HockeyNews
PLUS

SHL-debut för Gällstedt: ”De kommer att bli viktiga”

Niklas Gällstedt
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 11:47

FacebookXWhatsApp

Niklas Gällstedt har aldrig stått i SHL-bås tidigare.
Nu ska den 57-årige tränaren etablera Brynäs i högstaligan igen och till sin hjälp har han en drös hemvändare.
– De kommer att bli viktiga, säger Gällstedt till Hockeynews.

ANNONS

Niklas Gällstedt lyckades under hård press med uppdraget att föra Brynäs tillbaka till SHL redan under det första året i Hockeyallsvenskan. Nu väntar en betydligt större utmaning – att etablera sig i SHL igen.

På lördag blir det, tro det eller ej, debut i SHL för 57-årige Gällstedt.

– Det känns som att de räcker med försäsong nu, den är tillräckligt lång ändå. Det ska bli oerhört kul att det drar i gång. Jag har aldrig varit tränare på SHL-nivå, så det ska bli skönt att äntligen ställa sig i det där båset på lördag, säger han.

Näst mesta mästarna Brynäs är ingen vanlig nykomling. Under sommaren har hemvändare som Christian Djoos, Oskar Lindblom, Victor Söderström och inte minst Jakob Silfverberg vänt hem för att vara med på resan att göra Brynäs till ett topplag i SHL igen.

– Så här långt tycker jag att de varit ganska bra. Men jag har sagt hela tiden när det gäller (Jakob) Silfverberg och Oskar Lindblom att vi måste ha tålamod också. De såg ut på ett sätt när de lämnade, men ser kanske inte ut på samma sätt när de kommer tillbaka. Vi måste ge dem tiden att komma in i spelsystem, större rink och kanske framförallt intensiteten i spelet, säger han.

ANNONS

Gällstedt lyfter framförallt fram Jakob Silfverberg och hans betydelse för laget:

– Bara att se Jakob i omklädningsrummet, det är en naturlig ledare. Han tycker och tänker kanske inte inför gruppen varje dag, men när han väl pratar så lyssnar väldigt många. Han har en oerhörd erfarenhet, precis som både Oskar, Djoos och Victor har. De kommer att bli viktiga, säger han.

På upptaktsträffen fick Brynäs till och med ett par guldtips, något som inte är särskilt vanligt som nykomling. Gällstedt lägger ingen större vikt vid det utan pekar på den dagliga verksamheten i stället.

– Vi vill bygga vidare på det vi startade i fjol och där handlar det om vad vi gör varje dag, det är det som kommer bli viktigt för att ta oss en, två och till och med tre snäpp högre upp. Ska vi vara med och kriga om en slutspelsplats är våra dagliga vanor extremt viktiga, säger han.

Just de dagliga vanorna pratar du ofta om, kan du utveckla vad det innebär?

– Vill man spela en intensiv hockey så väljer vi att prata mycket om sprint, så varje gång vi kör såna övningar så är det fullt fokus på att det är sprint. Det får inte vara halvdant. Ska jag gå ut och sätta press, ja då går jag ut och sätter press i 110 och inte i halvfart.

Så ställer Brynäs upp mot LHC

Målvakter:
Erik Källgren (Ludvig Persson)

Backpar:
Simon Bertilsson – Johannes Kinnvall
Victor Söderström – Viktor Persson
Theo Lindstein – Axel Andersson

Sjundeback: Kasper Larsen.

Kedjor:
Jakob Silfverberg, Johan Larsson, Miks Indrasis
Anton Rödin, Jordan Schroeder, Oskar Lindblom
Bobby Trivigno, Linus Ölund, Jack Kopacka
Greg Scott, Tyler Vesel, Anton Ohlsson.

Extraforward: Linus Lindblom

Saknas:
Charlie D'Astous
Christian Djoos
Hugo Lejon
Anton Johannesson.

Att det är just Linköping som väntar i premiären är något som sporrar honom då han ställs mot en god vän.

– På andra sidan står Klas Östman som jag startade min tränarkarriär med. Det ska bli jäkligt roligt att ställas mot dem i en fullsatt arena. Linköping är ett lag som gjorde det jättebra i fjol och som alla förväntar sig ska ta nästa kliv i SHL. Det kommer bli en härlig utmaning, så det ska bli roligt att komma till Linköping, säger han.

Christian Djoos saknas definitivt i premiären och därtill är Charles-Edouard D’Astous ett stort frågetecken. Kanadensaren klev av i genrepet mot Modo i förra veckan och sedan dess har det varit locket på från Brynäs sida.

– Det är dag för dag. Det är där vi står, säger Gällstedt kortfattat.

Spelar han i premiären?

– Ingen aning.

Ingen aning?

– Ja. Det är det som menas dag för dag och vi har några dagar kvar.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln