offensivt.

Nybeck fanns däremot inte med på is under lagets första träning i Sundsvall då han fick en lårkaka under förra helgens möte med Linköping.

– Vi tog en säkerhetsåtgärd med honom just i dag men vi räknar med att han är med på isen imorgon (läs tisdag), då ska vi ha 13 forwards och sju backar på isen om det inte händer något annat.

– Man hoppas ju för deras skull också att de får vara hela och friska och vi kommer behöva alla spelare under turneringen, säger förbundskaptenen.

Vad vill ni få ut av den här turneringen?

– Att vi får chans att lära ett antal fler spelare. Vi har en ny målvakt, tre nya backar och så fem nya forwards så vi vill lära känna deras personligheter och se hur de fungerar i landslaget. Det var som jag sa till grabbarna att ”nu är vi Småkronorna, ni kommer från alla olika klubbar men ni känner igen en del – men man göre lite olika i klubbarna och hur snabbt anpassar jag mig till det vi ska göra här och nu”.

– Sedan kollar vi ju så klart på prestationer och hur man kommer in i gruppen. När det blir nya konstellationer så vet man ju att spelet inte är tipp topp från start men någonstans vill vi bli bättre och bättre för varje match, så att man känner att det går framåt.

För motståndet står alltså Finland, Schweiz, USA och Tjeckien, där rivalmötet med Finland inte spelas i Sundsvall utan i Ånäshallen i Kovland, 20 minuter från Sundsvall Energi Arena. Finland och USA mötte Småkronorna i Slovakien medan Schweiz och Tjeckien blir nya bekantskaper.

– När man klär på sig landslagsdräkten vill man vinna men samtidigt vet jag att jag måste ha lite tålamod i processen också. Men det kommer lägligt det här tänker jag. USA kommer med ett nytt lag jämfört med Hlinka, Schweiz och så Tjeckien.

– Finland mötte vi där nere så av nio matcher kommer åtta att ha varit mot olika motstånd. Det är bra erfarenheter för oss att få handskas med olika stilar och olika karaktärer, säger Hävelid.

LÄS MER:
 Talangen tillbaka efter ett års skadefrånvaro

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)