AnnonsTalangen tillbaka efter ett års frånvaro: "Det var en tuff start"


22 oktober

NEW YORK. Osteokondrit stoppade Theodor Niederbach från spel under hela fjolårssäsongen.

Den 17-årige talangen från KB65 fick ett tuff start på nya livet i Göteborg.

Nu är han tillbaka i spel – NHL-klubbarna har redan börjat intervjua honom inför draften nästa sommar och när U18-VM avgörs i USA kan Niederbach ha en nyckelroll i Småkronorna.

– Nu njuter jag bara av hockeyn igen och tänker inte för mycket på vart jag vill slå mig in. Men jag har ju känslan av revanschsug, säger Niederbach till HockeyNews.se.


Annons

I dag presenterade Småkronornas förbundskapten Magnus Hävelid truppen inför femnationsturneringen i Sundsvall 6-10 november.

USA, Tjeckien, Schweiz och Finland kommer till Sverige och fortsätter sina förberedelser inför VM som avgörs i USA utanför Detroit – Plymouth och Ann Arbor är spelorterna för årets mästerskap i april.

En spelare som kan ha stor betydelse för Småkronorna då är 17-årige Theodor Niederbach – som har fått gå igenom en del prövningar senaste året.

Foto: Christian Wahlgren, Pucksnackfoto

Han lämnade sin moderklubb, KB65, inför förra säsongen och flyttade till Göteborg för att påbörja klubbens hockeygymnasium.

Men det var inte förrän nyligen som han fick dra på sig Frölundatröjan för första gången Osteokondrit stoppade honom från spel under hela fjolårssäsongen.

– Det är när knäleden växer som det kan lossna en benbit. Innan jag opererade mig hade jag haft känning i 1,5 år men då har det oftast gått över och jag har inte känt av det. Men till slut fick jag ont och hade smärtan konstant och då fick vi kolla upp det ordentligt. Då visade det sig att det var Osteokondrit, säger Theodor Niederbach till HockeyNews.se.

Vad blev nästa steg då?

– Då får man sätta fast den biten igen och låta den växa ihop och få liv igen, få igång blodcirkulationen. Benbiten blir nästan som död när den inte får syre och sånt och det är det som gör att rehabiliteringen tar så lång tid. Vad jag har förstått är det en ganska ovanlig sak att drabbas av, säger han.

Foto: Christian Wahlgren, Pucksnackfoto

Att hållas ur spel en hel säsong precis när man tagit steget och lämnat tryggheten på hemmaplan var en utmaning för forwardstalangen.

– Jag hade just flyttat och börjat i en ny klubb, det var en tuff start. Men jag trivs bra, det är en fin stad och Frölunda är en väldigt proffsig klubb. Nu kan jag inte jämföra med så mycket annat än KB65 men jag tror Frölunda ligger långt fram jämfört med andra elitklubbar också och jag är glad över att jag kunde få jättebra hjälp här nu när jag fick den här skadan. Jag har fått hjälp av tränare och sjukgymnaster som tänkt på varje liten detalj så det har varit jättebra för mig att vara här, säger Niederbach som dessutom har familjärt stöd på nära håll.

Tvillingbrorsan Adam går också hockeygymnasiet i Frölunda och sedan i år har den sju år äldre brodern – Ludwig Niederbach – lämnat Norrland för att spela i Hockeyettan med Hanhals utanför Göteborg.

17-årige Theodor har gjort fyra mål på tre matcher i J18 i höst och ytterligare 15 poäng (5+10) på 14 matcher i J20 Superelit – NHL-klubbarna har redan börjat boka upp intervjuer med honom inför nästa sommars draft och i dag fick han en plats Småkronornas trupp inför femnationsturneringen på hemmaplan.

Foto: Bildbyrån

Niederbach är en spelare som har potential att bli centern mellan Alexander Holtz och Lucas Raymond längre fram i vår om alla tre blir tillgängliga för U18-VM.

Magnus Hävelid vill dock skynda långsamt med tanke på skadehistoriken som finns med i bilden.

– Han är en spelskicklig kille. Jag känner dock med respekt för honom att man får komma ihåg att knät ska hålla och det är det viktigaste för honom nu. Det är ingen press på honom utan vi vill se att han kommer tillbaka till hockeyn nu bara på ett bra sätt. Det är mycket matcher och träningar och vi kommer ha en dialog med Frölunda också, säger Hävelid.

Foto: Christian Wahlgren, Pucksnackfoto

Starten på säsongen har hittills bara varit steg åt rätt håll för Niederbach.

– Det har gått förvånansvärt bra faktiskt. Jag har ju tränat mycket och är van med is men just att spela matcher är en annan sak och jag tänkte att det skulle vara lite tungt men det har gått förvånansvärt bra, säger Niederbach.

•••

LÄS OCKSÅ

Här är Småkronornas trupp till turneringen på hemmaplan 


Annons

Annons

Annons