HockeyNews
PLUS

NHL-klubben planerar plocka över talangen efter kommande säsong

(9203) Viktor Lodin
Bildbyrån

Publicerad: 4 juli 2019

FacebookXWhatsApp

En skada på Christopher Mastomäki gjorde att Viktor Lodin fick chansen i Örebros a-lag – och den tog han.

Nu har han draftats av Ottawa Senators och NHL-klubbens plan är att 20-åringen ska åka över till Nordamerika efter den här säsongen.

– Jag tycker det låter som en bra plan, säger Lodin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

26 svenska spelare draftades den här sommaren. En av dessa var 20-årige Viktor Lodin, som tingades av Ottawa Senators i den fjärde rundan, som nummer 94 totalt. Den Leksandsfostrade talangen var nyligen på en knapp veckas lång development camp hos Senators.

– Det var sjukt kul att komma över dit och se hur organisationen funkar och lära känna alla där, säger Lodin.

Hur gick det hockeymässigt?

– Jag tyckte det gick helt okej. Första gången på liten rink. Det var lite ovant och en ny grej, men det var kul, säger Lodin.

Lodin hoppas kunna ta en större roll i Örebro nästa säsong. FOTO: Bildbyrån.

20-åringen följde draften på Viaplay, men just när han blev vald hade Lodin inte sändningen uppe.

– Då var jag på toa och kollade annat. Då kom det in massa twitterföljare och då anade jag att något hänt. Hur kul som helst, säger han

Hur många nya följare blev det?

–  På twitter blev det ungefär 400 nya, säger Lodin.

För Lodin blev draften ett perfekt avslut på en riktigt bra säsong. Han berättar att han igen hade några som helst tankar att få spela med a-laget, utan mer ”kanske få träna med dem någon gång”. Men då Christopher Mastomäki skadade sig fick Lodin chansen.

– Jag tog chansen och fick nästan en ordinarie tröja hela säsongen. Jag producerade kanske inte som jag själv vill. Men det är inte så lätt första säsongen i SHL och jag spelade mestadels i en fjädelina. Det var en lärorik säsong, säger Lodin, som noterades för fem poäng på 41 matcher.

LÄS MER: Så gick NHL-draften 2019

Att det blev just Senators som valde honom kom inte som någon överraskning, då det var en av fyra, fem klubbar han hade pratat med innan draften.

– De har sagt att de tycker att jag är talangfull och har mycket i mig. Jag behöver bli lite starkare och sådana saker. Annars tycker de att de ser många bra sidor i mig, säger han.

Till nästa säsong hoppas Lodin ta en större roll i ÖHK och producera mer. Sedan har Ottawa förberett honom på att de vill att han ska åka över till säsongen 2020/21.

– Vi har inte haft något snack om att signa nu, utan de vill att jag ska spela i Örebro. Sedan vill de att jag ska försöka göra mig redo för att komma över till säsongen efter, säger Lodin.

Hur låter den planen för dig?

– Det låter bra. Gör jag bra saker den här sommaren kommer jag kunna producera bra i vinter, eller ha rätt möjligheter för det i alla fall, säger Lodin.

Lodin kom till Örebro från Leksand 2015. FOTO: Bildbyrån.

För spelarna i Örebro är det egenträning i en månad framöver och då passar Lodin på att åka hem till Leksand.

– Jag ska fortsätta köra fys varje dag och göra mig så bra förberedd som möjligt för isen. Andra spelar golf, men jag har inte psyket för det. Jag håller mig till hockeyn, säger Lodin.

Det låter som att du har slängt ett gäng golfklubbor i vattenhinder?

– Ja, det har blivit några stycken när man var yngre, säger han och skrattar.

Hur är det med psyket i hockeyn?

– Ibland händer det att man tappar det. Man försöker hålla sig så lugn som möjligt, säger Lodin.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!