HockeyNews
PLUS

Spelarnas ord om masslagsmålet

Mora-AIK kvart 4:7
Skärmdump TV4

Publicerad: 25 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Det blev masslagsmål efter kvartsfinal 4 mellan Mora och AIK.
Fem av spelarna blev avstängda i flera matcher och nu berättar några av dem hur de såg på tumultet. – Jag går emellan och då slår han mig flera gånger mot huvudet vilket troligtvis gav mig en hjärnskakning syns tydligt på tv-bilderna, säger Moras Anthon Eriksson om tumultet i sitt yttrande till disciplinnämnden.

Mora och AIK utkämpade en enormt het – och lång – fjärde kvartsfinal. 34.58 in på övertid satte Ludvig Levinsson det avgörande 4–3-målet för Mora.
Efter det blev det kaos. Av tv-bilderna att döma skrek Mora-forwarden Noah Steen något i riktning mot AIK-spelarna på isen och AIK:s Daniel Muzito Bagenda gav sig ensam iväg mot den jublande högen av Mora-spelare och det blev slagsmål och kaos.

Muzito Bagenda straffades hårdast

Muzito Bagenda var den av fem avstängda spelare som straffades hårdast och han dömdes av disciplinnämnden till tre matchers avstängning och 8 750 kronor i böter. Det innebär att han inte kommer att få spela mer i kvartsfinalserien mot Mora. Muzito Bagenda n anmäldes för att ha startat slagsmål. AIK-forwarden har valt att avstå att yttra sig eller inkomma med en förklaring.

Nämnden skriver i sin dom: ”Av filmsekvensen framgår att Daniel Muzito-Bagenda agerat på sätt som anges i anmälan och därigenom anstiftat till slagsmål efter matchens slut. Beteendet har ingen koppling till hur man normalt spelar ishockey och handlingen är inte på något sätt en tillåten del av spelets idé, och av sådan art att den bör medföra disciplinär bestraffning i form av avstängning”.

Mora-forwarden Anthon Eriksson har blivit avstängd i två matcher och kan spela i en eventuell sjunde och avgörande kvartsfinal.

"Väldigt pådrivande och aggressiv"

I anmälan mot Eriksson står: ”När Mora avgjort matchen så deltar Moras nr 10 Anthon Eriksson i ett slagsmål och är under slagsmålet väldigt pådrivande och aggressiv och vägrar sluta slåss när domarna försöker bryta. Genom sitt agerande anmälas han som pådrivare. Anthon Eriksson anmäls för Fighting”.

Fick hjärnskakning av slaget i huvudet?

Anthon Eriksson: ”Det är ganska tydligt på tv-bilderna att AIK:s nummer 19 Daniel Muzito-Bagenda är den som sätter igång hela bråket när vi som lag ska fira att vi vunnit då han kommer i full fart in i vår klunga med spelare där två domare försöker stoppa honom, syns tydligt på tv-bilderna. Jag står längst bak invid sargen helt stilla bredvid min lagkamrat 49 Noah Steen när AIK:s nr 34 Nicholas Hutchison börjar slå honom i huvudet, jag går emellan och då slår han mig flera gånger mot huvudet vilket troligtvis gav mig en hjärnskakning syns tydligt på tv-bilderna. När jag ska plocka upp mina saker kommer nr 34 tillbaka och slår mig med klubban på mina benskydd och skriker kränkande saker på engelska. Jag åker och frågar vad han håller på med. Sen åker jag därifrån. Jag anser mig ej vara pådrivande i detta slagsmål. Tv-bilderna visar tydligt att jag inte delar ut ett enda slag.”

AIK-forwarden Oskar Magnusson anmäldes för att han lämnade bänken efter matchslut. Han har blivit avstängd i två matcher.

Magnusson: ”Vid matchens slut uppstår en situation till vänster om vårt mål. Jag åker dit och befinner mig i området men deltar ej aktivt i slagsmålet, delar ej ut några slag, vilket videoklippet ni skickat med i anmälan styrker”.

Även Moras Jakob Stöffling anmäldes för slagsmålet.
”När Mora avgjort matchen så deltar Moras nr 11 Jakob Stöffling i ett slagsmål och är under slagsmålet väldigt pådrivande och aggressiv och vägrar sluta slåss när domarna försöker bryta. Genom sitt agerande anmälas han som pådrivare. Jakob Stöffling anmäls för Fighting”.

Blir fasthållen av Gynge

Stöfflings yttrande till disciplinnämnden: ”Det är ganska tydligt på tv-bilderna att AIK:s nummer 19 Daniel Muzito-Bagenda är den som sätter igång hela bråket när vi som lag ska fira att vi vunnit. Jag hamnar mitt i detta och blir påhoppad av tre AIK-spelare bakifrån. När detta tar slut håller AIK:s nr 9 Rickard Gynge i mig så att jag inte kommer loss vilket tydligt framgår av filmen, jag anser mig själv ej som pådrivare i detta slagsmål. AIK genomför en båstömning där nr 19 i AIK sätter igång detta”.

Stöffling har också fått två matchers avstängning liksom AIK-forwarden William Ignberg Nilsson, men i likhet med Muzito Bagenda har inte Ignberg Nilsson yttrat sig.
I den fjärde kvartsfinalen drog Mora på sig 161 utvisningsminuter inklusive slagsmålen efter slutsignal. AIK hade i sin tur 179 minuter så totalt delades det ut 340 utvisningsminuter.
Det står nu 2–2 i matcher inför kvartsfinal 5 på måndagskvällen på Hovet.
ANNONS: Se alla matcher i TV4 PLAY för 399 kr/mån – spara 900 kronor

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)