Coronapandemin fortsätter att sprida sig i Europa. I Schweiz slog pandemin till flera veckor tidigare än i Sverige och det gjorde att säsongen fick stängas ner.
Men den svenske Kloten-tränaren Per Hånberg tog först inte viruset på största allvar.
– När det här började att komma var man lite svensk i tankesättet, man trodde att det inte var någonting och att det var en hysteri. Jag reagerade så och tänkte ”lägg av” när de sa att vi skulle spela utan publik.
– Men det är väl för att man skjuter i från sig, man vill inte att det ska bli så. Det var så långt borta där och då och man gensvarade inte på det. Det gick ganska snabbt här, här började man direkt blocka och sista matcherna var helt utan folk. Det känns väldigt konstigt, jag har svårt att ta på det.
Laget spelade en träningsmatch mot toppklubben Lugano, som en förberedelse inför kvalspelet till NLA i sista stund.
– Vi hade den matchen för vi skulle vara i form, samtidigt som de skulle förbereda sig inför sitt slutspel. Bägge gick inför det, vi var riktigt taggade och vann med 6-2. Men under matchen kommer domaren och sa ”Idag är det sista matchen för säsongen” och jag blev helt frågandes. Då hade han fått någon info från förbundet innan matchen. Efter den matchen klipptes allting. Det var klart att det var en stor besvikelse precis efteråt, säger han.
Och för Per Hånberg är det en extra stor tomhet, då han även ifjol snuvades på kvalspelet, när hans dåvarande klubb Langenthal valde att avstå på grund av för dålig ekonomi.
– Först tänkte jag inte på att det var andra året i rad. Först var det bara en klar besvikelse för att vi inte fick fortsätta tävla. Man känner sig som matadorerna i Kalle Anka på julafton, alla är förberedda och man vill visa hela världen vilket bra lag vi har. Det är ett väldigt konstigt slut på en säsong, det är alltid tomhet när en säsong tar slut, men det här var tomhet-plusmeny.
– Sen gick det upp för mig att de var andra året i rad som jag inte fick möjligheten att tävla om att gå upp när man har chansen. Då tänkte jag att antingen får man tänka negativt eller så får man tänka positivt och se det som att det var det bästa i den här situationen. Jag ser det som att vi får göra det nästa år istället, det får bli tredje gången gillt.
Den förre KHK-tränaren Per Hånberg har tagit både Langenthal och Kloten till kvalspel, utan att ha fått spela om det. Foto: Bildbyrån
Känner du revanschsug redan nu?
– Ja, det gör jag. Jag vill helst upp på hästen igen, jag vill tävla och starta upp säsongen. Vi får behålla ganska stor del av laget och vi har en del nya gubbar, så det känns bra. När vi har de individuella samtalen känner man att man vill börja där det slutade. Det är som att den här säsongen fortsätter in i nästa. Jag längtar efter det.
Får ni ihop ett slagkraftigt lag även nästa säsong, med tanke på vilka konsekvenser det här kan få för ekonomin?
– Som det är nu så får vi det, men det beror på hur länge det här försiggår. Just nu vi lever i nuet och där får vi ihop ett bra lag till nästa säsong. Men ingen vet hur länge det här pågår, men jag har ställt in mig på att vi får ett bra lag. Vi har egentligen bara två platser att fylla, annars är det rätt fullt. Vi styr inte över ekonomin om det skulle fortgå. Satsningen i Kloten fortsätter och målsättningen är att ta sig tillbaka till NLA med alla medel.
Per Hånberg är fortfarande kvar nere i Schweiz och vittnar om restriktioner vart han än går.
– Vi får gå ut, men när du kommer till affären är det streckade linjer för att hålla avstånd. Du får handsprit innan du går in, du får en lapp så det inte blir för många i affären samtidigt och på apoteket där vi bor är det max fyra personer samtidigt. Det är plexiglas runt kassörerna.
– Och så står de och spritar kundvagnarna innan man tar dem och lämnar dem. Det är bara apotek, affärer och bensinmackar som är öppna. Jag tycker att staten reagerat väldigt snabbt, de har säkrat upp hjälp till företag och klubbar. Man tar väldigt snabba beslut här nere, vilket är positivt. Det känns som en väldigt tidig lördag eller söndag morgon.
Samtidigt följer han pandemins framfart i Sverige och han är frågande till hanteringen av viruset.
– Där går de ut och säger en sak, men sen är det inte förankrat i verkligheten. Det ska igenom riksdag och allt vad det är, men innan det är klart vet jag inte hur många företag som kommer gå i konkurs där hemma. Det är sorgligt att se, säger han.
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.