HockeyNews
PLUS

Så mycket kostar barns idrottande – hockey i topp

Artikelbild

Publicerad: 18 juli 2025

FacebookXWhatsApp

Ishockey är den dyraste sporten. Läs om Riksidrottsförbundets rapport om vad det faktiskt kostar årligen, per barn, och att vissa föräldrar finansierar sina barns intresse med att exempelvis ta privatlån för att kunna spela hockey i en klubb.

ANNONS

Många föräldrar vill att sina barn ska idrotta, dels för att få ett sammanhang, men också för att främja mental och fysisk hälsa samt ansvar och disciplin. Det som gör det problematiskt är att det ofta kan kosta väldigt mycket att sätta sina barn i en eller flera sporter, såsom ishockey.

Detta resulterar i att vissa föräldrar behöver ta privatlån för att finansiera sitt barns intressen, beroende på antalet barn och aktiviteter. Ishockey är den överlägset dyraste sporten, det visar en ny rapport av Riksidrottsförbundet, en populär sport som många barn och ungdomar vill utöva. Att vissa behöver ta ett lån för att ens barn ska få ett socialt sammanhang och träning, gör att vissa familjer utesluts.

Riksidrottsförbundet: Ishockey är dyraste sporten

I slutet av mars 2025 publicerades rapporten “Smakar det så kostar det”, en studie om kostnadsutvecklingen av barn och ungas idrottande mellan åren 2009 och 2023, på beställning av Riksidrottsförbundet. Rapporten visade att ishockey är den dyraste sporten som barn utövar, varav resultatet visar att den idag kostar 24 300 kronor årligen.

När rapporten släpptes väckte den stor uppmärksamhet kring de höga kostnaderna för barns idrottande. Jämför man olika sporter syns tydliga skillnader: tennis (23 700 kr) och ridsport (17 700 kr) ligger strax bakom hockeyn i kostnadstoppen, men därefter är skillnaden betydande mot övriga sporter.

ANNONS

Rapporten visade följande resultat, där föräldrar fick svara på vad det kostar per barn årligen att utföra en viss idrott:

Ishockey: 24 300 kronor
Tennis: 23 700 kr
Ridsport: 17 700 kr
Simidrott: 11 400 kr
Handboll: 10 100 kr
Innebandy: 10 000 kr
Fotboll: 8 800 kr
Basket: 7 200 kr
Övriga sporter: 6 600 kr
Gymnastik: 5 900 kr
Friidrott: 5 000 kr
Kampsport: 5 000 kr

Därför är ishockey en dyr sport

Det som gör just ishockey till en dyr sport beror dels på att utrustningen är dyr, men också på grund av träningsavgifter och resor. Att utrustningen kostar mycket är inte det enda. Det blir också snabbt slitage, speciellt hos de yngre spelarna som fortfarande växer, som innebär att ny utrustning behöver införskaffas regelbundet.

Träningsläger, cuper och matcher kan också innebära en kostnad, likt avgiften för att vara med och träna i ett lag – vilka varierar beroende på klubb – men de är vanligtvis höga. Dessutom är målvaktsutrustningen det dyraste, eftersom en komplett uppsättning kan kosta flera 10 000-tals kronor.

Det väcker flera viktiga frågor om allt från jämlikhet till tillgång av fritidsaktiviteter när föräldrar betalar stora summor pengar för barns idrottande. Vissa familjer väljer att ta privatlån för att finansiera kostnaderna, vilket är något som visar hur påfrestande det kan vara ekonomiskt. Men det finns flera lösningar på problem, som förhoppningsvis kommer ses över för att inte missa potentiella talanger.

Silly season 1 månad för 1 krona Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)

ANNONS