HockeyNews
PLUS

NHL-listan – så går det: nr 20-11

NHL-listan Jonte Lindquist
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 12:43

FacebookXWhatsApp

NHL-säsongen smygstartade i Prag – men under natten mot onsdag svensk tid startar världens bästa liga på allvar runt om i USA och Kanada.

Viaplays reporter Jonatan Lindquist har tittat framåt i tiden och kommer i tre olika delar leverera totalt 30 spaningar om våra svenska stjärnor i världens bästa liga.

Vilka kommer att trejdas, vem får flest Norris-röster, individuella utmärkelser, misslyckanden och mycket annat att hålla koll på i vinter.

Här får ni den andra delen!

ANNONS

12. Erik Karlsson petas från första powerplay i Pittsburgh

Pittsburgh Penguins genomusla powerplay var ett av NHL:s mest överraskande misslyckanden ifjol. Sett till hur Penguins lagbygge är konstruerat borde det här vara en av lagets styrkor och inte en akilleshäl, och framför allt är det något de behöver få ordning på om pingvinerna ska vagga tillbaka till slutspelet.

Kan det vara värt att testa att peta Karlsson från förstauppställningen? Jag är egentligen inte övertygad om Kris Letangs storhet som PP-back heller och tycker att han ofta överarbetar, men jag tror att Penguins behöver testa något.

Vad Mike Sullivan aviserat att han tänker inleda säsongen med är Karlsson och Letang tillsammans i förstauppställningen men Erik har haft lite skadekänning under försäsongen så med det i bagaget tror jag att Karlsson kanske behöver lite tid och att Sullivan efter att par matcher låter Letang styra det där själv. Givetvis kommer han dyka upp där under säsongens gång, men med tanke på hans talang är det i sig nog anmärkningsvärt om han försvinner ens för en stund.

En notering om det dock: jag har alltid känt att folk överskattat Karlssons förmåga att producera i PP och underskattat hur han skapar i fem mot fem. Många backar kan styra ett powerplay, men det är i lika styrka som han verkligen särskiljer sig från mängden.

ANNONS

Svart på vitt för att styrka det: under Karlsson mäktiga 101-poängsäsong 2022-23 vann han den totala backligan med 25 poängs marginal – samtidigt som han var delad tia i backarnas poängliga i powerplay.

William Nylander12. William Nylander gör inga mål i första rundan av slutspelet

William Nylander,  känd från dokumentärshower och talkshowframträdande, är också en duktig ishockeyspelare. Inte minst i slutspelssammanhang.

Under sin tid i Toronto har han pangat 20 mål på 54 matcher, för ett lag som bara lyckats ta sig förbi första rundan en gång på åtta försök.

Ska de lyckas göra det i vår är det dock dags för någon annan att leverera. Förr eller senare måste det studsa emot även för Nylander, och förutspåelsen blir att det kommer göra det i förstarundan den här säsongen.

Nu tror jag definitivt inte att Nylander går mållös över flera rundor, så om Maple Leafs tar sig förbi förstarundan kommer de få kassar från Nylander. När det gäller Toronto är det dock ett väldigt stort frågetecken om de klarar det.

ANNONS

13. Lucas Raymond får karriärens första avstängning

Ifjol var Rasmus Andersson enda svensk som åkte på en avstängning, då han i oktober fick fyra matcher efter en ful frustrationstackling på Patrik Laine.

Här förutspår vi att Lucas Raymond åker på en avstängning den här säsong, om än kanske inte av den magnituden som drabbade Andersson. Raymond spelade med enorm passion under vårkanten när han försökte släpa sitt Red Wings till slutspel, och vi såg bland annat exempel på hans känslor då ett tjafs på träning mellan honom och lagkompisen Ben Chiarot blev lokala nyheter i Michigan.

Den grejen var verkligen ingen stor sak i sig, men poängen är att det brinner i Lucas Raymond. Finns det en risk att en sådan glöd ibland flammar och leder till något gränsöverskridande? Ja.

14. Leo Carlsson blir den poängmässigt näst bästa svenska 20-åringen någonsin.

Leo Carlsson är redo att ta ett monsterkliv, och jag tror att han kommer vara en spelare som gör skillnad redan i år. Kan han vara frisk en hel säsong och dessutom snitta en poäng per match? Nej, det tror jag är mycket begärt – men han kommer inte vara långt ifrån.

ANNONS

Jag  tror att han når till låga 70 pinnar under vad som räknas som hans 20-årsässong. Därmed kommer han klämma in sig mitt emellan Mats Sundin (76) och Nicklas Bäckström (69) som just nu har de två högsta blågula totalerna av en svensk i den åldern.

Elias Pettersson15. Elias Pettersson blir sjätte svensk att göra fem mål i en och samma match

Efter en vår och framför allt ett slutspel som inte blev som han hoppades kommer Elias Pettersson komma in rejält revanschsugen i säsongen. Det suget kan säkert vara både bra och dåligt, ibland en fin motivation och ibland en tyngande press.

Därför blir det säkert också en säsong med lite toppar och dalar för en av våra allra mest påpassande svenskar. Vad vi dock vet är att Petterssons toppar är skyhöga, och när allt stämmer så är han löjligt bra.

Han har redan gjort två hattrick i karriären och har dessutom vid fem andra tillfällen gjort fem poäng i en och samma match.

Nu tar han det en nivå till och blir sjätte svensk (efter Bengt-Åke Gustafsson, Willy Lindström, Mats Sundin, Johan Franzén och Mika Zibanejad) att göra fem mål i en och samma match.

ANNONS

16. Isak Rosén flippas från Buffalo

21 år gammal så har Rosén, det 14:e valet i draften 2021, framtiden för sig – men frågan är om den finns i Buffalo. Kevyn Adams har hittills varit en relativt passiv GM vars enda riktiga storaffär får sägas vara Jack Eichel-affären, som han tvingades in i.

Är det dags den här säsongen? Ja, om Buffalo inte får en kanonstart (vilket spelet i Global Series knappast indikerade) så känns det som Adams borde ge sig ut på jakt efter en etablerad men ung spelare som kan göra skillnad för laget. Problemet är så klart att man måste betala premium för sådana spelare och då kan en talang av Roséns kaliber hamna på bordet.

Med unga forwards som JJ Peterka, Zach Benson och Jack Quinn i laget, och Jiri Kulich på ingång, så kan man faktiskt också undvara en spelare som Rosén för mer omedelbar hjälp.

Jacob Markström17. Jacob Markström leder svenska målvakter i utvisningsminuter – och gör mål

Jacob Markström har levererat 19 assist under sin NHL-karriär och står noterad för näst flest poäng av alla målvakter i NHL de senaste tio åren. Han gillar verkligen att spela pucken och den här säsongen är det dags för honom att spräcka målnollan.

ANNONS

En annan nolla som definitivt kommer spricka är den för utvisningsminuter som Markström på något sätt lyckades få till under sista året i Calgary.

Med tanke på att han under sina två första år i Alberta var ligans näst mest utvisade målvakt (efter bara vettvillingen Jordan Binnington) så känns det som osannolikt att han ska ännu en säsong utan utvisningsminuter.

Visst, Markström är äldre och förnuftigare och kanske har blivit lite mer disciplinerad, men han är som bäst när det brinner och det är den Markström vi får se – även om det kostar att någon stackars motståndare en smäll på nosen och en lagkompis utan boxplaykompetens får vila två minuter.

Oliver Ekman-Larsson18. Oliver Ekman-Larsson gör ett OT-mål för Toronto i slutspelet

Eftersom Torontos slutspelsförbannelse är den mest fascinerande i hela NHL så tar vi en till om det. OEL imponerande i finalspelet för Florida, framför allt när det såg ut som att serien höll på att rinna Panthers ur händerna. Han klev fram och vågade spela när det blåste snålt, och den mentaliteten kommer behövas för Leafs.

ANNONS

Jag tror att Oliver den här säsongen blir tionde back att göra ett suddenmål i ett NHL-slutspel, tillsammans med Niclas Wallin (x3), Fredrik Olausson, Nicklas Lidström, Mattias Norström, Carl Gunnarsson, Erik Karlsson, Victor Hedman och John Klingberg.

19. Anton Forsberg förlorar säsongens första straffläggning

En statistisk svensk triumf som flög under radarn ifjol var att Anton Forsberg briljerade när matcher avgjordes på straffar Han vann samtliga fyra straffläggningar han hamnade i och räddade totalt 11 av 12 försök han fick emot sig – vilket gav en räddningsprocent på 91,7, högst av alla målvakter som deltog hamnade i minst fyra straffavgöranden.

Den förlustfria sviten kommer dock till ända redan i säsongens första straffläggning. Ingenting härligt varar för evigt.

Adrian Kempe20. Adrian Kempe gör flest mål för Sverige i Four Nations

På något vis lyckades Adrian Kempe gå mållös i tio matcher på vägen till VM-bronset i våras. Det kommer inte upprepas när Four Nations avgörs i februari. Kempe har med 11 mål på 18 slutspelsmatcher under de senaste tre åren visat att han kan leverera när det gäller som mest.

Har förutspår vi att ingen annan Tre Kronor-spelare gör fler mål än honom under Four Nations.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln