HockeyNews
PLUS

Djurgårdens ultimatum till Dick Axelsson – nytt bud gäller

(10654) Dick Axelsson/Emil Bemström
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 1 november 2019

FacebookXWhatsApp

Djurgården har ställt ett ultimatum till Dick Axelsson samtidigt som man har ökat sitt bud.

Enligt uppgift till HockeyNew.se vill Stockholmsklubben ha ett besked från Axelsson inom kort. Under tiden har Djurgården träffat NHL-klubben Columbus i USA om Emil Bemström.

SHL presenteras av ATG Sport 


Det har börjat gå tungt för Djurgården i SHL, där det har blivit två raka förluster den här veckan mot Rögle (1-5) och Skellefteå (0-4).


Men oavsett formsvackan så håller Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson på att se över spelartruppen för att få in förstärkning.

Stockholmsklubben har en längre tid visat intresse för Dick Axelsson, som gjorde stor succé i SM-slutspelet i våras och var en av de bärande orsakerna till att Djurgården fick spela SM-final för första gången sedan 2010.


LÄS MERDjurgården serieledare – men Axelsson fortsatt aktuell: "Absolut"


Axelsson har valt att vänta med att skriva på för någon klubb under hösten och har tackat nej till ett erbjudande i SHL från hans tidigare klubb Färjestad.


Djurgården har en längre tid fört diskussioner med Dick Axelsson och intresset är ömsesidigt. Men det börjar bli bråttom. Djurgården vill ha in den skicklige forwarden så fort som möjligt och har därför ökat sitt bud så att det nu ligger på samma nivå som förra säsongen, enligt uppgift till HockeyNews.se.


Dick Axelsson var Djurgårdens bästa poänggörare i SM-slutspelet i våras: sex mål, åtta assist på 19 matcher. Foto: Bildbyrån.


Djurgården vill ha ett slutgiltigt besked inom kort. Efter landslagsuppehållet i november kan Dick Axelsson vara tillbaka i laget.


– Ja, det kan komma en Dick Axelsson. Det har vi sagt hela tiden att det kan göra, säger sportchefen Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


– Sedan är inte vi i en situation idag att vi har gift oss avtalsmässigt eller har något om att ”du kommer in i vår verksamhet då och då”, utan vi är i samma läge som vi har varit hela tiden, fortsätter Eriksson.


Dick Axelsson spelade i förra veckan en match i divison 5 och tränar för en comeback. Under hösten har han varit expert i SVT under Champions Hockey League.


– Dick har en allmän situation med gästarbete i Sveriges Television och börjar komma i gång i sin träning. Den får han själv redogöra för. Jag bara konstaterar att vi har ett behov av ytterligare spelare och Dick, som jag har sagt förut, gillar vi och det han gjorde ifjol. Förutsättningarna finns för att kanske hitta ett giftermål, men vi är inte där än, säger Joakim Eriksson.


LÄS MERDjurgårdens svar om Dick Axelsson: "Faktorerna påverkar vår relation"


Nyligen var Djurgårdens sportchef i USA och undersökte då möjligheten för att få tillbaka förra säsongens skyttekung Emil Bemström, som har inlett säsongen i NHL-laget Columbus med att göra två assist på tolv matcher.


– Jag har pratat med dem (Columbus) och jag träffade dem när jag var över i Chicago. Den löpande informationen vi får och den vi kommunicerade via Djurgårdens hemsida är att han gör det så pass bra att han är ordinarie på tolv forwards. Så länge han är det kommer han att spela där. Sedan den dagen de anser att han inte är det, om den ens kommer, då ska de göra en bedömning om de tycker att Djurgården Hockey är en bra utveckling eller om det är i AHL, säger Joakim Eriksson.


Bemström gjorde 23 mål på 47 matcher i SHL innan han skrev på ett treårigt rookiekontrakt med Columbus i maj.


I början av oktober fick 20-årige Emil Bemström veta att han hade tagit en NHL-plats och där är han nu.


Om Columbus ändrar sin uppfattning och tycker att han behöver få ännu mer speltid och utvecklas ytterligare på en lägre nivå behöver ett nytt beslut fattas.


– De har ju rätt att placera honom i AHL efter den 1 december, så de äger beslutet i frågan, säger Eriksson.


Bemström hade ett gällande kontrakt med Djurgården då han åkte över till Columbus och skulle han vända tillbaka är det också det kontraktet som gäller i Europa.


– Alla spelare som har ett underliggande kontrakt (med Djurgården i det här fallet) och som inte är en förstarunda (i NHL-draften) och är under 22 år kan inte en NHL-klubb sätta i AHL före den 1 december. Sedan kan de ha honom där, med spelarens godkännande, därefter. Spelaren har alltid rätt att säga att han hellre åker hem och spelar med en SHL-klubb. Det kan Bemström också göra. Men där uppstår det alltid en fråga hur det påverkar situationen inför nästa år om inte NHL-klubben tycker att spelaren ska åka hem. Det blir en dialog och ett givande och ett tagande, säger Joakim Eriksson.


Emil Bemström väntar på sitt första mål i Columbus i NHL, men sköter sig bra och är inte nära en flytt till Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Chansen att Emil Bemström skulle återvända till Djurgården den här säsongen får anses som liten.


– Columbus har sagt att just nu är han ordinarie och den dag han inte är det så vill de göra en utvärdering då. Skillnaden mot i somras är att då handlade det om att tar han inte en plats så kommer han att åka hem. Nu har han tagit en plats, och tar en plats, och om han inte skulle göra det längre, hur många matcher har han spelat då? 15? 25? 35? 45? Var är han då. Det blir en utvärdering då, säger Eriksson.


Han förtydligar också vad som gäller med Bemströms rookiekontrakt med Columbus:


– Det finns ytterligare en dimension av det här och många pratar om de första nio matcherna. Det har ingenting med det att göra. Utan det har att göra med när ett kontrakt börjar räknas mot salary cap (lönetaket). Spelare som är 20 år eller yngre, då räknas det från match tio. För spelare som är 21 år och äldre räknas det från match ett. Och Emil blir 21 år. Hans kontrakt började räknas från match ett har jag fått veta, säger Joakim Eriksson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)