Hallen stängdes i slutet av oktober på grund av säkerhetsskäl, då det i en rapport bedömdes att väggar, tak eller hela konstruktionen kunde rasa in. Det troliga var då att hallen skulle stängas fram till slutet av säsongen. Men nu rivs alltså hallen i stället då efterföljande rapporter visar att konstruktionen är utdömd och inte går att återanvända. Därför kommer man lämna in ett rivningslov och påbörja rivningen så fort som möjligt.
Totalt påverkas nio föreningar, bland annat Hammarby hockey och Skarpnäcks AIK. Hammarby hockey har varit kritiska mot Stockholms stad och menar att man har känt till problemen i flera år.
”Stockholms Stad och Fastighetskontoret bär tveklöst ansvaret för den situation vi nu befinner oss i. Vi har de senaste fyra-fem åren känt till att ishallen rör sig och att det är eroderingen i slänten mot Tantolunden som är problemet. Vilken novis som helst förstår att problemet inte försvinner av sig självt, utan snarare förvärras över tid när regn, snö och smältvatten från hallen får fritt spelrum”, skriver föreningens styrelse i ett öppet brev publicerat i Stockholm Direkt.
Hur ser ni på den kritik som har riktats?
– När man gjorde den här rapporten och såg det dåliga skicket, då blev situationen akut. Att den skulle behöva stängas visste vi inte från början, men vi är väldigt glada att vi kunde få ut verksamheten innan något allvarligt hände. Vi för ju väldigt mycket diskussioner med föreningar och vet att de är kritiska, och det förstår vi. Det är besvärande på många sätt och det sätter ju fokus på anläggningsfrågor när det kommer till ishallar. Jag hoppas nu att vi ska kunna få fram bra lösningar, och att det ska ta frågan framåt, men det är upp till våra beslutsfattare att svara på, säger Marina Högland.
Stockholms ishockeyförbund har velat se en tillfällig hall för att lösa ishallsproblematiken – vad anser ni om det?
– Ja, vi har träffat Stockholms ishockeyförbund och hört om den idén. Vi har inga synpunkter på det utan vi tycker att alla förslag är goda förslag, men eftersom vi inte företräder markägaren kan vi inte fatta beslut. Men sådana idéer kommer vara viktiga, och vi kommer lyfta fram alla goda förslag och vi är positiva till en tillfällig ishall om det finns en sådan möjlighet, säger Högland.
Resten av säsongen kommer det att jobbas på kort sikt. Än går det inte att säga vad som kommer att hända på platsen där Zinkensdamms ishall i nuläget står, och idrottsförvaltningen hoppas att det kommer att klarna så det går att veta vilka möjligheter som finns på lång sikt. I nuläget handlar det om att ha en dialog med de drabbade föreningarna, och hitta lösningar på dels ishallstider och dels förvaring av utrustning.
– Vi jobbar med de olika föreningarna enskilt, vissa är mer drabbade, men vi förstår att det finns ett missnöje och att det är besvärande. Men vi gör vårt yttersta för att jobba med befintliga anläggningar för att göra det så bra som möjligt för så många som möjligt, säger Marina Högland.
50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)
UPPSNACK: Tre Kronor – Finland @ Sergels torg 12 maj, kl 15.45 Säkra din plats här!