HockeyNews
PLUS

"Storebrors" svar på tal – fiskbråket i Derbyt

hiss och diss Hockeyettan
Foto: Martin Eriksson, Brahe Media
ANNONS

Publicerad: Idag 20:14

FacebookXWhatsApp

Hockeyettan är en liga där det mesta händer, det är inte alltid så tillrättalagt och följer givna ramar – det är helt enkelt mer rock’n roll över ligan.

I veckans heta Hockeyettan-lista så får ni hiss och diss av några av de bästa och sämsta, men också mest udda, företeelserna under veckan som gått, signerad experten Krister Holm.

Missa inte: supportrarnas "fiskattacker" i det heta Blekingederbyt, det "bonniga" upptåget i Grästorp, så slutade det efter öltältet i Mariestad – och en tränare med riktigt dåligt tålamod.

Här är premiärdagarnas hiss och diss!

ANNONS

HISS

Bästa poeterna – Mörrums budskap på läktarna

I premiären så var det dags för säsongens enda Blekingerivaler, Karlskrona och Mörrum, att mötas i ett hett derby direkt. Inför matchen så hade Karlskrona tryckt upp t-shirts med resultat lagen emellan, de hade gjort filmaffisch med texten ”När laxen tystnar” och varit allmänt stöddiga storebröder, som i alla fall de anser att de är. Men i Mörrumsleden så ser man sig själva som storebror och pekar på en mer anrik tradition. Så de hade svar på tal, under derbyt så höll se upp denna banderoll.

”Ni suktar så efter vår tradition Att ni trycker tröjor med en gäddas ton Måste kännas bra att dom fyller sin funktion”

Rätt bra svar på tal, eller hur? Sedan vann Karlskrona matchen med solklara 6-0, efter en match där Axel Björnkvist klivit fram och gjort hattrick bland annat. Så en bra start på läktarna för Mörrum, men en bättre start på isen för KHK.

Rätt fordon på rätt plats – Grästklippare levererade puck

Grästorp är nykomlingar i ettan, ett litet samhälle på knappa 3 000 invånare, men där alla verkar brinna för hockey, för uppslutningen runt klubben är total. Men att det är ett litet samhälle och lite ”bonnigt” kanske märktes när matchpucken skulle levereras i deras premiärmatch hemma mot Forshaga. För in på isen sladdade en man åkande en gräsklippare! Otroligt oväntat, men också otroligt charmigt.

ANNONS

Tranås målskyttar och passningsläggare – Petter Eklöf 3 mål, Axl Johansson 4 ass

I Tranås inför förra säsongen så var frågan: ”Vem ska göra målen?” Då klev Markus Ruuskanen fram och vann hela ettans skytteliga och Tranås var ettans målgladaste lag. Samma fråga om brist på spets ställdes också inför denna säsong. Men redan i premiären gjorde man fem mål mot tippade toppkonkurrenten Lindlöven, och Petter Eklöf stod för tre av dem och nyförvärvet Axl Johansson stod för fyra assist. Nu räckte inte det ändå, då Lindlöven gjorde sex (sista i sudden), men nog ser det ut som att tränare Horsky gjort guld av gråsten i år igen.

Skötsamma supportrar – Ramsbattle i Mariestad

I SHL och allsvenskan så har supportrar för de olika klubbarna olika barer, allt för att undvika bråk och kravaller. I Mariestad så hade man två öltält när de hade sin hemmapremiär mot Borås i lördags. Givetvis var det mest Mariestadsbor i tältet, men givetvis var Boråsare välkomna in med. Så när de kommer in och drar igång en BHC-ramsa, så kanske man kunde förvänta sig lite sur stämning. Men inte! Sista ordet fick dock Borås, för de vann efter en sen vändning med 2-4.

