HockeyNews
PLUS

Topplagets joker inför derbyt: "Läge att knäppa Kalmar på näsan"

(10622) Alex Ek
Magnus Ekeros

Publicerad: 30 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Poängspruta i fjol – skadad under inledningen av den här säsongen. Men nu är Nybros powerforward Alex Ek tillbaka i full träning och redo för spel i lördagens hemmafajt mot Kalmar där Nybro vill bryta den negativa derbytrenden.

– Det är fruktansvärt. Men nu är vi på hemmaplan och det ska bli jäkligt kul, säger Ek till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

I en annars tung säsong för Nybro Vikings var powerforwarden Alex Ek ett av få glädjeämnen i fjol. 16 mål och 27 assist i Hockeyettan gjorde att bland annat allsvenska Almtuna visade stort intresse för Ek. 
Men övergången rann ut i sanden när Almtuna åkte ut allsvenskan. När Almtuna senare fick överta IK Panterns plats hade Ek redan skrivit på för en ny säsong i Nybro. 

Men Eks nya säsong i Nybro har inte börjat än. Efter att ha fått ljumskproblem i höstas, som fortsatte att gäcka Ek under våren och sommaren bestämde sig Ek för att operera sig. 

– Jag spelade matcher under försäsongen, men till slut gick det inte att spela vidare med smärtan. Jag gjorde en magnetkameraundersökning i augusti och opererades för bukvägsbrock i början av september. Skadan sitter i ljumsktrakten, säger Alex Ek till HockeyNews.se.

Prognosen efter operationen talade om knappt två månaders återhämtning. Och det har gått enligt plan.

– De satte in ett nät som gjorde att skadan läkte ihop i ett par veckor. Jag var rätt stillasittande de första veckorna. Sedan har jag sakta men säkert stegrat träningen.

2 november är ett datum som har fastnat i Alex Eks minne. Ett datum då Nybro derbymöter Kalmar HC på hemmais. En potentiell comebackmatch för 23-åringen.

Och nu står vi här med bara några dagar kvar till derbyt. Så frågan är – hinner du bli spelklar till derbyt?

– Jag var i gång på is i förra veckan och har kunnat köra fullt med spel och fullkontakt den här veckan. Det känns bra. Vi tar det dag för dag. Vi har sagt att vi ska ta beslut på lördag förmiddag. Känns det dåligt då, så kommer jag inte att spela, men hittills har det inte varit några sådana tendenser. Klart att jag vill spela en sådan match, men det är trots allt bara en seriematch och jag vill inte riskera något, säger Ek, som berättar att han har matchats med spelare som Viktor Lennartsson, Markus Palmberg, Daniel Håkansson på träningarna i veckan.

Nybro skuggar tabellettan Troja/Ljungby i Hockeyettan södra och har hittills gjort en solid höst. Ek har följt spelet från läktaren och har både lidit och njutit.

– Det har inte varit kul alls. Det är skittråkigt att stå vid sidan av. Sedan är det ju kul att det har gått bra för laget. Vi har ett väldigt bra lag och har alla förutsättningar för att lyckas, säger Ek och fortsätter:

– Jag gläds väldigt mycket med Borgs (Sebastian) höst. Han har verkligen exploderat efter en tung fjolårssäsong. Sedan är jag inte förvånad över att Strömgren (Fredrik) har öst in mål. Båda två är skickliga hockeyspelare som tidigare inte har fått ut allt kunnande.

Sebastian Borg har varit poängstark i höst. Foto: Magnus Ekeros

Hur är det att ha Mikael Tisell som tränare?

– "Tisses" ord gäller. Han har höga krav på oss. Alla vet vad som förväntas av en. Han kan vara hård, men det är inte så att han kallar oss "Idioter" på isen direkt.

Vad vill han få ut av dig nu när du är tillbaka?

– Typ samma som jag har bidragit med tidigare. Åka mycket skridskor, skjuta mycket och ta mig in framför målet. Vara en obekväm spelare. Det är inga konstigheter, säger Ek.

Alex Ek in action. Foto: Magnus Ekeros

Förra säsongen var Kalmar derbykungar i östra Småland efter segrar i fyra av fem derbyn. Det blev dessutom Kalmarseger i säsongens första derby i Iffehallen.

En derbyseger på sex matcher är inga smickrande siffror och något som smärtar Alex Ek.

– Det är fruktansvärt. Men nu är vi på hemmaplan och det ska bli jäkligt kul. Det är stort intresse, många som bryr sig och det är absolut läge att knäppa Kalmar på näsan, säger Alex Ek.

Nybros derbyjoker är redo.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)