HockeyNews
PLUS

Djurgårdens svar om Dick Axelsson: "Faktorerna påverkar vår relation"

(9549) Joakim Eriksson/Dick Axelsson
Bildbyrån

Publicerad: 20 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Hittar Djurgården och Dick Axelsson tillbaka till varandra efter succén i SM-slutspelet?
Det är frågan.

SHL presenteras av ATG Sport

Dick Axelsson, 32, blev Djurgårdens poängkung i SM-slutspelet. Med sina sex mål och åtta assist på 19 matcher fram till den sista finalen mot Frölunda blev han fyra i slutspelets poängliga.

Men kontraktet har gått ut sedan dess och den skicklige teknikern har inte gjort klart med någon ny klubb. Redan efter SM-silvret i början av maj sa han att han gärna skulle vilja vinna ett tredje SM-guld efter sina två tidigare vinster med Färjestad.

Dick Axelsson var med och ledde Djurgården till SM-final för första gången sedan 2010. Foto: Bildbyrån.

Och han skulle helst göra det med Djurgården.

Stockholmsklubben utesluter inte möjligheten att skriva ett nytt kontrakt med Dick Axelsson. Men en rad faktorer står mellan Djurgården och den 32-årige forwarden.

– Det är väl ingen hemlighet att vi inte vet hur det blir med Emil Bemström. Det är en spelare som Columbus verkligen kommer att ge chansen, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.

Bemström var med 23 mål både Djurgårdens och hela SHL:s skyttekung förra säsongen. Den 25 augusti flyger han till USA med siktet inställt på att spela till sig en NHL-plats.

Misslyckas han med det kan han återvända till Djurgården. Men om det blir så, eller när, finns det inget svar på.

– Emil är tilltänkt att spela i förstafemman och leverera alla de mål han gjorde föregående år och lämnar Emil oss så är det självklart att vi har ett hål att fylla, säger Joakim Eriksson.

– Sedan om det blir någon av våra spelare som vi har i truppen idag som axlar den rollen och som prövar för det, eller om vi adderar utifrån, det återstår att se. Det är väl en analys som pågår hela tiden.

Kan ni komma att värva ett toppforward innan ni vet hur det blir med Emil Bemström?

– Det är omöjligt att veta vad som händer med Emil. Han kan komma tillbaka till Sverige till och med mitten på december annars blir han kvar där borta hela tiden. Då hamnar vi i ett läge att vi får se hur bra laget går och hur bra de vikarierande spelarna i hans roll spelar och vad vi har för tålamod i den situationen.

– Samtidigt har du också en marknad som puttrar på där ute. Det finns pågående dialoger, Dick (Axelsson) inkluderad. Det finns ett intresse från vår sida, men det finns en marknad som också pratar med eventuella spelare. Vi måste prognostisera hur mycket de här spelarna kommer att vara tillgängliga, och hur länge, för Djurgården, säger Joakim Eriksson.

LÄS MER: Dick Axelsson fortfarande aktuell för Djurgården: "En bra spelare"

– Det finns också en ekonomisk aspekt på det. Vi är en ansvarsfull förening som sätter en stolthet i att bygga upp en organisation och en ekonomi på alla plan, inte enbart på isen. Vi gör det för att vi uthålligt ska vara framgångsrika år efter år. I den processen finns det en budget som är avsatt för den här spelartruppen i år, och vi har investerat merparten av den budgeten för att ha ett så starkt lag som möjligt från start och det lag vi idag har på isen.

– Sedan får vi se hur ekonomin fortskrider under det här året, hur välfyllda våra läktare är med publik och så vidare för att se vilka ytterligare investeringar vi är beredda att göra för att vara så konkurrensdugliga som möjligt när slutspelet kommer, för vi kommer att vara där och slåss för att gå för ett guld. Men vi kommer inte att göra det om vi äventyrar vår ekonomiska stabilitet för flera år framöver.

Djurgårdens Dick Axelsson var en av SM-finalens och hela slutspelets hetaste spelare. Men återvänder han till klubben? Foto: Bildbyrån.

Pågår förhandlingar med Dick?

– Nej, vi är inte i en förhandlingssituation med Dick. Det vi har kommunicerat utåt, det är inte att vi kör något dolt spel. Vi tycker att Dick var fantastisk för oss från februari och var en av våra stora härförare och ledare i Djurgården Hockey. Det tycker vi i Djurgården och det tycker våra fans och det vet Dick om, säger Joakim Eriksson.

Men steget till att skriva nytt kontrakt med Dick Axelsson verkar vara aningen avlägset.

– Dick vet om att vi har ett intresse för honom det här året om vi adderar ytterligare spelare, för att han är en extremt spetsig och kompetent spelare. Men vi är i dagsläget inte i en förhandlingssituation utifrån alla de saker jag sa.

– Utifrån nuvarande lagbygge, nuvarande spelartrupp, vi vet inte vad som händer med Emil Bemström, vi tar hänsyn till helheten även i ett ekonomiskt stabilitetsperspektiv. Alla de här faktorerna påverkar vår relation till Dick. Mer än så kan vi inte kommunicera om den situationen. Det är också en intern angelägenhet mellan oss och Dick vad vi har för diskussion oss emellan.

Joakim Eriksson tillägger:

– Sedan är Djurgården inte den enda klubben i världen som jag tror Dick kan tänka sig att spela för. Han har säkerligen också diskussioner med andra klubbar även om han trivdes väldigt bra i Djurgården. Det återstår att se vad som händer.

Dick Axelsson hade under stora delar av förra säsongen problem med sina knän vilket gjorde att han missade 16 av 52 matcher i grundserien.

LÄS MER: Djurgårdens besked till Dick Axelsson om hans framtid i klubben

Att få ordning på knäna har varit ett uttalat mål för Axelsson under sommaren och försäsongen.

Så hur mår hans knän?

– De mår bra. Sedan kanske inte de har utsatts för den tuffa träning som de här killarna utsätter sig för just nu. Dick har befunnit sig kanske i en annan rehabiliterings- och uppbyggnadsfas jämfört med oss. Det är också någonting som till viss del präglar situationen. Utifrån de samtal jag har haft med Dick är han frisk och fräsch och han stegrar successivt sin träning. På isen gör han det tills vidare med Huddinge, sedan får du fråga honom vad han gör utanför isen, säger Joakim Eriksson.

LÄS MER: Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)