HockeyNews
PLUS

Förre Örebrocoachen uppges vara aktuell för nytt jobb: "Intressant"

(10210) Niklas Sundblad-redigerad3
Johan Bernström/BIldbyrån

Publicerad: 8 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Niklas Sundblad fick lämna jobbet som huvudtränare i Örebro i december förra året.

Nu är den 46-årige stockholmaren aktuell för ett nytt coachjobb – i Schweiz.

– Vi får se vad som händer i framtiden, men det är ett intressant ställe att jobba på, en intressant liga, säger Sundblad till HockeyNews.se.

Örebro hade en tung första halva av förra SHL-säsongen och den 4 december fick huvudcoachen Niklas Sundblad och den assisterande tränaren Petri Liimatainen.


Nyheten var ingen överraskning för huvudpersonen själv.


– Så är dynamiken i sporten. När man förlorar tillräckligt många matcher i serien kom det inte som en överraskning att jag och Petri fick lämna. Så är det ju. Det är en del av jobbet. Jag hade självklart velat stanna och övertygat dem om att vi kunde ha vänt det det året och fått laget att börja vinna igen. Men som en stor överraskning kom det inte, säger Sundblad till HockeyNews.se.


Niklas Eriksson blev befordrad till ny huvudtränare och fick till sin hjälp Jörgen Jönsson.


– Alla vi som har hållit på i sporten vet hur det fungerar. Nu är ju jag en av de tränare som sitter och väntar på ett jobb. Lag som går sämre och dåligt kommer förmodligen att göra några förändringar på ledarsidan för det är svårt att kanske förändra hela laget under säsongen. Så fungerar det bara, säger Sundblad som när han kickades fick beskedet av sportchefen Niklas Johansson och vd:n Mikael Johansson.


Niklas Sundblad ersattes av Niklas Eriksson, som huvudtränare i Örebro i december 2018. Foto: Bildbyrån.


Niklas Sundblad har kommit över besvikelsen för länge sedan, men känner ändå att det fanns saker som han kunde ha gjort annorlunda.


– Man funderar alltid på om man skulle ha gjort lite så, kanske lite så. Det är alltid så. Jag tyckte vi gjorde ett bra jobb. Vi var noggranna och väl förberedda och jag tyckte att spelarna rörde sig bra och var vältränade. Det såg man på all bakomliggande statistik. Vi hade bra corsi, men vi hade inte tillräckligt med målchanser i sektorn framför motståndarmålen. Det såg man i den detaljerade statistiken.


Sundblad pekar också på en annan svag punkt:


– Och målvaktsspelet var inte tillräckligt starkt, tyckte vi i början, för att kunna vinna matcher. Så enkelt var det ju.


LÄS MERÖrebro sparkar sin tränare – han tar över


Efter det att Sundblad hade fått sparken från Örebro värvade klubben KHL-stjärnan Jhonas Enroth, som ersättare för Eero Kilpeläinen som förstemålvakt.


– Jhonas Enroth var skicklig och det hjälpte till för dem, säger Sundblad om Örebro som tog sig till åttondelsfinal.


Sedan han fick lämna Örebro för tio månader sedan har han inte haft något annat tränarjobb. Kontraktet med närkingarna gick ut den 30 april.


Nu är han en hel del i Tumba hos sina föräldrar och passar på att se SHL- och allsvenska matcher på Hovet i Stockholm.


– Jag är hemma och kollar matcher. Det är bra att hålla sig up to date och det är bra att sitta på läktaren. Då ser man mer individuella spelare och kan titta på olika spelsystem. Man får mer distans och kan se på ett bättre sätt tycker jag än när man står nere i båset. Det är faktiskt bra att kunna ta den tiden och titta på olika lag, säger Sundblad som gillar SHL.


– Jag tycker det är en snabb liga. Det är hög fart. Nu har jag inte sett KHL live, men SHL är en av de bästa i Europa. Det är hög kvalitet och man märker hur mycket unga spelare vi kan utveckla och skicka över till Nordamerika.


I Schweiz har jumbon Fribourg-Gottéron nyligen sparkat huvudtränaren Mark French och tidningen Le Matin har pekat ut Niklas Sundblad som en tänkbara ny huvudcoach.


– Det är min agent Joakim Persson som sköter alla grejer. Men Schweiz är alltid ett intressant land. Jag har aldrig jobbat i Schweiz och det skulle vara fantastiskt kul att prova där nere, säger Sundblad.


– Det är väl ett par kandidater som är med i det rejset antar jag, när de har flyttat bort tränaren (Mark French). Vi får se vad som händer i framtiden, men det är ett intressant ställe att jobba på, en intressant liga.


2014 ledde Sundblad den tyska klubben Ingolstadt till titeln i DEL och han har varit assisterande förbundskapten för Tysklands landslag vid två VM.


– Det skulle vara kul att prova en ny liga och finansiellt har Schweiz en stark liga, och det är lite annorlunda ishockey än den tyska och svenska.


Niklas Sundblad skulle överväga en flytt till Schweiz.


– Det är klart man är i och med att man är utan jobb. Jag saknar det och vill så snabbt som möjligt komma tillbaka och jobba igen. Jag är öppen för förslag och får se vilken utmaning som kommer.


I Fribourg-Gottéron spelar den förre Djurgårdsforwarden Daniel Brodin och även ex-brynäsaren Ryan Gunderson finns i laget.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)