HockeyNews
PLUS

Panelen: Därför gör Brynäs succé i SHL

Brynäs panel
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 11:03

FacebookXWhatsApp

Vem trodde att Brynäs skulle toppa SHL-tabellen efter en fjärdedel av säsongen?

Nykomlingarnas succé är ett faktum – Hockeynewspanelen med Mattias Ek och Andreas Hanson analyserar framgångarna i Gävle just nu.

ANNONS

Andreas Hanson, reporter och krönikör

Brynäs toppar SHL-tabellen – vad är mest imponerande med nykomlingen just nu?

– Att det inte är någon extremt storspelande målvakt eller extrem effektivitet som ligger bakom framgången. Jag gjorde just en lista där jag satte ihop den ”statistiska” SHL-tabellen och där blir det tydligt att Brynäs framgång är väl grundad även i de underliggande siffrorna. Att som nykomling vara det mest spelförande laget är ju rätt svårt att ta in, faktiskt. Nu är det bara den första månaden, så nyckeln blir ju att fortsätta på samma sätt, men Brynäs är ett topp sex-lag för tillfället. Som om det inte räcker är man det lag som prickat målramen mest av alla och laget med näst flest avslut i skottsektorn.

Ser du att det finns något sparkapital här och vad?

– Ja, det mest uppenbara är ju powerplay där Brynäs är tolva, med en utdelning på låga 15 procent. Där har man tredje mest skott på mål, men har bara gjort fem mål. Sett till de underliggande siffrorna har Brynäs högst förväntade mål i PP. Det brukar innebära att om Brynäs fortsätter på samma sätt så ska det lossna. Dessutom har ju Christian Djos knappt spelat än, det är ju minst sagt ett sparkapital det.

Mattias Ek, reporter och krönikör

Brynäs toppar SHL-tabellen – vad är mest imponerande med nykomlingen just nu?

– Det är helheten. Både hur sportchefen Johan Alcén har satt ihop laget och hur Niklas Gällstedt och coacherna har fått ihop allting. Och så snabbt! Allting har funkat. Målvaktsparet Erik Källgren och Ludvig Persson har varit kanon. Backsidan är en av de bästa i SHL och de ärrade med Johan Larsson, Anton Rödin och Jakob Silfverberg har verkligen lett laget föredömligt. Och Brynäs vinner både mot lagen i toppen av tabellen och de i botten.

Ser du att det finns något sparkapital här och vad?

– Det är klart att Brynäs kan bli ännu bättre. Christian Djoos har knappt fått igång sin säsong efter skadan. Powerplay har totalt sett inte varit vasst. Och jag inbillar mig att Victor Söderström har alla möjligheter att bli bäste backen i SHL. Han har börjat urstarkt utan att ha haft en försäsong med något lag. Sedan finns det så klart individuella prestationer som kan upp på en lite högre nivå. Den här starten är inget annat än glimrande.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln