HockeyNews
PLUS

SHL-knallen – och rivalernas inbrott

Krister Holm
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Igår 20:32

FacebookXWhatsApp

Hockeyettan är en liga där det mesta händer, det är inte alltid så tillrättalagt och följer givna ramar – det är helt enkelt mer rock’n roll över ligan.

I veckans heta Hockeyettan-lista så får ni hiss och diss av några av de bästa och sämsta, men också mest udda, företeelserna under veckan som gått, signerad experten Krister Holm.

Missa inte: SHL-bomben, missa inte reklamfilmen mellan rivalerna och blir Brödernas/Väsby av med sponsorpengar nu?

Här är veckans hiss och diss!

ANNONS

HISS

Forshagas jättevärvning – värvar före detta Leksandscenter

Forshaga har byggt ett väldigt starkt lag denna säsong, sett utifrån sina förutsättningar. Värvningar som Pelle Hedlund, Lukas Enkvist, Nyman och Christoffer Rasch är alla spelare av hög ettanklass, och därtill kan man addera värvningen av före detta landslagsbacken Mikael Wikstrand som assisterande tränare. Men nu plockar man dessutom in en riktigt spets till när man värvar Jesper Kandergård. Den före detta Leksandscentern med över 100 SHL-matcher på meritlistan spelade förra säsongen i Nybro, men har fram till nu varit klubblös denna säsong. I och med värvningen av Kandergård sitter nu Forshaga med kanske ettans allra vassaste centeruppsättning. Dock är värvningen endast från match till match, så vi får se hur länge han blir kvar. 

Slutsekundsdrama – mål från ingen vinkel

Mariestad ägde matchen och ledde också länge mötet med rivalen Dalen med 2-1. Men i slutminuterna fick Dalen chans till powerplay och utnyttjade det vilket tog matchen till förlängning. Och väl där så gick man ett nytt powerplay med mindre än två minuter kvar att spela. Dock hade man svårt att utnyttja fyra mot tre-spelet, innan David Rosander sköt ett desperatskott i slutsekunden från ingen vinkel alls. Och visst hittade det in! Med endast 0,3 sekunder kvar att spela så tog alltså Dalen suddensegern och tog därmed viktiga poäng i allettanstriden, en strid som lovar att bli riktigt het i den västra ettan. 

ANNONS

Reklamfilmen som stack ut – samarbetet mellan rivalerna

Inför att Mörrum skulle ta emot Karlskrona i säsongens andra Blekingederby så gjorde de både något oväntat, välgjort, men också fyndigt. Man tog nämligen hjälp av de stora rivalerna Karlskrona och spelade in en riktig actionrulle som reklam, med titeln ”Laxen ska hem!” Ett riktigt rolig grepp, men även KHK ska givetvis creddas för, då de ställde upp och var delaktiga i reklamfilmen.  

Matchen då? Jo där var inte gästerna lika givmilda, utan de tog med alla laxar hem igen när de stod som segrare med 4-0. Därmed så har de vunnit de två inledande derbymatcherna med förkrossande 10-0 sammanlagt, och man har nu sju raka segrar under inledningen av seriespelet. 

Mäktig kamp – Halmstad visade klass

Säsongens så här långt bästa match? Ja kanske, för det blev en mäktig kamp när Halmstad reste till Troja för match, både på och vid sidan av isen. Lagen turades om att ha initiativet, men när krutröken skingrats så var det ändå Halmstad som stod som segrare med 3-1, varav det sista målet kom i tom kasse. Det som gav extra liv till matchen var att det var två klackar som verkligen gjorde sitt bästa för att även vinna klackkampen, det är sällan i hockeyettansammanhang det finns två så röststarka klackar på plats. I och med segern befäster Halmstad sin andraplats.

ANNONS

Tranås laddar – torrt krut

Tranås har inlett säsongen lite darrigt och framför allt har målskyttet fallerat. För att råda bot på det så har nu Tranås plockat in en riktig sniper i form av Sören Dietz Larsen. Dansken, som ansluter från den danska högstaligan, har pryglat in mål under sina säsonger i Segeltorp och Nyköping tidigare. Kännetecknet är en riktig bössa, som nog tillhör ettans allra hårdaste. Tranås plockar dessutom in backen Elias Lustig som lite oväntat lämnade Lindlöven. Ingen av de båda nyförvärven utmärkte sig dock i söndagens segermatch mot Forshaga, men visst fick Tranås ändå fart på målskyttet. Man vann nämligen med hela 6-2! Backen och poängkungen Gustaf Malmkvist visade väg med såväl 1-0 som 3-0, men fick sedan kliva av matchen med befarad hjärnskakning. 

Surahammar skapar nerv i öst – seger mot överraskningen

Surahammar hade inga höga förväntningar på sig alls från tyckarna runt om i ettan, men laget har faktiskt startat rätt starkt. Och under söndagen så fällde man också säsongens största överraskning i ettan, Sollentuna, med 3-2 efter sudden. I och med det så har man nu riktigt bra häng på en topp 5-placering som skulle innebära allettanspel efter jul. Man är endast en poäng bakom femman Vallentuna och två bakom fyran Sollentuna, och de sistnämnda har dessutom en match mer spelad. Surahammars läge försämrades ju inte heller av att en annan rival i topp 5-striden, Huddinge, fick ge sig trots att man ledde med 3-1 mot tabelltrean Tyresö/Hanviken efter 40 minuters spel. Treorna kunde vinna den sista perioden med 4-1 och snodde därmed alla tre poäng från ett Huddinge som så väl hade behövt ha lite medgång. 

ANNONS

Mål i nio matcher i rad! – Lundkvist superstart

Mål nio matcher i rad, snacka om superstart av en förstaårssenior! Piteås Oskar Lundkvist är 20-åringen som överträffat alla förväntningar, och han har nu alltså gjort ett mål nio matcher i rad. Hur länge ska sviten hålla i sig?!

Borlänges revansch – vinnare i slaget om Runn

Förra säsongen så var Falun storebror i det stora daladerbyt, ”slaget om Runn” (sjön orterna ligger vid), då de vann tre av fyra derbyn. Men när de i lördags möttes för första gången denna säsong så var det Borlänges tur att få dansa segerdans framför sin klack. 5-2-segern var Borlänges första trepoängare för säsongen och gav tydligen blodad tand. För under söndagen tog man en bragdpoäng av serieledande Borås. Faluns poängkonto är dystrare läsning, inte en enda poäng har laget lyckats skrapa ihop efter sju matcher. Blir det tio poänglösa matcher som ifjol månne?

Boden har äntligen hittat rätt – Borås succéfinne till norrlaget

Boden har jagat spetsspelare länge nu utan framgång. Men nu har man äntligen hittat rätt, när man i veckan plockade in Borås succévärvning från förra säsongen, Elias Elomaa. 27-åringen gjorde då 20 poäng på 15 matcher, och bör kunna producera rätt bra även i den norra ettan. Han fick också en bra start under söndagen, han gjorde visserligen inga poäng, men han var ändå högst delaktig i Bodens miniskräll när man under söndagen besegrade Hudiksvall med 2-1 efter sudden.

ANNONS

Storbacken som försvann – bryter i samförstånd

Inför säsongen så var en av ettans allra mest omtalade värvningar värvningen av Jesper Dahlroth till Sundsvall. Den rutinerade defensivbacken har 168 SHL-matcher och över 400 allsvenska matcher, och skulle därmed vara backbjässen man kunde bygga en stabil defensiv kring. Men redan efter sex matcher så bryter nu parterna kontraktet i samförstånd, undrar vad som hände där?!

DISS

Blir det någon hall? – Blir det någon satsning?

Visby har satsat riktigt hårt inför säsongen, men det var ändå bara tänkt att bli ett första steg mot en storsatsning för att föreningen skulle nå allsvenskan. Allting är dock avhängigt av att man får en ny ishall, och det såg mer eller mindre klart ut att det skulle bli verklighet. Men i veckan så har tjänstemän som prioriterat i investeringar i region Gotland avrått från att bygga en ny ishall, på grund av den tuffa ekonomiska verkligheten. Inom kort ska politikerna fatta beslut i frågan, och blir det ett nej så kanske hela den hårda satsningen kommer på skam innan den knappt har startat. 

Brödernas restauranger i rekonstruktion – ska inte påverka laget

Brödernas Väsby är kanske hela ettans största favoriter att gå hela vägen i vinter. Mycket tack vare miljonerna som man får in via samarbetet med företaget Brödernas restauranger och deras ägare. Därför restes nog många frågetecken när man i tidningen kunde läsa att Brödernas restauranger nu genomgår en företagskonstruktion, då ekonomin är tuff. Skulle föreningen bli av med viktiga sponsorpengar nu? Men enligt Mikael Wallén, delägare och verksam i Brödernas Väsby hockey, så ska så inte vara fallet, utan föreningen ska kunna fortsätta utan att påverkas överhuvudtaget.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln