HockeyNews
PLUS

Backlunds spik: Karlskoga i pressat läge

Karlskoga Backlund
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 13 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Insatserna är gigantiska på onsdagens Powerplay. En kvartsfinalist kommer att koras i Schweiz och upp till två kan komma att koras i HockeyAllsvenskan. Dessutom har vi nått den femte och avgörande tillställningen på fyra håll i HockeyEttans glödheta slutspel. Mina tankar kring kupongen finns att inmundiga nedan. Smaklig spis!

Spelstopp: 18:59

1. Nybro - Almtuna 1

Från Almtunas synvinkel blev en relativt billig utvisning på Filip Ekberg dödsstöten i det första mötet på hemmais. I det efterföljande numerära överläget gjorde Nybro 4-2 och därefter förmådde AIS aldrig att bestiga berget som skapats. Sägas bör att Vikingarnas seger var långt ifrån oförtjänt. Tommy Samuelssons gäng var klart vassare och frontades av succémannen Savilahti. Att finländaren snittat nästan en pinne per match under säsongen är något som talas för lite om. Med Torp vid sin sida slipper Kalle Holm att exponeras och värdarna har därmed ett högklassigt backpar. Trolig hemmaviktoria!

2. BIK Karlskoga - Kalmar 1

Efter att ha visat gott slag med enstaka undantag genom vinter och våren spåddes detta bli en relativt komfortabel resa för BIK Karlskoga. Det går visserligen att hävda att värmlänningarna var det bättre laget i den första play-in-matchen, men det är sekundärt. 2-3-förlusten sved och nu måste Halls herrar höja sig på momangen. Kalmar fick tillbaka Theocharidis och Ottosson jämfört med avslutningen av grundserien, men har fortsatt flera vitala pjäser borta. Att smålänningarna ska ha något att sätta emot i Nobelhallen finner jag föga troligt. Spiketta!

3. Östersund - Västervik 1

Östersund stod för ett olägligt bottennapp i den första kvalomgången. Jämtarna har målats upp som tydliga (och rättmätiga) förhandsfavoriter och syntes vara tagna av stundens allvar i den inledande 1-3-förlusten. Glädjande var åtminstone att Georgs Golovkovs var tillbaka efter en längre frånvaro. Han kommer bara att växa. Jämtarna kom förvisso inte upp i normal standard, men Västervik ska också hyllas. Alla bitar från målvaktsspel fram till avslut var bättre än motståndarnas dito. Då tenderar det också att bli seger. Salqvist och Desruisseaux kastade in handduken på matchdag och är osäkra kort inför fortsättningen. Med gubbgarderingen (etta-tvåa) ska den gröna bocken vara löst.

4. Karlskrona - Visby/Roma X

Jesper Solomon Frisell (2+1) blev den stora hjälten när Karlskrona undvek ett praktfiasko. Tillsammans med Rasch och Cruseman anförde han KHK-offensiven i 4-2-segern, där avgörandet inte kom förrän med lite drygt två minuter kvar att spela. Värdarna har varit svagare än väntat. Samtidigt har Visby/Roma steppat upp rejält. Utan poängkungen Elias Lindström (osäker här) har gutarna fortsatt ösa på. Målvaktsspelet är stabilt och “Säckens” gäng har också kunnat mäta sig i det fysiska spelet. Allt över 65 procent till vänster förpliktigar en helgardering.

5. Halmstad - Strömsbro X

Halmstad gick in i denna kvartsfinalserie med ett tungt favoritskap vilandes på sina axlar. Med succéspaden Crespin och kaptenen Dahse i fören har Hammers tillryggalagt tungviktare efter tungviktare och gick sånär direkt till semifinal. Men Crespin upplever säsongens första formdipp vid helt fel tillfälle, samtidigt som Dahse har varit skadad i nästan tre veckor. Hallänningarna tar det dag för dag med storstjärnan och skulle han komma tillbaka är det skäl nog att rita från vänster. I annat fall har Strömsbro alla möjligheter att fullborda sensationen. Mora-fostrade och SHL-meriterade Matej Galbavý har ställt svåra frågor till motståndarförsvaret matchserien igenom. När ettan kryper upp emot 60 prollar är det 1X2 som gäller.

6. Tranås - Hanviken 1

Tranås verktygslåda är fylld med högkvalitativa verktyg. Målmaskinen Ruuskanen och de kanadensiska yrvädren Watson samt Diaco är blott tre. Det gäller dock att de får det att stämma när pressen är som störst. Senast i Tyresö Ishall bjöds vi nämligen inte på någon större TAIF-insats. Istället var det Hanviken som förde spelet. Till skillnad från hur det såg ut i match två och tre lyckades stockholmarna hitta luckor i motståndarnas försvar, vilket till slut räckte för att bärga en 4-3-seger. När ettan streckas i hårdaste laget slår den värdemässigt fina tvåan följe.

7. Väsby - Mariestad 1

Brödernas-satsningen har inte fallit särskilt väl ut. Tränarbytet till Jesper Kemi fick tillfällig fart på Väsby, men sett till tre av fyra kvartar som lett oss fram till detta avgörande har effekten inte blivit långvarig. Fredrik Forsberg, Carl Wassenius och Anton Brandhammar är toppspelare på Ettan-nivå. Nu mer än någonsin behöver de visa upp det. Mariestad gick på knäna i AllEttan, men har höjt sig många nivåer. Detta gäller inte minst Tobias Sandberg, som inte lyckades rädda BoIS senast (1-2), men som varit en säker sista utpost i övrigt. Dra från väst och så långt stålarna räcker.

8. Ambrì - Biel X

Det var med en hel del möda och stort besvär som Ambrì till slut lyckades kriga sig till 1-1 i den första episoden av detta dubbelmöte. Det italienskspråkiga hade problem med Biels rappa omställningar, men bara vid ett tillfälle blev det värre än att Benjamin Conz kunde rädda upp situationen. Gästerna från Bern-trakten saknade knappast möjligheter att ta kommandot och kommer att gräma sig över den bristande skärpan om säsongen tar slut i och med en förlust i Gottardo Arena. Jag föredrar hela brickan i denna schweiziska rysare.

Backlunds dunderspik: BIK Karlskoga

BIK Karlskoga är rejält pressade efter nederlaget vid Ölandsbron. Dennis Hall har manövrerat sitt lag upp ur djupare diken under säsongen. I Nobelhallen ska “Bikarna” vara klassen bättre än Kalmar. Spikläge!

Backlunds skrällbud: Strömsbro

Robin Dahses vara eller icke vara i match fem styr hur stort Halmstads favoritskap ska vara. Utan honom har Hammers inte stått att känna igen och då har luriga, samspelta Strömsbro alla möjligheter att ställa till med ett spektakel.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Nybro - Almtuna 1

2. BIK Karlskoga - Kalmar 1

3. Östersund - Västervik 12

4. Karlskrona - Visby/Roma 1x2

5. Halmstad - Strömsbro 1x2

6. Tranås - Hanviken 12

7. Väsby - Mariestad 1x2

8. Ambri - Biel 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln