HockeyNews
PLUS

Nobbade Modo: ”Hade jag bara tänkt på pengarna...”

Patrik Karlkvist
Foto: Mattias Persson & Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 22 augusti 2024

FacebookXWhatsApp

Stjärnforwarden Patrik Karlkvist erbjöds mer pengar i Modo – men valde Örebro.
Nu berättar den 32-årige stjärnan om spelet bakom flytten.
– Hade jag bara tänkt på pengarna hade jag kanske flyttat upp till Ö-vik, säger han till Hockeynews.

ANNONS

Redan i februari läckte det ut att Patrik Karlkvist hade bestämt sig för spel i Örebro om Oskarshamn inte klarade sig kvar i SHL. I samma sekund som IKO förlorade den sjunde och helt avgörande matchen mot HV71 i SHL kunde Örebro räkna in honom i sin trupp till den här säsongen.

Den 32-årige speldosan har kritat på ett treårskontrakt med Närkelaget och berättar nu om spelet bakom varför det blev Örebro.

– De var på mig ganska tidigt och sa: ”Om det går åt helvete med Oskarshamn, är du intresserad?”. Sedan la de upp en bra plan och förklarade hur de såg på mig. Jag har alltid tyckt att Örebro är ganska jobbiga att möta och det känns som att de är kompakta som lag.

– Sedan har man hört på omvägar att de tränar väldigt hårt och det är också en utmaning för mig att ta mig an. Jag pratade med min sambo och vi har länge pratat om att Örebro känns som en härlig stad och det är också hyfsat nära hem till våra hemorter. Det var många parametrar som spelade in, säger Karlkvist.

Det är ingen hemlighet att "Karlas" tidigare klubb Modo också var med i bilden och ville sajna honom. Enligt källor till Hockeynews kom klubben in sent i förhandlingarna och erbjöd en absolut topplön i SHL.

ANNONS

Modos bud låg på cirka 50 000 kronor mer än vad han tjänar i Örebro, enligt källor med insyn.

– Jag vet inte om det var mycket mer, men de gav mig ett jättefint erbjudande och det var de två lagen de stod mellan, erkänner Karlkvist och fortsätter:

– Valet föll på Örebro för att det var närmare hem och lättare att få hjälp om vi skulle behöva. Det är ju lite längre upp till Ö-vik. Vi har haft jättebra år där uppe och trivdes sjukt bra. Det var ett hyfsat svårt val ändå.

Karlkvist utesluter inte att han kommer återvända till norr på ett eller annat sätt i framtiden.

– Det är inte omöjligt att vi kommer skaffa oss ett ställe där uppe sen. Vi har fortfarande väldigt mycket vänner i Ö-vik, säger han.

Hur viktigt är pengar för dig?

– Jag tycker inte det är så viktigt. Det är klart man vill tjäna mycket pengar, men när man kommer upp i den här åldern och har en sambo och ett barn som man också vill ska ha det bra, då tänker man kanske inte på sig själv i första hand. Hade jag bara tänkt på pengarna hade jag kanske flyttat upp till Ö-vik.

ANNONS

Det visar också att du verkligen tror på Örebros projekt.

– Ja, absolut. Jag fastnade ganska tidigt för Örebro för att de var så pass tidiga med kontakten. De ringde och var på mig att jag skulle komma hit. Modo kom in i sista stund och la fram ett fint erbjudande, men jag ville inte gå miste om den bra känslan jag hade fått av Örebro. Det var lite mer pengar, men så är det.

Patrik Karlkvist stormtrivs redan i sin nya klubb – även om starten var tuffare än väntat.

– Jag fick en smärre chock när jag kom i somras. Det var lite annorlunda träning och mer mängd, men jag tycker att jag har kommit in i det på ett bra sätt. Jag känner mig lite starkare. Det är jättebra gubbar i laget och jag har fått mycket förtroende, så hittills har det varit jättebra.

Patrik Karlkvist säger att det varit en ganska kraftig ökning vad gäller träningsmängden jämfört mot i Oskarshamn.

– Tidigare år har vi tränat ett pass om dagen och sedan har det varit lunch innan vi har dragit till golfbanan. Nu är det dubbla pass tre dagar i veckan och lite grisigare liksom. Det har varit nyttigt och kul att få känna på en annan typ av träning. Det ska bli spännande att se vad den gör med mig sett över hela säsongen, säger han.

ANNONS

Kommer vi få se en bättre ”Karla” än någonsin i höst då?

– Det vet jag inte. Jag har haft min supersäsong höll jag på att säga, säger han med ett skratt innan han fortsätter:

– Jag hoppas ju det. Jag vill göra en superbra säsong och hoppas att vi som lag kan vara bra och gå långt. Det är det vi siktar mot.

Har du satt upp några personliga mål?

– Jag vill göra en bättre säsong än förra säsongen. Det är det jag fokuserar mest på. Just nu försöker jag bara komma in i systemet och hur vi vill spela och vad de vill ha av mig, samtidigt som jag vill behålla lekfullheten och kreativiteten som jag besitter.

– Jag brukar inte sätta några personliga mål, men går laget bra så brukar det ofta gå bra för en själv och tvärtom.

Under de inledande träningsmatcherna har Karlkvist tagit plats i en tilltänkt leading line ihop med Robert Leino och med ett annat nyförvärv i form av Patrik Puistola.

– Det känns bra. Det kommer mer och mer. Det är allltid svårt med försäsong då det är lite dag till dag. Vissa träningar känns det superbra och vissa känns mindre bra för att man är lite trött. Det brukar ta ett par matcher, men hittills tycker jag att det känns hyggligt, säger han.

Både du och Puistola är ju rätt spelskickliga. Det känns som att ni kan ha rätt kul tillsammans i höst?

– Det känns som det. Om vi hittar bra kemi här framöver så kommer vi nog ha lite roligt och skapa lite offensiva spel. Bobby är väldigt allround, tänker smart och har ett bra skott, så kanske jag och ”Pato” får showa lite.

Örebro är enligt många experter svårplacerade i år. Patrik Karlkvist är dock inte orolig över att det blir någon bottenstrid.

– Jag tror vi kommer att få se ett Örebro, kanske inte som förra säsongen då det var en miss i kolumnen, men tidigare år. Gedigna, ett väldigt bra försvarsspel och sedan hoppas jag att kunna hjälpa till att lyfta powerplay lite. Det saknades lite förra året, säger han.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln