HockeyNews
PLUS

Så kunde Abbott få en klausul i HV-avtalet

Chris Abbott
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 08:28

FacebookXWhatsApp

HV71 har fått kritik för att det fanns en klausul i kontraktet med nye general managern Chris Abbott, vilket gjorde att han kunde bryta upp och flytta till NHL långt innan avtalet skulle ha gått ut.

Nu träder personen bakom klausulen fram och ger HV:s förklaring.

ANNONS

Det var den tillförordnade ordföranden i HV71, Andreas Davidsson, som i ett sent skede i våras gjorde klart med Rögles sparkade sportchef Chris Abbott. Davidsson var uppbackad av HV:s styrelse.

I förhandlingarna ville Abbott ha en öppning i sitt avtal med HV71 och det skulle det göra det möjligt för honom att ta ett jobb om chansen dök upp i NHL före 2027 då kontraktet med HV skulle ha löpt ut.

Chris Abbott har sin tvillingbror Cam Abbott i NHL-klubben Carolinas farmarlag Chicago Wolves. Och nyligen dök chansen upp. Carolina erbjöd Chris Abbott en tjänst som han nappade på tack vare den bespottade klausulen.

Därför en NHL-klausul

HV71 gjorde klart med Chris Abbott i början av april då det fanns få erfarna sportchefer tillgängliga på marknaden.

Andreas Davidsson förklarar i Jönköpings-Posten varför HV71 gick med på att skriva in en NHL-klausul i Chris Abbotts kontrakt.

– Han hade ett avtal med Rögle som gällde året ut och där fanns den här klausulen redan med i avtalet. Han hade kunnat sitta kvar på sitt kontrakt med Rögle som hade bättre villkor än det han fick av oss men han valde att komma till HV ändå, säger Davidsson.

Chris Abbott ersatte Kent Norberg, som fick lämna HV71 och är tillbaka i Timrå i en assisterande sportchefsroll.

Trodde risken var liten

HV bedömde att risken var liten att Abbott skulle dra till Nordamerika.

– Jag tänkte att han har precis fått sparken av Rögle och att han kanske inte var så attraktiv för lagen i Nordamerika. Så vi bedömde att sannolikheten att han skulle lämna var liten, säger Andreas Davidsson till JP.

Klausulen i Chris Abbotts kontrakt var inte tidsbunden utan ska ha funnits med under de tre åren med HV71.

– Med facit i hand kanske många skulle påstå att vi skulle ha tagit någon annan och hade vi varit ett topplag hade vi kanske gjort det. Men då hade vi heller inte rekryterat en sportchef i april, maj utan under säsongen. Men jag kan säga helt ärligt att jag hade gjort samma sak igen även om jag vetat att han skulle lämna. Med de alternativen vi hade där och då var Abbott det bästa för HV71. Dessutom får HV ha honom kvar hela den här säsongen så han hinner göra mycket bra för klubben på den tiden, säger Andreas Davidsson till Jönköpings-Posten.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln