HockeyNews
PLUS

Försvar är bästa anfall för Djurgården – har bästa backarna

(10293) Robin Norell-redigerad1
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 12 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Anfall är många gånger bästa försvar.

Men i täta SHL-matcher som mellan Djurgården och Malmö är det guld att ha offensivt skickliga och rörliga backar som Marcus Högström, Olle Alsing och Linus Hultström.

De var skillnaden mellan noll och tre poäng.

Har Djurgården SHL:s bästa backar? I mina ögon är det så.


Försvarsmässigt har det inte alla gånger sett perfekt ut i början på säsongen och förra årets backcoach Stefan Nyman har saknats en hel del. Mer än vad kanske Djurgården vill medge.


Ändå blir det tydligt i en så fysiskt intensiv match som mellan Djurgården och Malmö att mixen av backtyper i Stockholmsgänget är svårslaget.


Djurgården har nu sju backar och väntar på Jason Garrison som kommer i november. Om Tobias Björnfot skulle återvända från NHL och Los Angeles blir det en rejäl bonus.


I den första perioden var Malmö svårforcerat, aggressivt och tungt tacklande. Faktum är att Malmö hade bara fem skott mot Niklas Svedberg i Djurgårdsmålet medan man proppade motståndare till höger och vänster. Elva tacklingar.


Och Lars Bryggman höll på att bryta av DIF-forwarden Sebastian Strandberg på mitten.


Men målchanserna på Hovet var få. Och fram till det att nollan sprack var den ”roligaste” händelsen när den mycket mindre Djurgårdsforwarden Mattias Guter skickade in Malmös tvåmetersback Malte Setkov över sargkanten och in i Djurgårdsbåset.


##Det blir lite som när man tappar en glass i en myrstack. Full aktivitet i några sekunder…


För att dyrka upp Malmös försvarslås krävdes det något extra. Och det förstod erfarne Marcus Högström som därför tog ett varv runt den köttmur på minst fyra Malmöspelare som hela tiden höll vakt framför Oscar Alsenfelt. Till slut hittade Högström en lucka där Albin Grewe hade positionerat sig vid bortre stolpen. Och pang.


Genom en smart offensiv backinsats av Högström kunde Djurgården få hål på Malmö och 18-årige Grewe kunde samtidigt göra sitt första SHL-mål i karriären.

Med vikarierande kaptenen Högströms exempel färskt i minnet gjorde sedan hans backkollega, högerskytten Jesper Pettersson, en liknande uppåkning och på lite mer än två minuter i den andra perioden hade Djurgården gått från 0-0 till 2-0.


Naturligtvis var det backen Robin Norell som hittade igenom Malmös försvarsblock med en hög puck till 2-0. Norell är därmed målskytt för andra matchen i rad.


Fram till matchen mot Rögle var det Djurgårdsbacken Olle Alsing som hade en poängsvit i SHL på sex raka matcher. Han var inblandad i ett nytt Djurgårdsmål i 4-0-vinsten mot Malmö – inför ögonen på Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.


#Skulle bli mycket förvånad om inte Olle Alsing tar en Tre Kronor-tröja i november i Karjalaturneringen. Han är mer än mogen för en A-landslagsdebut.

##Han är bäste svenska back i SHL i början på säsongen.


Mot Malmö bidrog Djurgårdens backar med ett mål och fem assist.


Och hade de inte gjort det hade nog Peter Anderssons taktik med att täppa till i mittzonen och framför eget mål gett Redhawks poäng i Stockholm.


I stället har Malmö åkt på stryk med 4-0 i två raka matcher. Forwards som Johan Olofsson, Carl Persson och Nicolai Meyer har inte gjort mål i SHL ännu.


##Malmö ser inte roligt ut.

##Malmö ser trögt ut.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)