Tobias Pehrsson tog över efter Thomas Johansson i Djurgården och är nu vid sidan av sportchefen Joakim Eriksson den som är ansvarig för klubbens spelvisionella utveckling, träningsmetodiken och den individuella spelarutvecklingen.
Pehrsson ser till att det finns en röd tråd från J18-laget upp till A-laget i SHL.
– Den egna kroppspulsådern, den egna spelarutvecklingen hänger ihop och jag skulle vilja säga att vi försöker spela hockey på nästan exakt samma sätt. Vi har liknande övningar, samma syfte, samma strategier och jobbar med samma pedagogik för att utveckla spelarna mot det flerdimensionella. Det skiljer ingenting från ”Honken” (J18-tränaren Michael Holmqvist) och ”Robban” (Robert Ohlsson) i herrlaget. Det är samma principer och modeller. Jag tycker man ser en jäkla rak linje i Djurgården, säger Pehrsson till HockeyNews.se.
Spelet, som är under utveckling, ska upp till SM-guldnivå. Pehrsson jämför med hur det har sett ut de senaste fyra åren.
Djurgården jobbar på för att vara på topp lagom till SM-slutspelet. Foto: Bildbyrån.
Utifrån sett har resultaten i matcherna gett en topplacering. Efter tolv omgångar är Djurgården fem poäng efter serieledande Rögle.
Är Djurgården nöjt med det?
– Det finns två sidor och två svar på den frågan. Det ena är att ser man bara till en tabellplacering har vi en ambition att i slutändan vinna SM-guldet. Det är målet. Det är det alla jobbar för. Det är det spelarna är inchippade på när de kommer hit. Ligger man då femma i grundserien, klart man vill ligga lite bättre till, men samtidigt ska man vara medveten om att det har gått tolv omgångar. Vi ligger i en fas där vi vill utveckla spelet med puck och sätta det spel vi vill ha. Vi ser ju lite misstag i spelet och det är mycket turnovers lågt, som ett exempel, säger Tobias Pehrsson.
– Men någonstans försöker vi bygga en tillåtande miljö.
Om man ser till den sämre delen av Djurgårdens spel inledningsvis så har spelvändningar lett till en del baklängesmål. Kontringarna i sin tur beror på slarv med pucken.
Och siffrorna berättar att Djurgården har släppt till 221 skott i skottsektorn framför eget mål. Bara nykomlingen Oskarshamn (232) är sämre.
– Om man kollar på underliggande statistik och PDO (sammanlagd skott- och räddningsprocent) så är det ett mått för kortsiktiga prognoser. Då har vi ett målvaktsspel, ta Leksand senast, där (målvakten Niklas) Svedberg står på huvudet och håller oss kvar i matchen i vissa situationer. Svedberg har gjort flera såna insatser och matcher. Någonstans funkar det kortsiktigt. Men ska vi prata spelarutveckling och ett spel mot SM-guldnivå, ett spel mot mästerskapsklass, då kan vi inte släppa till, som vi gör nu, 15-16 heta målchanser emot. Det är lite för mycket, säger Tobias Pehrsson.
LÄS MER: Blir det fortsatt spel i NHL för Bemström efter nattens match?
Niklas Svedberg har över 93 i räddningsprocent och är SHL:s tredje vassaste målvakt.
– Vi behöver ha ett spel där skapar någonstans runt 18-20 heta målchanser framåt per match och vi släpper till kanske runt tolv heta målchanser emot. Då ligger man på plus sex. Det är där vår ambition ligger, att sträva mot det, säger Tobias Pehrsson.
Är du förvånad att det har blivit så mycket målchanser emot med tanke på den starka backbesättning Djurgården har?
– Nej, egentligen inte. Jag analyserar det så att just nu lägger vi mycket fokus på spelet med puck. Och så länge vi lägger fokus på spelet med puck blir det lite mer misstag. Vi vill spela urspel med kontroll, vi vill ha kontrollerade urgångar från egen zon och det har vi. Då blir det en viss felmarginal och där behöver vi samtidigt vara lite tillåtande, menar Tobias Pehrsson.
– Vi ser att vi ligger runt 75-77 kontrollerade urgångar per match. Det är väldigt väldigt bra i spelet bakifrån. Samtidigt blir det lite på bekostnad av tappade puckar. Då är det klart att ligger man på 10-11 turnovers lågt per match, då behöver man minska det. Att vi kommer att tappa puckar, absolut, men vi kan inte ha så många förlorade puckar i spelet bakifrån. Mot bättre lag, mot topplag och mot en slutspelshockey kommer vi att bli straffade på det.
– De här två sakerna är lite negativa, men det är också för att vi verkligen vill utveckla spelet med puck.
LÄS MER: Mattias Ek: Klasskillnad mellan Leksands och Djurgårdens stjärnor
Om man i tre punkter ska beskriva vad Djurgården strävar efter spelmässigt blir det att…
• kontrollera spelet med puck ut ur egen zon och fatta bra beslut
• kontrollera spelet med pucken in i anfallszonen och att ha ett bra attackspel
• skapa många heta målchanser framåt i anfallszonen genom att ha många olika strategier för att ta sig till insidan om motståndarna.
– De lag som har tagit SM-guld fyra till fem år tillbaka i tiden har överlägset bäst siffror i de tre momenten. Det är den mästerskapsklassen man ska uppnå. Sedan finns det givetvis siffror på var man bör ligga, säger Pehrsson.
– Samtidigt som man vill utveckla det handlar det om att utveckla den andra halvan, alltså spelet utan puck. Där behöver vi bli lite tajtare. Det är det som är flerdimensionellt och vi drivs av en sådan utveckling, så att man inte blir endimensionellt. Väldigt bra defensivt, men saknar edge framåt, eller tvärtom.
Djurgårdens sportchefer Pehrsson och Eriksson stämmer av med tränarstaben med jämna mellanrum för att ge coacherna nödvändig feedback.
Och tittar man på boxplay har Djurgården gått ifrån att vara sämst i SM-slutspelet i våras till bäst under första fjärdedelen av årets säsong. Djurgården har släppt in sex mål på tolv matcher och 40 försök och är 85-procentigt.
– Där ser du. När vi spelar boxplay, vad händer då? Jo då har vi en mer defensiv tanke, en defensiv inställning, ett defensivt fokus, då neutraliserar vi mycket av motståndarnas spel, säger Tobias Pehrsson.
Niklas Svedberg – Djurgårdens målvakt är en av SHL:s bästa. Foto: Bildbyrån.
Djurgården vill förstås hitta en balans mellan defensiv och offensiv och ligga rätt i positionerna så att det snabbt går att avstyra kontringar från motståndarna.
– Det här har vi pratat mycket med coacherna om och jag vet att de pratar med laget också. Vi ska utveckla ett spel med pucken, men det gäller att ha en defensiv tanke så att när vi förlorar puck vill vi ändå ha många spelare på rätt sida. Då kan vi kontrollera även spelet utan puck. Det är komplext, säger Pehrsson.
– Vi är på väldigt god väg och jag hör på coacherna att de har en bra retorik, en bra pedagogik och sänder bra budskap. Jag ser att spelarna jobbar aktivt med att utveckla spelet mot mästerskapsklass. Någonstans värnar jag om att vi är balanserade och jobbar långsiktigt med vår spelarutveckling och spelvision så vi inte blir kortsiktiga, ”åh, nu måste vi vinna mot Frölunda”. Vi måste se det lite större och vad som krävs för att bli så bra som möjligt i slutet.
Om Tobias Pehrsson ska berömma sitt lag blir det framför allt en sak.
Målvaktsspelet.
När reservmålvakten Robin Jensen blev knäskadad värvades Karri Rämö in som ersättare.
– Målvaktsspelet är bra. Just nu har vi Rämö inne vilket skapar en tävling målvakterna emellan. Samtidigt kan vi bygga på två målvakter för att vara så bra som möjligt, säger Pehrsson.
Djurgården kan säga upp Rämös kontrakt en bit in i november då Robin Jensens status samtidigt utvärderas.
– Vi har sett tidigare år att vi har spelat väldigt väldigt hårt på Adam Reideborn tidigt. Ta fjolåret som ett exempel. Adam spelade extremt hårt, extremt mycket direkt från start, under hela slutspelsserien. I grundserien var Adam absolut etta. I slutspelet var det inte fullt lika bra. Någonstans behöver du ha med dig två målvakter för att vara bra långsiktigt och över kanske 21 slutspelsmatcher eller vad det nu blir.
– När vi nu får in Rämö, och Svedberg som är bra, under Robins frånvaro, så känns det som en plusgrej att lyfta fram, säger Tobias Pehrsson, som även är nöjd med powerplay, boxplay, utvecklingskurvan i spelet med puck och tränarstabens samverkan.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.