HockeyNews
PLUS

Så mycket drar Leksands IF in åt kommunen

Leksand kommun Tegera
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 4 juni 2024

FacebookXWhatsApp

Många har ställt sig frågan vad Leksands IF är värt för sin kommun – inte minst ekonomiskt.
Nu finns det en undersökning från Högskolan Dalarna som ger siffrorna svart på vitt.

ANNONS

Det var i augusti som Anton Enberg vid Högskolan Dalarna drog igång en undersökning för att ta reda på Leksands IF:s ekonomiska och sociala värde för Leksands kommun.

Enligt den framgår det att Leksands IF har köpt varor och tjänster för 132 miljoner kronor i Dalarna i stort. Tack vare klubben drog företagen i Leksand in 69 miljoner kronor, drygt hälften av summan.

Så mycket cashar kommunen in

Enligt undersökningen leder Leksands IF:s verksamhet till 57,45 miljoner kronor i skatteintäkter varje år och av dem får Leksands kommun 16 miljoner kronor.

– Där har jag utgått från en liknande studie som PWC gjorde på Örebro HK år 2015. Det är i förhållande till deras procentuella andel av skattekontributionen som jag har gått efter. Det är inga exakta siffror, men det ger ett hum om den kommunala skatten, säger rapportens författare Anton Enberg till Falu-Kuriren.

Leksands hemmamatcher en guldgruva

Leksands kommun drar också nytta av intäkter från Leksands IF:s hemmamatcher och via bland annat hockeygymnasiet på över 30 miljoner kronor per år.
Den senaste säsongen sågs Leksands 26 hemmamatcher i SHL av 168 611 åskådare. I SM-slutspelet letade sig ytterligare nästan 23 000 åskådare in till Tegera arena för att se kvartsfinalerna mot Frölunda.

När tillresande publik kommer till Leksand blir det även turistintäkter främst knutna till Leksands IF:s hemmamatcher i Tegera arena på omkring 17 miljoner kronor.

Turist- och hotellnäringen i närliggande Tällberg drar stor nytta av Leksands IF. I gengäld betalar Leksands kommun en hyra till Leksands iF på sex miljoner kronor för istider och man sponsrar även klubben genom kommunala bolag.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln