AnnonsPetades som lagkapten i HV71 – men Thörnberg känner sig i guldform


8 september
Martin Thörnberg missade 42 av 52 matcher för HV71 förra säsongen. Därför har den fyrfaldige svenska mästaren blivit av med sin roll som lagkapten.
– Det är tråkigt för min del att få kliva åt sidan, säger Thörnberg till HockeyNews.se och förklarar att han nu känner sig i lika bra form som inför guldsäsongen 2016/2017.

Annons

SHL presenteras av ATG Sport

Efter två säsonger som HV71:s lagkapten har Martin Thörnberg fått se den uppgiften flyttas vidare till forwardskollegan Simon Önerud.

Medan Önerud har fått ett ”C” på sin tröja får Thörnberg hålla tillgodo med ett ”A”, som i assisterande kapten.

– Det är så klart det är tråkigt. Det är tråkigt för min del att få kliva åt sidan. Men sedan förstår jag också hur de tänker, just det att jag vara borta ”hela” förra säsongen och så klart att det är en osäkerhet hela tiden. Och jag är 36 år, säger Thörnberg, som bara kunde spela tio matcher på grund en svårläkt skada i benet som hämmat honom i flera år.

– Men jag känner inte någon osäkerhet nu. Det kan ju hända nånting, men det kan ju hända vem som helst egentligen, säger Thörnberg.

Martin Thörnberg har spelat 549 SHL-matcher för HV71 och gjort exakt 300 poäng. Foto: Bildbyrån.

Det märks att han mer än gärna hade velat fortsätta vara HV71:s lagkapten. Det är ett ärofyllt uppdrag, som i alla klubbar.

– Det är så klart man är besviken när man får lämna ifrån sig kaptensrollen. Men vi stöttar varandra. Jag är assisterande istället och jag stöttar Simon, säger Thörnberg.

Han fick beskedet av huvudtränaren Stephan ”Lillis” Lundh.

– ”Lillis” och jag hade ett snack där han berättade vad han tyckte. De bestämmer och jag förstår hur de tänker. Men det är så klart man blir besviken i alla fall. Det är bara att jobba på.

Martin Thörnberg var tillbaka i slutet av förra säsongen och spelade i SM-slutspelet i våras där HV71 pressade seriesegrande Färjestad till en sjunde och avgörande kvartsfinal där säsongen tog slut.

För Martin Thörnberg började SHL-resan redan för 17 år sedan. Han vann sitt första SM-guld 2004 och än är hans resa inte över.

Han känner sig nu redo för sin 14:e SHL-säsong i Jönköpingsklubben efter en riktigt bra försäsong. Bara söndagens genrep mot Linköping återstår.

– Allt har flutit på och laget känns bra. För egen del känns det bra. Det känns som att alla är positiva och ser framåt.

HV:s sportchef Johan Hult är en av de som har uttryckt en viss oro för Martin Thörnbergs form efter alla skadebekymmer, men har också sagt i en intervju med HockeyNews.se att Thörnberg har sett ”fin ut” i träningsmatcherna.

LÄS MER: Skadeläget ljusnar – så är läget i HV71:s forwardsjakt

Därför kan HV avvakta med att värva ytterligare en forward.

– Jag har tränat på bra hela sommaren utan några problem. Det känns bra på isen också. Inga skavanker eller någonting. Jag går in till den här säsongen med en bra känsla. Sedan vet man aldrig…

När var det senast som du kunde säga att du hade lika fin form inför en säsong?

– Det var egentligen senast när vi vann. Jag tyckte att jag hade kört bra hela sommaren, hade också en bra försäsong och en bra start på säsongen. Nej, det är nog samma känsla som då.

Den bästa på tre år, alltså?

– Ja.

Martin Thörnberg fick priset som "Rinkens riddare" av hockeyjournalisten Alf Karlsson för två år sedan. Foto: Bildbyrån.

För det är inget snack om att Martin Thörnberg har gått igenom några tuffa år.

– Förra året var den värsta tiden i min karriär. Det var tufft mentalt. Jag har tagit mig igenom det och känner mig mer spelsugen nu än någonsin, känns det som. Det blir så när man har tappat en hel säsong och har fått kriga hårt.

LÄS MER: Thörnberg hoppas på snar comeback

Han fortsätter:

– Jag var på väg att lägga av ett par gånger. Men man behöll tålamodet, kämpade på och det gav resultat.

– Det var många gånger man fick återfall. Det var bra, sedan gick man på is och körde, så blev det dåligt igen. Det var många käftsmällar man fick. Men de säger det, att det som inte dödar gör en starkare. Så förhoppningsvis blir det bra i år.

Thörnberg understryker att han har roligt igen.

– Glädjen är det viktigaste, för det är otroligt viktigt att man känner suget och tycker det är kul. Och det gör man om man inte har ont.

Lagom till genrepet mot LHC på söndagen spelar HV71 åter i Kinnarps arena, som har genomgått en renovering av bottenplattan under isen.

– Vi flyttade in denna veckan så det är en liten nytändning. Det var kul, säger Thörnberg.

Hur högt ska fansen hoppas att HV hamnar i år?

– Jag tycker att de ska ha höga förväntningar. Det har vi själva också. Det finns ingen anledning att de ska ha lägre förväntningar än vad vi har.

Vad tycker du talar för HV?

– Det som talar för oss är att vi tror på oss själva. Det är alltid så himla svårt att sitta innan och säga hur det blir, men känslan i gruppen är otroligt skön. Vi hade en bra resa till Tyskland, fick vinna och vi spelade bra. Så klart att det inte är fulländat än. Det finns en del att slipa på, men jag tror att det kommer att bli bra i alla fall.

Skönt med match hemma i Kinnarps arena igen?

– Ja, självklart. Så man får känna lite på sarghörnen…

Annons

Annons

Annons