HockeyNews
PLUS

Spelar igen efter en dryg månads uppehåll: ”Ska vara mentalt redo”

(17530) Kim Sunna Kiruna IF
Skärmdump Stay-Live Kiruna IF

Publicerad: 24 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Senast laget spelade match var den 17 december när antagonisten Kiruna AIF mosades med 8-2. Sedan dess har det varit en lång väntan för Kiruna IF som under söndagen äntligen får komma i spel igen.
– Om det tar en, två matcher att komma in i det, det har jag ingen aning om, men mentalt ska vi vara redo, säger tränaren Kim Sunna till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det har varit en minst sagt lång väntan för Kiruna IF som tvingats gå en dryg månad utan att spela en enda hockeymatch. En vecka innan jul avslutade laget grundserien med en överkörning av rivalen Kiruna AIF. Efter det väntade man in att serierna skulle avslutas, men lagom till premiären av vårserien blåste Vännäs av på grund av covid-19 och strax därefter drabbades Kiruna-laget själva.

Men under söndagen är det slutligen dags igen.

– Vi hade en bra känsla i laget med fem eller sex raka segrar som vi tog innan jul, så vi gick på juluppehåll med bra känsla och lyckades köra bra hela vägen och förberedde oss för förrförra helgen när vi skulle ha spelat, men då blev det inställt. Fram till dess var det lugnt, men de två sista veckorna har vi fått göra det bästa av det, konstaterar tränaren Kim Sunna som själv drabbades av en lindrigare släng av corona.

– Vi har haft lite kort om folk på träningarna, men jag tycker att grabbarna har gjort det jäkligt bra. Det blir andra typer av träningar när man blir färre än tre femmor. Man får skruva lite på det där, man är annars van att vara 20 pers. Men den här veckan märkte man verkligen att det är dags för match.

Ni gick väldigt starkt på slutet av grundserien, hur lyckas man konservera formen under ett så långt uppehåll som det ändå har blivit?
– Det är svårt att säga var vi står flowmässigt, men att vi ska vara mentalt redo och mentalt veta vad som krävs för att vinna den här serien, det är jag helt trygg med att vi gör. Sen om det tar en, två matcher att komma in i det, det har jag ingen aning om, men mentalt ska vi vara redo.

– Det är som det är, vi får starta om här, det kan vara lite knackigt men samtidigt så har vi kvaliteter i laget, de försvinner inte utan det handlar bara om att vi ska vara redo mentalt och veta varför vi gjorde det så bra som vi gjorde.


Inget fokus på motståndarna
Söndagens motstånd på Lombia står Sundsvall för. När lagen möttes i samma hall i grundserien vann Kiruna-laget med förkrossande 8-0. Det var ungefär där det vände efter en tyngre start på seriespelet, där Kim Sunna exempelvis tog över efter Sergei Zhukov på tränarbänken.

– Det var väl där vi kände en ketchupeffekt. Vi hade haft ganska tuffa matcher innan där. Vi hade Piteå, Boden, Kalix, Kalix och för oss är väl det om man bortser från Östersund de fyra tuffaste matcherna vi kan ha. Vi kände att vi hade skapat otroligt mycket lägen och varit värda att plocka några fler poäng, men vi hade inte riktigt varit på tårna framför kassen. Sen kom ketchupeffekten mot Sundsvall där det klaffade, där fick vi väl en självförtroendeboost.

Förutsättningarna inför söndagens drabbning är dessutom minst sagt annorlunda. Kiruna har som sagt inte spelat på en månad. Sundsvall å sin sida spelar tre matcher på tre dagar i helgen och kommer till match med två raka möten med Kiruna AIF i benen.

Innebär det en fördel för er att de har matchat så hårt?
– Jag kan inte komma ihåg sist ett lag kom hit upp och spelade tre matcher eller att ett seniorlag spelar tre matcher, det hör inte till vanligheterna. På juniortiden gjorde man ju så, men det beror lite på hur det ser ut under helgen. Det är mycket mentalt att man ska orka ladda om tredje gången. Det är svårt att spekulera i, jag vet bara att vi behöver göra rätt saker från start för att komma ut rätt till matchen och ge oss själva chansen, konstaterar Kim Sunna som inte spenderat helgen på läktarna i hemmahallen för att scouta motståndet.

– Jag brukar lägga väldigt lite energi på motståndarna, under hösten har behovet att lägga fokus på oss själva varit större än att vi ska fokusera på motståndarna. Men det är klart, vi har mött Sundsvall två gånger så jag förväntar mig precis likadant, det är inga nyheter.

Nu när ni äntligen får komma i spel igen måste målsättningen vara att vinna serien?
– Vi hade en genomgång samma vecka som vi skulle ha börjat den här serien och det är glasklart, vi ska kriga för förstaplatsen och det faller väl sig naturligt när vi kom på sjätteplats också att det är ingen slump att vi gjorde det.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!