Djurgården är SHL:s starkaste hemmalag: "Var lite orolig"


17 oktober 2019

STOCKHOLM. Djurgården är SHL:s starkaste hemmalag.

Och bättre ska det bli.

– Jag var lite orolig ett tag att vi inte har haft den där mentaliteten som vi har haft de tidigare åren, men nu tycker jag att det har varit ganska tydligt att den finns, säger DIF-backen Marcus Högström till HockeyNews.se.


SHL presenteras av ATG Sport 


SHL-tabellen haltar rejält i början på säsongen och det märks inte minst när man tittar på hemma- respektive bortatabellen.


Örebro har spelat sju av sina tio matcher på hemmaplan. Brynäs har spelat tre av sina nio matcher på hemmaplan.


Så för att verkligen se vilket lag som har varit bäst på hemmais ger ett genomsnitt av poängen en mer rättvisande bild.


Och då är det Djurgården som med 2,4 poäng per hemmamatch är bäst i klassen.


Marcus Högström är Djurgårdens lagkapten i Jacob Josefsons frånvaro. Foto: Bildbyrån.


I lördags besegrade stockholmarna Malmö Redhawks hemma på Hovet med till slut odiskutabla 4-0.


– Jätteskönt. Det är lite upp och ner som vanligt, tycker jag, säger Djurgårdsbacken Marcus Högström, som vikarierar som lagkapten i skadade Jacob Josefsons frånvaro.


– Jag tycker ändå att vi börjar hitta ett slags mentalitet att vi börjar pumpa och köra lite grann. Det var likadant Luleå borta, Rögle borta och nu. Det är väl det som har varit glädjande på slutet, säger Högström till HockeyNews.se om Djurgårdens uppåtgående trend i SHL.


Malmö försvarade sig starkt mot Djurgården och inte förrän Marcus Högström själv snurrade runt med Malmöförsvaret uppstod en passningsväg där Albin Grewe kunde göra sig spelbar och skjuta 1-0 vilket var den 18-årige forwardens första SHL-mål.


LÄS MERMålet i Djurgården som Grewe väntat på i ett helt liv: "På tiden"


– Malmö är ett starkt lag framför mål, det har de alltid varit. Deras backar kliver fram framför forwards och täcker skott. Det är svårt att komma in. Det var kul att få bidra med en framspelning, säger Högström.


Med nästan 24 minuters istid per match är han tvåa bakom Luleås Erik Gustafsson när det kommer till mest speltid i SHL.


Det här var Högströms femte assist för säsongen.


– Jag ska säga att jag borde bli bättre i min mentalitet, att vilja göra poäng. Ofta är jag väldigt nöjd och glad när vi spelar bra och skapar mycket målchanser. Jag tycker att min inställning och attityd till att göra mål måste bli bättre. Det är därför jag inte gör så mycket poäng, säger han och tillägger:


– Kanske att jag har lite att lära när det gäller den biten.


–  För två år sedan gjorde jag 23 poäng och då känns det som jag har gjort 50 poäng. Det känns som jag har hur mycket chanser som helst, men gör liksom inga enkla poäng. Så länge vi vinner finns det många delar som jag är nöjd med ändå.


LÄS MERMattias Ek: Försvar är bästa anfall för Djurgården – har bästa backarna


Djurgården har vunnit fyra av sina fem hemmamatcher i SHL på Hovet. Färjestad knyckte två poäng efter straffar och det är den enda hemmaförlusten hittills.


– Det ska bli kul att fortsätta. Det är många saker som jag tycker blir bättre. Jag var lite orolig ett tag att vi inte har haft den där mentaliteten som vi har haft de tidigare åren, men nu tycker jag att det har varit ganska tydligt att den finns. Det har varit skönt.


Vad har fattats när det gäller den biten?


– Vi vill ju alltid spela 60 minuter felfritt. Det blir kanske att man funderar på vissa saker mer och spelet mer, då tappar man det där med kamp och intensitet och hur det är att spela på Hovet. Sedan har vi många nya som faktiskt inte har spelat här. Och alla som har sett Djurgården spela hemma vet att det är tryck. Pumpa, köra, mala ner motståndarna. Det är så vi har spelat här på Hovet, och kommer fortsätta att göra. Det kanske alla inte är vana vid. Men jag tycker att många har hittat rätt där.


Fakta/Så här många poäng i genomsnitt tar SHL-lagen på hemmais


1 Djurgården: 2,40 (12 poäng/5 matcher)

2 Örebro: 2,29 (16 p/7 m)

3 Färjestad, Luleå och Skellefteå: 2,20 (11 p/5 m)

6 Rögle: 2,00 (10 p/5 m)

7 Frölunda: 1,80 (9 p/5 m)

8 HV71: 1,60 (8 p/5 m)

9 Linköping och Malmö: 1,50 (6 p/4 m)

11 Leksand: 1,50 (9 p/6 m)

12 Oskarshamn: 1,40 (7 p/5 m)

13 Brynäs: 1,00 (3 p/ 3 m)

14 Växjö: 0,60 (3 p/5 m)