ANNONS

August Hedlund – Murade igen när Visby tryckte på

I den östra ettan är det tre lag som förväntas göra upp om pallplatserna. Två av dem, Tyresö/Hanviken och Visby (det tredje är Väsby) möttes redan i premiären. Och det var Tyresö/Hanviken som kopplade ett bastant grepp om tillställningen i den första perioden, och 2-0-ledningen var helt i sin ordning. Men den andra perioden var jämn, och i den tredje så var det Visby för i stort sett hela slanten. Då klev nyförvärvet från Vallentuna, målvakten August Hedlund, fram och murade igen fullständigt. Eller nästan i alla fall. För när den gamle landslagsbacken Daniel Gunnarsson sköt så hårt i innerribban att inte ens huvuddomaren såg det, så hann inte heller Hedlund med. Som tur var så hade en linjedomare hökögon så målet blev ändå, fullt riktigt, godkänt. Men med en räddningsprocent på 96,15% så ska Tyresö/Hanviken tacka Hedlund för segern.

Ikon upp i taket – Kapten Rödskäggs tröjhissning

När vi ändå är inne på Mariestad så måste vi också ta med en historisk händelse, nämligen tröjhissningen av den ikoniska lagkaptenen i Mariestad Bois, Filip Thörnqvist, alias ”Kapten Rödskägg”. Efter 517 matcher i en och samma klubb och där han bland annat hade andra spelare boende hemma på sin soffa i 1½-2 år, så var den otroligt älskade (i Boiskretsar) och hatade (av motståndare) välförtjänt av att som fjärde spelare få sin tröja hissad i Mariehus arena. Hyllningsbild överlämnad till Filip Thörnqvist.

ANNONS

Bra domare – Hög och bra nivå

Jag har under helgen sett sju matcher, och en sak som slog mig var hur bra domarna skötte sig. Visst kanske någon utvisning missades, men generellt så höll domarna riktigt bra nivå. På många håll så tillät man verkligen spelarna att göra upp om det, man tillät en hel del, men det som måste tas tog man också. Så cred till domarkårens insatser!

Fin publiksiffra på flera håll – KHK, Halmstad, Mariestad

Det pratas om publikkris i ettan, med vikande publiksiffror. Därför var det glädjande att se några riktigt fina publiksiffror under premiären. Blekingederbyt i Karlskrona lockade hela 2977 åskådare, i Halmstad så var det 1675 som lockades att se rivalmötet mot Troja, och i Mariestad så hade 1446 personer bänkat sig för match.

Veckans vändning – Mjölbys vändning mot Borlänge

Borlänge såg ut att ha säkrat segern borta mot Mjölby redan efter en halv period. Då ledde man nämligen redan med 0-3. Men Mjölby gav inte upp, utan plockade mål för mål och var i början av den tredje perioden också förbi och ledde med 4-3. Sedan kunde Borlänge visserligen kvittera, men i sudden så var det ändå till slut Mjölby som tog säsongens första seger.

ANNONS

Veckans plattan i mattan – Västerviks 5-0 mot Pantern

Pantern är nykomlingar i den södra ettan, och hade säkert hoppats på att kunna överraska lite så här i början på säsongen. Men seriefavoriten Västervik visade inga som helst tecken till underskattning från start, utan ledde efter 17 minuters spel med hela 5-0! Sedan slog man av på takten, och resterande minuterna av matchen vann faktiskt Pantern med 1-0, men segern var givetvis aldrig hotad.

DISS

Irriterad tränare – Phil Horsky i intervju efter matchen Tränaren Phil Horsky är en man som får ut mycket av sina lag, men det är också en man med begränsat tålamod. Så när kommentatorn efter matchen blir något lång i sin frågeställning till tränaren, så visade han tydligt sin irritation. Och det är inte första gången, så det kan inte vara lätt att intervjua den temperamentsfulla Österrikaren.

Tre matchstraff för Huddinge Visst händer det att ett lag får tre matchstraff, men det var nog första gången jag sett ett lag dra på sig tre matchstraff ensamma, utan att få med någon ur det andra laget. Men så var i alla fall fallet när Huddinge bortaföll emot Surahammar med 6-4. Visst kan man förstå att spelare är besvikna, men det ska inte behöva gå ut över motståndare och domare. Det var i alla fall inte den starten på säsongen som ett revanschsuget Huddinge önskade sig.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln