HockeyNews
PLUS

Nya möten med Axelsson: "Älskar ju Dick"

Mikael Nord Dick Wikegård
Foto: Mattias Ek och Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 16:25

FacebookXWhatsApp

Stjärndomaren Mikael Nord tar klivet ner från den internationella scenen och SHL för att fortsätta karriären i Hockeyallsvenskan.
Han vet att han kommer att bli testad. Förväntningarna på honom är höga.
Och Nord kommer att ställas mot Djurgårdens Dick Axelsson igen.
– Jag älskar ju Dick. Jag tycker att Dick är en fantastisk individ, säger Mikael Nord till Hockeynews och ler.

ANNONS

Hockeyallsvenskan har lyckats värva Mikael Nord, 47. En huvuddomare som sex gånger vunnit guldpipan som landets bästa hockeydomare och han har dömt i de stora turneringarna i hockeyvärlden.
Nu tar han klivet ner i näst högsta ligan med allt vad det innebär. Och han är laddad.
– Jag tycker att det ska bli helt fantastiskt. Det är superkul, säger Nord till Hockeynews.
Han medger:
– Det är klart att det kommer att bli annorlunda. För mig, för mina kollegor, för ligan, men jag ser verkligen fram emot det här och det ska bli en otroligt härlig utmaning att ta sig an.

Huvuddomare och mentor

Mikael Nord kommer vid sidan av jobbet som huvuddomare att vara mentor för sina yngre kollegor. Men han vet att han kommer att ha ögonen på sig eftersom han kommer från 15 säsonger i SHL och med både OS- och VM på sin meritlista.
– Min utmaning kommer så klart att vara att folk förväntar sig att jag ska vara helt felfri, vilket jag inte kommer att vara. Jag kommer också att ha mina dåliga matcher. Jag kommer också att göra mina misstag. Och med det sagt så får jag sätta mig på kammaren får jag sätta mig på kammaren och fundera på vad det är som händer och varför det händer.
Redan på försäsongen har Mikael Nord hamnat i hetluften. I en träningsmatch mellan Almtuna och Djurgården i Märsta ilsknade Djurgårdsstjärnan Tyler Kelleher till och hamnade i utvisningsbåset för snack.

ANNONS

Kelleher nära matchstraff

Faktum är att Kelleher var på väg att få matchstraff för tjafset. Men det stannade vid 2+10 utvisningsminuter. Tyler Kelleher satte sig i utvisningsbåset och satt kvar där.
– Jag frågade om han ville spela något mer eller om han ville vara kvar i utvisningsbåset. Då valde han att vara kvar, säger Nord.
Som erfaren huvuddomare och som mentor gäller det att stå på sig, menar Mikael Nord.
– Det är väl ett av de instrument som jag kanske kan förmedla till mina yngre kollegor, att ha lite integritet. Vi behöver inte vara bästa kompis med spelarna. Vi ska ha respekt för spelarna. Men därigenom har vi ett regelverk som vi håller oss till. Om någon beter sig illa mot mig, och så struntar jag i att agera på det, då sätter jag min yngre kollega i match nummer två i ett ganska dåligt ingångsvärde. För om inte JAG gör det blir det väldigt svårt för en yngre kollega att gå in och visa att, nej nu räcker det. Stopp och belägg.

Tror du att spelarna kommer att testa dig?
– Ja, det tror jag. Och det tycker jag ska bli kul. För man ska testa varandra. Jag kommer att testa dem också. De kommer att testa mig. Sedan kommer vi att hitta våra roller och vårt samspel. Det är väl nånstans det som är tjusningen med spelet ishockey. Tjusningen att få agera i en sport där man får visa känslor. Man får spela ett fysiskt spel. Man gör mål. Man blir glad. Man förlorar och släpper in och man blir arg. Sedan att försöka hitta en balans och respekt i det där. Det är det som vi brinner för, alla som håller på med hockey. Spelare, dömer eller skriver om det.

ANNONS

Man älskar sporten och känslorna?
– Ja, verkligen! Det är det som är spännande med ishockey. Det är inte många sporter, förutom riktiga kampsporter, där vi kan puckla på varann och ändå ha en respekt för varandra och ta i hand efteråt och säga, tack. Nu är det här en bollsport och där finns det nog inte så många saker man kan mäta sig med. För Mikael Nord och Djurgårdens Dick Axelsson, som nu gör comeback, den här gången i Hockeyallsvenskan, blir det ett speciellt återseende.

Nord och Axelsson möts igen

I SM-finalen 2019 mellan Frölunda och Djurgården utspelades en klassisk ordväxling inför tv-kamerorna där Dick Axelsson tyckte att Frölundas stjärnkapten Joel Lundqvist fick fördelar.
– Hur länge ska Joel bestämma i svensk hockey? undrade Axelsson med sin fråga till Mikael Nord.
Svaret:
– Joel bestämmer inte.
Axelssons dräpande kommentar:
– Gör han inte? Visa det då!

Så hur ska det bli att döma Dick Axelsson igen?
– Jag älskar ju Dick. Jag tycker att Dick är en fantastisk individ. Jag har inget problem att vare sig hantera Dick på isen eller utanför isen. Jag tycker att han är en injektion till ligan. Han är en kille som skapar känslor. Han är en kille som kan spela hockey på yttersta elitnivå. Med det sagt så ser jag bara fram emot att få springa på honom igen, säger Mikael Nord till Hockeynews.

ANNONS

Känslorna besvarade

Och Dick Axelsson ser fram emot att få Nord som domare igen.
– Det är en god vän om jag säger så, hehe, säger Axelsson till Hockeynews.
Den comebackande Djurgårdsstjärnan fortsätter:
– Vi båda har väl lite erfarenhet. Han lite mer till och med. Det är en jättebra domare och han kommer att vara en fantastisk mentor. Dick Axelsson passar på att skjuta iväg en passning till Mikael Nord.
– Han får lära domarna att det snackas en del där ute.

Höja ribban lite?
– Precis. Man kan inte ta utvisningar för allt. Snack hit och dit. Och kasta puckar och allt vad det heter.

Får man det då?
– Får får man. Det beror på om nån säger till.

Nord om Wikegård

Niklas Wikegård har bytt rollen som tv-expert i SHL till att bli Djurgårdens sportsligt ansvarige och kommer gissningsvis också ha en del att göra med Mikael Nord under säsongen.
– Ja, vi har väl en relation. Vi har haft lite med varandra att göra genom åren. Det är också en karaktär. Niklas är också en känslomänniska som där och då kanske reagerar, men som har en förståelse för sporten och spelet. Jag ser det bara som härligt att träffa dem igen, säger Mikael Nord.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln