HockeyNews
PLUS

SHL-spelaren bytte land och position: "Jag är lite skönare som back"

(23302) Robin Söderqvist
Bildbyrån

Publicerad: 22 april 2022

FacebookXWhatsApp

Den forne SHL-forwarden Robin Söderqvist var med och tog SM-guld med Växjö och var med i Oskarshamn när laget tog steget till SHL, för att sedan lämna SHL och Sverige. 
– Oskarshamn värvade några "misfits" som gjort stor succé, säger Söderqvist till HockeyNews.se.

Robin Söderqvist har under sin hockeykarriär huserat i många svenska klubbar. Frölunda, Växjö och Oskarshamn för att nämna några. Inför förra säsongen lämnade 27-åringen svensk hockey för första gången och bytte ut SHL och sin forwardsposition till Narvik i den norska andraligan och backspel, ett byte som blev stor succé där svensken öst in poäng den gångna säsongen.

– Anledningen till att jag stannade kvar här efter pandemipausen var eftersom jag skulle få spela back. Jag spelade back upp till U14 och är lite skönare som back. Som back får jag hålla i pucken, lägga ett bra förstapass och följa med upp i anfallen, säger Söderqvist till HockeyNews.se.

"Riktigt pinsamt och inte särskilt positivt för norsk hockey"


Söderqvist var en stor bidragande till att Narvik vann ligan med sina 35 poäng (9+26) på sina 25 matcher i grundserien, vilket var bäst av alla backar i ligan. Tillsammans med svenskarna Nils Carnbäck, Johan Ceder, Douglas Byrkjeland, Marcus Nordlund, Erik Harr, Arvid Ljung och Dennis Santesson höll laget på att gå hela vägen till högsta ligan.

Säsongen skulle dock avslutas på ett tråkigt sätt i kvalserien. Inför sista matchen kunde Narvik gå upp till den norska högstaligan, förutom om Manglerud och Grünler spelade oavgjort i sin sista match, då skulle dom lagen få stanna kvar i högsta ligan. Resultat efter ordinarie tid i den matchen: 2–2 och Narvik missade avancemang med en ynka poäng.

– Det finns klipp från matchen där Mangleruds backar står och maskar bakom mål och Grünerspelarna inte gör någonting. Riktigt pinsamt och inte särskilt positivt för norsk hockey, säger 27-åringen.


Från "misfits" till succé


Säsongen 2018/2019 var Söderqvist med och sköt upp Oskarshamn i SHL och spelade en säsong i SHL med laget innan han bytte land och liga. I grannlandet har han följt Oskarshamns succésäsong.

– Man träffade rätt med spelare som Patrik Karlkvist och Fredrik Olofsson och man värvade några "misfits" som inte gjort väsen i andra klubbar men blommat ut i IKO och gjort stor succé, säger Söderqvist.

Hur ser framtiden ut?

– Jag är free agent och öppen för allt, högt som lågt. Men jag trivs bra både i som back och här uppe i Narvik. Jag jobbar på sidan av och har bra betalt från hockeyn, avslutar göteborgaren.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!