HockeyNews
PLUS

Djurgårdens 17-årige forward tar plats i SHL från start

(9750) Alexander Holtz-redigerad
Bildbyrån

Publicerad: 4 september 2019

STOCKHOLM. Alexander Holtz har spelat till sig en plats i Djurgårdens SHL-lag.
Den 17-årige stortalangen ingår i huvudtränaren Robert Ohlssons plan för säsongen.
– Han kommer att bli intressant att följa de närmaste åren. Han har verkligen stor potential, säger Ohlsson till HockeyNews.se om Holtz.

SHL presenteras av ATG Sport

Redan i den första träningsmatchen för säsongen gjorde Alexander Holtz mål för Djurgården mot Södertälje.

Sedan har han fortsatt att ta för sig och se till att utnyttja sitt vassa skott. På försäsongen, inklusive Champions Hockey League, har 17-årige Holtz gjort fem mål på fem matcher.

Och med mindre än två veckor kvar till SHL-premiären hemma mot Linköping på Hovet har han visat tillräckligt för att ta en plats i Djurgårdens lag.

– Planen ser bra ut. Han har verkligen visat att han är duktig här på försäsongen. Han är ju den spelare som har gjort mest mål i vårt lag också, säger Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Djurgårdscoachen fortsätter:

– Han spelar i vårt första powerplay. Han spelar i någon av våra kanske mest offensiva kedjor. Nu spelar han med (Sebastian) Strandberg och (Michael) Haga. Tidigare har han spelat lite med Strandberg och (Jacob) Josefson. Han har gjort det bra, Alex. Han är alltid giftig och farlig, så det ser bra ut för Alexander Holtz. Det måste jag säga. Han gör positiva avtryck.

Holtz ingår i den första powerplayenheten, precis som förra årets skyttekung i Djurgården och SHL, Emil Bemström. Och det är på ”hans” plats i numerära överlägen som den 17-årige gallerförsedde forwarden spelar.

Alexander Holtz har gjort fem mål på fem matcher för Djurgården på försäsongen. Här är han nära mot Vienna Capitals. Foto: Bildbyrån.

Djurgården har toppbackarna Linus Hultström, Marcus Högström och den förra NHL-duon Patrik Berglund och Jacob Josefson tillsammans med Alexander Holtz.

Så han har fått fina förutsättningar att lyckas.

Och så sent som mot polska Tychy snärtade Alexander Holtz in två puckar i CHL-premiären.

Robert Ohlsson låter mycket bestämd när det kommer till Holtz plats i premiärlaget i SHL.

– Ja, absolut. Han har imponerat så pass mycket i de här matcherna, säger Ohlsson.

– Sedan är det någon vecka kvar innan vi ska spela mot Linköping. Vi har två matcher kommande helg. Men av det han har visat upp hittills, absolut.

Alexander Holtz var med och vann Sveriges första VM-guld på U18-nivån i våras. Förra säsongen fick han debutera i SHL för Djurgården mot Färjestad den 29 januari och då blev det en minut och 31 sekunder på Hovets is.

Han fick även lite speltid i ytterligare två SHL-matcher, mot Timrå och Örebro, i mitten av februari.

Genom fortsatt hård träning och fin utveckling bedömer Robert Ohlsson att Alexander Holtz ska klara av SHL-hettan och dessutom bidra med sitt spel och sitt målskytte.

– Jag tycker verkligen han har den spetsen. Han är offensivt skicklig. Väldigt bra på att hugga på lägen och vara i rätt ytor. Han kommer att bli intressant att följa de närmaste åren. Han har verkligen stor potential, säger Ohlsson.

LÄS MER: Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS