HockeyNews
PLUS

VM-guldfaktorn – de la Rose: "Gäller att man bygger tillit till varandra"

(28072) Jacob de la Rose
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 20 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Jacob de la Rose, 28, är en av tre VM-guldvinnare i årets Tre Kronor.
Han ingår i kaptenstrion och vet vad som krävs för att bli bäst.
– Vi kommer närmare varann och är tajtare som grupp varje dag. Vi börjar bygga nånting, säger de la Rose till HockeyNews.se.

När Tre Kronor vann sitt elfte och senaste VM-guld 2018 var Jacob de la Rose med. Den dåvarande Montreal-centern fick vara med och fira i Köpenhamn och det gav honom mersmak.

Förra säsongen var de la Rose med i Tre Kronors OS-lag och nu gör den just idag 28-årige värmlänningen sitt andra VM. Förbundskapten Sam Hallam använder sig av de la Rose som en urstark defensiv center som håller ihop en kedja med Fribourg-Gottéron-kamraten Marcus Sörensen och Anaheim-forwarden Jakob Silfverberg. Tillsammans har de la Rose (242), Silfverberg (739) och Sörensen (226) fått ihop 1 207 NHL-matcher. Och de vet vad hårt jobb och boxplay innebär.

I VM är de la Rose en av turneringens främsta tekare och ligger efter fyra matcher på 63,49 procent vunna tekningar. En värdefull detalj.

– Det har känts bra. Som du säger, det är ofta i de situationerna jag kommer in i egen zon och får ta mycket tek och det funkar bra än så länge, säger de la Rose.

LÄS MERKaptensvalen gjorda inför VM – han får hedersuppdraget i Tre Kronor

Ni är dessutom 100-procentiga i boxplay?

– Ja, peppar peppar ta i trä. Än så länge är vi det. Det är positivt och det gäller att vi bygger vidare på det och försöker bli bättre.

Mot Ungern utnyttjade Jacob de la Rose och Carl Grundström ett pucktapp vilket ledde till att de la Rose sköt 2–0 i krysset på en spelvändning.

Är ni 200-procentiga nu när du gör mål framåt i boxplay?

– Jag vet inte, haha. Jag vet inte hur ni räknar på det på HockeyNews, men det kanske är så, säger de la Rose.

Och vad säger du om förarbetet av Grundström?

– Det var riktigt snyggt pass, bra backhandflipp. Det var skönt att få göra mål.

Jacob de la Rose blev tvåmålsskytt för första gången i ett mästerskap med Tre Kronor. En kick för självförtroendet.

– Ja, så klart. Alla vill väl göra mål även om det inte är min främsta uppgift i det här laget, så är det alltid kul att göra mål.

Kedjan med honom, Sörensen och Silfverberg är effektiv med de la Roses tyngd, Sörensens speed och Silfverbergs skarpa blick.

– Jag tycker att vi hittar varandra mer och mer. Jag och ”Sören” har ju spelat med varandra varje byte i princip sedan jul den här säsongen. Vi börjar, eller börjar, vi vet var vi har varandra där ute. Sedan är Silfverberg otroligt duktig och enkel att spela med. En väldigt ärlig spelare, han ger hundra procent i varje byte, varje match. Han är säker och alltid på rätt plats. Jag tycker att det blir bättre och bättre.

Det var Sam Hallam som parade ihop Fribourg-Gottérons de la Rose och Sörensen i samband med Swiss Ice Hockey Games december. De gjorde en del mål ihop och trivdes direkt. Något som förmodligen Fribourg-tränaren Christian Dubé noterade och gjorde sedan likadant i klubblaget. Det blev succé där också.

– Det kanske var så. Innan det hade vi inga byten tillsammans. Det har funkat bra.

LÄS MERTvå månader kvar till VM i Finland – då är säsongen över för stjärntrion

Tre Kronor hade ett betydligt mer stjärntätt VM-lag vid guldet med Rikard Grönborg som förbundskapten 2018. Då var också motståndarlagen bättre rustade i det avseendet. Men årets Tre Kronor ska kunna utmana nationer som Kanada, Finland, Tjeckien och även Schweiz om VM-guldet.

– Det är tidigt säga, det är långt kvar av turneringen. Men vi kommer närmare varann och är tajtare som grupp varje dag. Vi börjar bygga nånting. Det är bara att försöka fortsätta med det.

Många pratar om just betydelsen av en stark lagsammanhållning i VM?

– Det är en kort turnering, det är många matcher på få dagar, så det gäller att man bygger tillit till varandra, både på och utanför isen. Som jag sa, man vet var man har varandra ute på isen och vågar ta lite risker för man vet att lagpolarna backar upp, säger de la Rose.

Nye förbundskaptenen Sam Hallam har varit framgångsrik i Växjö med en kompakt och genomtänkt defensiv kryddad med puckskickliga spelare som kan vårda pucken och vara effektiva framåt.

– Än så länge har det funkat bra. Det är lite annorlunda om man jämför med hur det var med ”Garpen” (Johan Garepnlöv) förra året, men det funkar bra. Vi har varit tajta defensivt, bjuder inte på mycket och är starka centralt, säger Jacob de la Rose.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!