HockeyNews
PLUS

Tipsextravibbar och jättetavlan i rivalderbyt

Hiss och diss
Foto: Max Pelkonen / Sofie Alexandra Kitteröd
ANNONS

Publicerad: Idag 11:47

FacebookXWhatsApp

Hockeyettan är en liga där det mesta händer, det är inte alltid så tillrättalagt och följer givna ramar – det är helt enkelt mer rock’n roll över ligan.

I veckans heta Hockeyettan-lista så får ni hiss och diss av några av de bästa och sämsta, men också mest udda, företeelserna under veckan som gått, signerad experten Krister Holm.

Missa inte: positiva tipsextravibbar, konkurrenterna möttes över en öl, Sundsvalls drömstart i norr och partiska kommentatorer!

Här är veckans hiss och diss!

ANNONS

HISS

Firade födelsedagen dubbelt – Tranåsvärvningen ordnade kalas på isen

I onsdags firade finska Tranåsvärvningen Emil Oksanen 26 år. Och han passade på att ge sig själv två fina presenter. För i onsdagens 4-1-seger på bortaplan mot Borlänge noterades Emil för två mål, såväl 3-0 som 4-1 var han sist på. Bättre present går väl knappast att önska sig?!

Veckans skräll – tippade bottenlagets mirakelvändning mot seriefavoriten

I två perioder såg en av ettans största favoriter, Västervik, ut att gå mot en programenlig seger mot bottentippade Tyringe. Så långt ledde man med 2-0 på hemmaplan och hade segern som i en liten ask. Men i den tredje perioden så var det Tyringe som tog över, och via tre raka mål (trots missad straff) så kunde man stå för den här säsongens största skräll så här långt. En riktig skalp för Tyringe, samtidigt som det kanske kan bli ett nyttigt wake up-call för Västervik. Den stora matchhjälten i Tyringe var målvakten Kalle Andersson som svarade för mängder av fina räddningar, bland annat den här plocken.

Väsbys drömstart – Kört över bottenlagen

ANNONS

Väsby har ännu inte fått möta något av de tippade allettanlagen, men samtidigt går det inte att klaga på hur de tagit sig an det enklare motståndet. För de tre första matcherna har gett nio poäng och 23-2 i målskillnad! Förra veckan slog man Nyköping med 9-0, och nu i veckan inledde man med att slå Wings med 9-1, sedan bland annat Wingsvärvningen Tim Friberg stått för två mål och två assist i matchen. Snacka om att släkten är värst! 

Pling i rutan – positiva tipsextravibbar

När jag var barn och svältfödd på allt vad idrott hette, det sändes ju knappt något, så var tipsextra en av får tillfällen då man kunde se liveidrott på TV. En sak som tipsextra introducerade var ”pling i rutan”, alltså att det kom ett pling följt utav en ruta med text som redovisade mål i andra matcher. Nu har jag märkt att flera föreningar infört detta i sina ettansändningar. Vallentuna, Hudiksvall och Dalen är tre exempel. Riktigt bra!

Ishockey förbrödrar – Konkurrenterna möttes över en öl

När nykomlingen Pantern spelar hemmamatch brukar deras supportrar, Black panther, ladda upp på en lokal pub inför matcherna. Detsamma gällde i onsdags, men då fick de dessutom sällskap av bortasupportrarna, Sledgehammers, Halmstads supporterklubb. Tillsammans laddade de upp för en match som sedan vanns av gästande Halmstad med 5-2. 

ANNONS

Maratonet - Tranås vann på 20:e(!) straffen

Med mindre än fyra mil mellan städerna så är matchen mellan Tranås och Mjölby ett givet derby med allt vad känslor ett sådant möte innebär. Om det berodde på att det var mer hjärta och hjärna inblandat eller på något annat vet jag dock inte, men mötet lagen emellan i lördags bjöd verkligen inte på något skönspel. Storfavoriterna Tranås stod dock till slut som segrare, men det tog tid, lång tid. För 2-2 efter full tid gav en resultatlös sudden, varpå straffar tog vid. Där missades det hela 19(!) straffar i rad innan till slut Oscar Johnsson kunde överlista Mike Sjöberg i Mjölbykassen och bärga bonuspinnen till hemmalaget. 

Troja har blivit med klack – Inledde med tifo

Trojas läktarplats har varit sorgligt öde och tyst de senaste åren, sedan den gamla klacken blivit portad av klubben på grund av incidenter runt matcherna. Men ett första frö till en ny klack såddes under vårettan förra säsongen, och i år så har man under namnet ”Trojaläktaren” startat upp en ny klack. Detta kungjordes med en stor banderoll i hemmapremiären i fredags, en match där man vann mot derbyrivalen Alvesta med 4-2.

ANNONS

Foto: Max Pelkonen

Veckans ovanligaste utvisning – Karlskrona vann efter powerplay

Det spelades ett tidigt toppmöte i den södra ettan i fredags när Karlskrona tog emot Halmstad. En match där Karlskrona var ute efter revansch, då det var Halmstad som slog ut dem i semifinalspelet säsongen som gick. Och visst fick de sin revansch. Mycket avgjordes i den andra perioden, där Halmstad drog på sig hela 33 utvisningsminuter mot Karlskronas noll. En av utvisningarna var av det ovanliga slaget, då Halmstads Otto Stahre fick två minuters utvisning för illegal equipment, då halsskyddet inte satt ordentligt. 6-3 skrevs segersiffrorna till slut i matchen, sedan Karlskrona utnyttjat två av powerplayen. Matchvinnare blev kaptenen Alexander Bergström som gjorde tre mål, men även Axel Björnkvist som gjorde ett mål och två assist och nu leder hela ettans poängliga på sju poäng, trots att han spelat en match färre än de flesta, 

Mariestad på g – Wiggo Weinö stekhet

Mariestad inledde seriespelet med en förlust mot Borås, ett resultat som gjorde att tränarna bestämde sig för att ändra om i kedjeformationerna. Och det har gett omedelbar utdelning, speciellt för en av spelarna. För i 4-1-segern mot Falun stod Wiggo Weinö för ett mål och två assist, och i veckans andra match, segermatchen mot Forshaga, så gjorde han tre mål på matchens första 17 minuter! Snacka om att vara stekhet!

ANNONS

Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Veckans målvaktstavla – Piteås Johannes Sundströms jättemiss

I norr så finns det ett riktigt rivalmöte som står ut, nämligen derbyt mellan Piteå och Boden. Två föreningar som alltid är med i toppen och bråkar, men också två lag som har en enorm rivalitet mellan supportrarna. Därför står det givetvis alltid mycket på spel när de båda lagen möts. Så också i säsongens första möte, där Piteå hade ett bra grepp om händelserna i den första perioden utan att få utdelning. I den andra perioden var det istället Boden som skulle få utdelning, första målet kom efter en riktig indian, men andra målet var en än större bjudning. För när Bodens Gustav Hedberg bara skulle dumpa ner pucken från mittlinjen, så hittade handledaren in bakom Johannes Sundström i Piteåkassen till 0-2. Ett mål som kom att visa sig matchavgörande, för efter det kunde Boden hålla undan och vinna matchen med 2-3. 

Sundsvalls starka vecka – Ny serieledare

ANNONS

Sundsvall har haft en tuff vecka med match mot både Hudiksvall och Boden, två av de väntade toppkonkurrenterna. Det har man dock löst på ett väldigt bra sätt, två segrar och fem poäng har det blivit och därmed så är man serieledare när tre omgångar har spelats. Sebastian Kaijser gjorde tre av de fem målen under veckan och är monumental i Sundsvalls offensiv. 

DISS

Publiksvaga östra – 766 åskådare totalt

Den östra ettan har stora problem att locka publik till sina matcher. Jag kan förstå att det är svårt att konkurrera med andra evenemang i orter där mycket händer, men föreningarna måste också bli bättre på att marknadsföra sig. På dagens fyra matcher så kom det bara 766 åskådare, totalt! Allra publiksvagast var Vallentuna, som lockade 107 åskådare när man mötte rivalen Huddinge i en viktig match. Det måste finnas saker att göra för att få mer folk till matcherna, annars så kommer det vara omöjligt att bedriva ettanhockey i östra med framgång.  

Partiska kommentatorer – Ett gissel och ettans slag i luften

Kvaliteten på sändningarna i ettan har verkligen höjts under årens lopp, men fortfarande så finns det exempel på sändningar som kan bli bättre. En av mina käpphästar är att jag förväntar mig i alla fall hyfsat opartiska kommentatorer. När man som i exempelvis Panterns sändningar kan få uppfattningen att det är endast ett lag på isen, då det bara är vad det egna laget gör eller inte gör som kommenteras, då är det inte ok. Hockeyettan har centralt försökt komma till rätta med detta genom att försöka tvinga klubbarna att använda kommentatorer som inte har någon funktion i klubben. Men för det första ger det ofta extra kostnader för klubbarna (då man får betala för det), och för det andra så kan man ändå vara partisk. Istället hade det varit bättre att ettans krav inriktar sig på att ställa krav på opartiskhet, snarare än om de har någon funktion i klubben.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln