HockeyNews
PLUS

Nord: "Betyder otroligt mycket för många"

Oscar Nord
Foto: Mattias Ek och Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 08:47

FacebookXWhatsApp

AIK har vunnit tre raka derbymatcher mot Djurgården.

Och ikväll släpps bara AIK:s supportrar in på Hovet.

– Jag tror att de som säger att de här matcherna bara är vanliga matcher de ljuger, säger AIK:s Oscar Nord till Hockeynews.

ANNONS

Efter en svajig och rätt svag start har AIK kommit igång i Hockeyallsvenskan. Till derbyt mot Djurgården kommer AIK med fyra raka trepoängare.

– Jag tycker väl att vi har sätta mer och mer saker i vårt spel. Vi hade väl lite tufft i början och saker börjar sitta på plats. Då tror jag att alla är lite bekvämare där ute att spela och inte tänker så mycket. Då brukar det gå bra, säger AIK-forwarden Oscar Nord.

Den snart 28-årige stockholmaren gör sin sjunde säsong i rad i AIK och var med i samtliga derbyn mot Djurgården förra säsongen.

– Varje derbymatch är speciell. Den lever lite sitt eget liv. Jag tror att de som säger att de här matcherna bara är vanliga matcher de ljuger, säger Nord.

"Betyder så mycket"

Han förklarar det där:

– Det betyder så otroligt mycket för mycket människor. Varje match är speciell på sitt sätt och det ska bli kul att få spela första för i år.

Oscar Nord och AIK har vunnit tre raka derbymatcher mot Djurgården. De två senaste har spelats på Hovet eftersom Globen (Avicii Arena) renoveras under hela 2024 inför VM 2025.

AIK har alltså en fin trend mot Djurgården.

– Precis, som du säger. Vi hade bra matcher ifjol och det är nånting som vi vill bygga vidare på så klart. Det är många här inne som var med då och så har vi så klart många nya som aldrig har upplevt det här. Det är som jag sa, speciella matcher och nånting annat.

ANNONS
Stockholmsderbyna 2023/2024

16 feb 2024 AIK-DIF 3–0 (Hovet)
21 jan 2024 DIF-AIK 0–3 (Hovet)
27 dec 2023 AIK-DIF 3–1 (Globen)
25 okt 2023 DIF-AIK 3–1 (Globen)

Av säkerhetsskäl kan inte båda lagens supporterklackar vara på plats samtidigt.

– Nu är det på Hovet tyvärr med bara hemmasupportrar, vilket är tråkigt. Det hade gärna fått vara i Globen med två sidor mot varandra, men man får göra det bästa av situationen. Nu är det vi som har hemmaplan och då är det bara ut och köra.

Våldsamt tryck

AIK-supportrarna brukar skapa ett våldsamt tryck inne på Hovet när det är 8 094 åskådare på plats.

– Jag tror att det kommer att vara otrolig energi här inne och det är bara att också försöka ge dem energi där ute på planen. Det är alltid små situationer där ute och kamp om varje situation och duell. Jag tror det finns småsaker där ute som kommer att göra att det kommer att byggas en jävla energi här inne.

Hur ser du på Djurgården som lag och spelare och karaktärer?

– De har väl många som var med där förra säsongen. Det är väl ett bra lag. De är tippade att vara där uppe och slåss om det. De har många spelare som har varit med många år och spelat på bra nivå. Det är ett rutinerat lag och sedan har de lite yngre grabbar som spelar på energi. Det gäller för oss att vara redo. Såna här matcher spelar liksom ingen roll vilka som är på banan. Matchen lever sitt eget liv och de som vill mest där ute för dagen är oftast de som vinner också. Ibland behöver man ha nån liten turstuds här och var också. Det brukar vara såna grejer som avgör såna här matcher. Det ska bara bli otroligt kul att spela, säger Oscar Nord.

Heta derbyn förra säsongen

I förra säsongens derbyn small det på olika sätt. Djurgårdens lagkapten Marcus Krüger hade smärtsamma derbyn medan Djurgårdsforwarden Albin Grewe drog på sig ett matchstraff för en huvudtackling i ett av derbyna i Globen.

Behöver man krypa in under skinnet på motståndarna?

– Jag vet inte om man kanske behöver göra nåt speciellt. Jag tror att det kommer att komma lite automatiskt. Det är inget större som jag går runt och tänker på, men det är klart att det kommer att vara mycket känslor i de här matcherna och det förväntar jag mig den här gången också, säger Oscar Nord.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln