HockeyNews
PLUS

Svenske tränaren gör succé i Schweiz: ”Kanske bränt mina broar i Sverige”

(12187) Per Hånberg
Bildbyrån

Publicerad: 26 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Den förre Karlskronatränaren Per Hånberg gör succé som tränare i Schweiz. Men några planer på att vända hem till Sverige finns i dagsläget inte – i stället är siktet inställt på att ta Kloten tillbaka till finrummet. 
– Jag tycker att vi är ett av lagen som ska aspirera om det, men alla som håller på med hockey vet att det ska göras också, säger han till HockeyNews.se

ANNONS

Efter att ha fått sparken från Karlskrona i februari 2017 stack Per Hånberg till den schweiziska andraligan där han under sina två första säsonger tränade Langenthal. 

I fjol vann han mästerskapet med klubben och inför den här säsongen valde han att flytta vidare till storklubben Kloten, som hade några tunga år bakom sig. 

– De har haft en negativ spiral en längre tid, inte bara förrförra året då man åkte ur högstaligan. Det har varit ett par jobbiga säsonger både ekonomiskt och sportsligt, men det känns som att vi är på god väg till att ställa allting tillrätta, säger han. 

ANNONS

Märks det att det är en större klubb du tränar nu?

– Det märker jag. Jag var två år i Langenthal, som är en väldigt liten och trevlig klubb. Men det är klart, Kloten är en stor och anrik klubb och man har vunnit fem guld i högstaligan. Det är en klubb som haft flera kända svenska spelare och tränare. När en klubb som har varit i högstaligan i 55 år åker ur så är det klart att skeppet börjar gunga lite. Det är många fans, många sponsorer och man märker att det är press utifrån. 

ANNONS

”Vi glömmer aldrig dig”. Karlskronafansen med ett tifo när det stod klart att Per Hånberg skulle lämna klubben. Foto: Bildbyrån

Kloten leder just nu andraligan och har redan säkrat en plats till uppflyttningsslutspelet senare i vår, men Per Hånberg vill inte ta ut något i förskott. 

ANNONS

– Det är kvartsfinal, semifinal och final man först måste ta sig igenom och det är bäst av sju i allihop. Jag tycker att vi är ett av lagen som ska aspirera om det, men alla som håller på med hockey vet att det ska göras också. Olten, med Fredrik Söderström som tränare har också gjort det bra. Vi har några lag till som är med och utmanar, berättar han. 

Vid ett eventuellt kval mot ett lag från högstaligan finns det dock märkliga regler som kan ställa till det. Lagen i andraligan får bara använda två importer under ligaspelet, medan man i högstaligan får använda fyra.

– Reglerna är som dem är, tyvärr. Vi får spela med tre importer i kvalet, men vi har inte tre. Ska vi då skaffa en import får han inte spela på två-tre månader, om vi ens skulle ta oss dit. Det är lite halvjobbigt på den fronten, säger han. 

ANNONS

Per Hånberg hade faktiskt chansen att gå upp redan i fjol – men då valde Langenthal att skippa kvalspelet till högstaligan. 

– Det finns en kravbild på arenorna, precis som i Sverige. Langenthals arena uppfyllde inte kraven som hockeyförbundet i Schweiz krävde för att spela i högstaligan. Ganska tidigt visste jag om kraven och jag vet att jag tänkte, kan vi verkligen gå upp med den här arenan. När jag kom första året påbörjade de diskussioner om en ny arena i stan och det var väldigt långt gångna planer. 

– Platsen fanns, ritningarna fanns, allting fanns. Men Schweiz är uppbyggt på 26 olika katoner och städerna har ofta en stadspresident, och när det ska göras någonting som kostar i en stad får folket tycka till. När det väl kom till kritan blev det ett nej. Hade vi byggt om arenan hade vi fått några månaders dispens och fått chansen att kvala, men när vi fick det här beskedet gick luften ur klubben litegrann. 

ANNONS

Hur tog du det?

– Jag visste faktiskt om det innan vi gick in i slutspelet, det kom absolut inte som en chock, säger han. 

– Men visst är det tråkigt när man gått igenom hela säsongen och gjort det jättebra. Vi vann finalen med 4–0 och visste att vi skulle fått möta ett lag som fått stryk hela säsongen. De hade kanske haft ett bättre lag än oss på papperet, men med det självförtroendet och spelet vi hade så hade vi nog kunnat vinna. 

ANNONS

Nu gör han istället succé i Kloten och när jag frågar på hur han ser på sin egen utveckling som tränare, så svarar han:

– Som ledare måste man hela tiden checka av sitt ledarskap, var är jag? var är jag påväg? och vad vill jag utveckla? Jag bollar tankar med mig själv och stämmer av med de jag jobbar med. Om vi vill hjälpa spelarna framåt måste vi själva också utveckla oss. Det gäller att förkovra sig i ett ledarskap, man måste hitta inspiration och leta kunskap.

– Jag lyssnar på mycket ledarskap även utanför hockeyns värld, hur jobbar man i affärsvärlden, exempelvis? Det gäller att förnya sig och hänga med i utvecklingen, säger han. 

ANNONS

I Kloten har han sällskap av den svenske profilen Robin Figren, som stått för 37 poäng på 32 matcher, vilket är näst mest av alla svenskar i ligan (bara Victor Backman är före). Per Hånberg berättar att han handplockade den förre HV-forwarden till klubben. 

– Historiskt ska importerna göra väldigt mycket poäng. Det var inte det jag tog upp när jag började diskutera Robin (Figren) med min general manager Felix Hollenstein. Jag ville få in en kille som ville jobba hårt och visste vad det betydde med förberedelser och gym och så vidare. Det var inte poängen jag ville att han skulle göra först och främst, men nu gör han det och det är jag väldigt tacksam för. Han kommer varje dag och gör ett otroligt bra jobb både framåt och bakåt. Jag är väldigt nöjd med vad han har gjort för laget, säger han. 

ANNONS

Den förre HV-forwarden förlängde nyligen sitt kontrakt med den schweiziska klubben. Foto: Bildbyrån

Det har nu gått tre år sedan Per Hånberg lämnade Sverige och han har ett år kvar på kontraktet med Kloten, men i dagsläget finns det inga planer på att vända hem – och han tror heller inte att intresset skulle vara så stort. 

ANNONS

– Jag hade inte ett enda anbud i Sverige när jag lämnade Karlskrona, så jag kände att det inte var någon som var intresserad av mig som tränare i Sverige. Det tror jag inte har ökat nu heller, jag kanske har bränt mina broar där, säger han. 

– Sen är det så: Vi har otroligt många bra och skickliga tränare, så varför skulle just jag få ett jobb? Det är otrolig konkurrens. Jag ska inte säga att jag inte fick något anbud, för jag hade faktiskt kontakt med både Södertälje och AIK, men det kom aldrig till skarpt läge. 

Han fortsätter: 

ANNONS

– Jag trivs jättebra här och jag har en bra kemi med min general manager (Felix Hollenstein), vi trivs väldigt bra ihop. Sen känner jag att jag och min assisterande tränare Björn (Lidström) jobbar väldigt bra ihop, vi kommer nog att gå som ett paket ihop framöver, för vi vill jobba tillsammans. I dagsläget finns det ingen anledning att lämna, men det är klart, skulle frågan komma upp får jag ta ställning till det då. 

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)

ANNONS