HockeyNews
PLUS

Profilens HV-skepsis: "Samma gegga igen”

Betsson
ANNONS

Publicerad: Idag 17:42

FacebookXWhatsApp

Efter att ha tagit sig tillbaka till SHL inför förra säsongen tvingades HV71 kvala sig kvar i ligan i våras.

Nu har bågen återigen spänts vid Vätterns södra strand för en klart bättre säsong, men panelen i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson, är inte helt övertygade.

– Gör man samma sak år ut och år in så blir det ofta samma resultat, säger den tidigare SHL-forwarden Niklas Olausson i podden.

ANNONS

Samarbete med Betsson

Det har varit ett antal turbulenta år i HV71 sedan SM-guldet 2017, men förra säsongen lyckades laget tillslut rädda SHL-kontraktet via kvalspelet mot Oskarshamn. Detta trots att förväntningarna inför säsongen var klart högre ställda på en stjärntät trupp.

– Det var ju kvalspel i våras och det är nästan svårt att ta in när man tänker tillbaka på hur nära det faktiskt var att vi åkte ur igen, säger HV-supportern Daniel Högberg i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson, innan han direkt får mothugg av den tidigare Luleå-stjärnan Niklas Olausson.

– Du kan ju inte vara chockad varje år (skratt). Ni är ju där nere och hugger varje år. Gör man samma sak år ut och år in så blir det ofta samma resultat.

Till den här säsongen har Anton Blomqvist, närmast från AIK, tagits in som ny huvudtränare och Chris Abbott som ny general manager. Trots det så ser Olausson oroväckande många likheter med HV-upplagor från de senaste säsongerna.

– Jag säger inte att jag inte tror på dem, men det är ett snarlikt HV71 som alla andra år. Det ser bra ut på pappret. Det ser rätt intressant ut spelare för spelare, men de har ju inte fått ihop det. Så är det ju bara, säger han innan poddkollegan Christian ”Fimpen” Eklund bryter in.

ANNONS

– Det är väl det de försöker ändra nu med ny coach och…

– Ja, men det var ju samma sak förra året, avbryter Olausson.

Ja, för även om Eklund säger sig förstå vad Jönköpingsklubben försöker åstadkomma med förändringarna så har även han svårt att se att det ska lyckas redan den här säsongen.

– Ja, och jag tror att det kommer bli samma gegga igen, tyvärr. Inte exakt som det var under (Tomas, tidigare huvudtränare reds. anm.) Montén, men jag tror att det kommer bli tufft för Anton (Blomqvist, huvudtränare) att få ihop det här gänget. Kanske att (Chris, general manager) Abbott kan styra upp lite, men jag tror att det blir en tuff uppgift. Det har ju inte varit helt friktionsfritt än så länge, säger ”Fimpen” och fortsätter:

– Det som är bra med Anton är väl att han vill förändra kulturen i HV, vilket du nämnde ”Olle”, att den måste förändras. Då måste man ta obekväma beslut. Både Chris och Anton försöker väl förändra något som inte har fungerat. De har ju också sett att det inte har fungerat och det är ju bra. Då blir det några jobbiga beslut och vi får se om de klarar av att hålla ihop det.

Niklas Olausson menar att han gillar mycket av det han ser när han tittar på HV:s spelartrupp in i den här säsongen, men ställer sig frågande till om tålamodet verkligen finns för att driva igenom ett stort förändringsarbete om det skulle börja blåsa redan i början av säsongen.

– Jag tror ju också på det här. Jag var lite hård där, men det är klart att det är så pass tight i SHL idag att du måste vara stark som klubb för att våga gå igenom en förändring om inte resultaten kommer. Vad händer om de får en tung start igen? Då måste du vara väldigt stark som förening för att våga gå vidare och rida ut stormen.

– Nu har Chris kommit in. Jag har spelat med honom och han har gjort det jättebra nere i Rögle, men det är ju inte många av de här spelarna och ledarna som han har handplockat. Det här är ju satt innan han kom. Det hade varit enklare om han hade satt ihop det här. Om det här hade varit hans första riktiga år. Då tror jag att han litar mer på det. Han kanske litar jättemycket på Anton, men jag tror att de är extremt beroende av en bra start och få känna att det här flyger litegrann, säger han.


Lyssna på Femtefemmans lagavsnitt om HV71 här

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln