Svenskduon KHL-mästare med CSKA Moskva

(8109) Dahlbeck Lars Johansson

Publicerad: 19 april 2019

CSKA Moskva är ny KHL-mästare efter 3–2 mot Avangard Omsk. Matchhjälte i förlängningsspelet blev Maxim Mamin som styrde in avgörandet efter ett fint förarbete av Klas Dahlbeck.

Det var den klassiska huvudstadsklubbens första KHL-titel sedan ligan startade 2008, och klubbens första ryska mästartitel sedan 1989.

Förra säsongen åkte CSKA Moskva på en blytung förlust mot AK Bars Kazan i KHL-finalen efter att ha förlorat med 1–4 i matcher.

I år var man tillbaka i finalen – och den här gången gick det betydligt bättre.

Inför fredagskvällens finalmatch – den fjärde i matchserien – hade man vunnit tre matcher mot Avangard Omsk utan att ha förlorat en enda. Med 3–0 i matcher hade CSKA Moskva därmed satt sig rejält i förarsätet inför den fjärde matchen.

Men man hamnade tidigt illa ute. Efter första perioden ledde hemmalaget Avangard Omsk med 2–0, och CSKA hade 40 minuter på sig att arbeta sig tillbaka.

Kirill Kaprizov reducerade till 1–2 i början av den andra perioden, men det skulle dröja till kvitteringen kom. Med tre minuter kvar att spela lyckades Konstantin Okulov ta matchen till förlängning med sitt kvitteringsmål.

Avangard Omsk, med Viktor Stålberg i laget, var heta spelmässigt under ordinarie tid, men i förlängningen tog CSKA Moskva över allt mer.

Och till slut kom också målet.

Maxim Mamin blev stor hjälte för huvudstadsklubben när han styrde in det avgörande målet, 17.44 in i förlängningen. Förarbetet stod Klas Dahlbeck för när han cirkulerade i anfallszon och hittade upp till Mat Robinson som avlossade skott som således styrde in.

Förutom Dahlbeck kan även Lars Johansson titulera sig som nybliven KHL-mästare. Den svenske målvakten gjorde en väldigt fin grundserie men har fått stå åt sidan till förmån för Ilja Sorokin i slutspelet.

Titeln var den klassiska klubbens första sedan KHL startade 2008.