Analys: Så borde SHL-lagen ha presterat i september


3 oktober 2019
SHL-tabellen är en knapp månad gammal och flera på förhand oväntade placeringar kan utläsas.
Men hur borde klubbarna egentligen ha presterat?
Erik Wilderoth, expert på Hockeylabbet och statistikskribent på HockeyNews.se, har grävt bland siffrorna för att ge er svaren. 

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

I en haltande tabell, där vissa lag spelat fem matcher medans andra nått upp till 7 så är det förstås svårt att dra några slutsatser eller bra prediktioner av hur säsongen kommer att gå. Av att titta på tabellen så ser vi att Växjö endast lyckats skrapa ihop 3 poäng på 6 matcher. Ett lag som har pratats om i media som en potentiell guldkandidat.

Oskarshamn som å den andra sidan inte skulle lyckas ta speciellt många poäng har till och med fått agera serieledare under en kort tid. Väldigt kort tid. Nu återfinns man på plats sju med samma poäng, och endast ett mål sämre än sin nykomlingskollega Leksand.

Så lagen är därmed lika bra? Det tror jag gemene man har olika åsikter kring. 

Nykomlingsmötet mellan IKO och Leksand. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån. 

Men hur ska vi egentligen utvärdera inledningen? Hur mäter vi hur bra lagen varit och därmed kunna på ett bättre sätt förutse hur det kommer att gå framåt? 

Det bästa måttet vi har idag är Expected Goals. Det vill säga hur många mål skulle lagen ha gjort om varje målchans faktiskt hade renderat i den sannolikhet den har. 

Supersnabb förklaring av Expected Goals; Varje målchans får utifrån historiken en sannolikhet på sig. För varje målchans ackumulerar vi sannolikheterna så får vi fram hur många mål laget borde gjort i matchen. Dvs. det krävs fyra målchanser med Expected Goals 0,25 för att få till 1 mål. 

Ta en titt på hur det sett ut första omgångarna i spel fem mot fem. Siffrorna är utslagna per spelad 60 min i spelformen. 

Grafen är uppbyggd i fyra kvadranter och en ratiolinje. Ett lag som befinner sig över ratiolinjen har därmed positiv Expected Goals (härifrån förkortat xGoals). Bäst är det att befinna sig i kvadranten uppe till höger. Då har man hög xGoals framåt och låg bakåt (Ska ha gjort många mål och släppt in få). Ner till höger är det Rock’n’roll, svänger åt båda hållen. Uppe till vänster inga mål åt något håll och ner till vänster många xGoals bakåt och få framåt.

Som vanligt när man tittar på data så är det ett gäng öppna dörrar som ska slås in innan vi finner det vi letar efter, outliers. Att Linköping haft det tufft har nog inte undgått någon, inte xGoals heller. Rögle har varit riktigt bra. Leksand har varit Rock’n’roll och Luleå har varit Luleå. 

Tre av de fem lag som har nämnts som guldkandidater sticker av olika anledningar ut här. Först och främst så ser vi att Växjö Lakers, som ligger sist vid artikelns skapande, ligger i toppen strax bakom Rögle. Detta har sina förklaringar som vi ska leta fram. I andra ändan av grafen ser vi att Färjestad och Djurgården båda två har negativ xGoals delta (xGoals – xGoals against). Färjestad ligger i stort sätt på samma nivå som Linköping! Titta gärna även på diffen mellan nykomlingarna Leksand och Oskarshamn. 

Michael Lindqvist och Johan Ryno deppar. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån. 

Tar vi och tittar på diffen (xGoals – Goals och xGoals Against – Goals Against) så får vi fram hur lagen lyckats exekvera sina lägen. Som riktmärke här ska vi sätta att det laget som hade störst diff till gjorde mål föregående säsong låg på -0,36 och att endast ett(!) lag gjorde fler mål än vad som var förväntat. FBK på 0,12. Dvs. xGoals sett över en hel säsong är nästan lika med utfall (Actual ~ xGoals).

Direkt ser vi Växjö Lakers ner till vänster där det inte har fungerat i någon ände av banan. Målvakterna har släppt in nästan ett mål per match fler än de borde ha och utespelarna har gjort mer än ett mål för lite per match. Detta är de två extremvärden i båda kategorierna. 

I Gävle har målvaktsspelet varit i paritet med Växjös men skyttet har fungerat klart bättre. 

Att HV och Linköping har haft problem med målskyttet syns här med. Däremot ser vi de två andra lagen som vi hade förväntat oss återfinnas högre upp i xGoals-grafen, DIF och FBK faktiskt har levererat ungefär som förväntat. Även Rögle har ett utfall som stämmer väl överens med xGoals. Nykomlingarna har, om än på två olika sätt lyckats prestera bättre än vad som förväntats där framförallt Leksand med sitt Rock’n’roll liknande spel lyckats få utdelning i båda riktningarna. 

Summerad diff framåt och bakåt.

Så hur ska vi tolka detta? Vem sits skulle man helst vilja vara i? 

Tänk på riktmärkena från ifjol. Inget lag hade mer än 0,12 fler gjorde mål än xGoals sitt xGoals. Leksand ligger på nästan 1. Oskarshamns målvaktsspel nästan 0,8 över xGoals against. Dessa siffror kommer att sjunka under säsongen. 

Växjö Lakers har spelat ett spel som skulle generat många mål vilket leder till poäng men har inte haft utfallet med sig. Djurgården har tagit många poäng men behöver få upp sina underliggande siffror för att det ska vara hållbart att vara kvar i toppen. 

Rögle har inte bara det bästa utfallet genom poäng utan de underliggande siffrorna intygar att efter ungefär 10% av säsongen så har de verkligen varit det bästa laget. 

Rögles framgångar är ingen slump. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.