HockeyNews
PLUS

NHL-klubben nöjd med Malmötalangens utveckling: ”Passade perfekt"

(7095) Linus Cronholm
Peter Holgersson, Bildbyrån.

Publicerad: 5 juli 2019

FacebookXWhatsApp

Linus Cronholm kan se tillbaka på en säsong där han efter en stor roll i Pantern tog en ordinarie tröja i Malmö.

Han är draftad av Buffalo Sabres – och NHL-klubben gillar utvecklingen som 19-åringen gjort.

– Det passade mig perfekt att starta säsongen i allsvenskan, säger Cronholm.

SHL presenteras av ATG Sport

För andra sommaren i rad har Linus Cronholm varit över på Buffalo Sabres development camp. Den 19-årige Malmöbacken, som draftades av Sabres i fjärde rundan förra sommaren, är nöjd med de två veckorna han hade i Buffalo.

– Jag åkte en vecka innan campen startade. Vi tränade, fick utforska föreningen och staden. Det var bra, säger han.

Att det var andra året han var över gjorde att han kände sig lite mer bekväm den här gången än förra sommaren.

–  Man känner sig lite mer som hemma. Man hittar överalt och är inte lika nervös. Man vågar snacka med alla. Det är kul att träffa nya polare. Verkligen jätteroligt, säger han.

Cronholm under kvartsfinalserien mot Frölunda. FOTO: Bildbyrån. 

Linus Cronholm kommer från en riktigt stark säsong. Han lånades ut till Pantern och fick där göra 36 matcher, och på dessa snittade han nästan 19 minuters istid per match. 

– Det passade mig perfekt att starta i allsvenskan och få minuterna man behöver för att utvecklas. Jag är tacksam att Pantern satsade på mig, och kul att få det förtroendet och klara de höga minuterna. Det stärker ens självförtroende och man lär sig att spela mot män. Man kände sig mer redo att när jag fick chansen att testa i SHL, säger Cronholm.

Malmö gillade hans utveckling i Pantern och i bortamatchen mot Linköping den 2 mars fick Cronholm göra SHL-debut, och han tackade för förtroendet med att göra en assist. Därefter hade han en plats i Malmö. Cronholm snittade drygt 12 minuters istid per match på de sex grundseriematcher han spelade. I slutspelet snittade han ännu mer – nästan 14 minuters istid per match.

– Det var skitkul att jag fick det förtroendet. Jag är jättenöjd med matcherna jag gjorde. Sedan gick det kanske inte som vi ville i slutspelet, men Frölunda var ett riktigt bra lag, säger Cronholm.

Är du överraskad över att du fick så pass mycket speltid i Malmö?

– Nja, det vet jag inte. Det var inget man krävde. Första matchen gick jättebra och sedan fick man mer förtroende efter det, säger Cronholm.

Vad sa Buffalo om din säsong?

– De är jättenöjda, precis som jag är. Man har fått höra mycket positivt, men nu gäller det att fokusera på den nya säsongen. Man får fortsätta lägga ner samma hårda arbete, säger han

Linus Cronholm inledde förra säsongen på lån i Pantern, men imponerad när han fick chansen i Malmö. FOTO: Bildbyrån.

Cronholm kom tillbaka från campen i slutet av förra veckan och nu väntar lite semester, eller snarare träning på egen hand.

– Vi är lediga i juli, men jag ska köra på lika hårt som vanligt. De blir en hel del träning, säger han.

När HockeyNews.se pratar med honom har han precis spelat padel med några lagkamrater.

– Vi spelar ganska mycket. Det är bra träning också. Men framförallt roligt, säger Cronholm.

För Malmö tog den gångna säsongen slut mot Frölunda i kvartsfinal. Till kommande säsong har laget tagit in sex nya spelare. Backsidan har man kryddat med bland andra Adam Ollas Mattsson och Matias Lassen, vilket gör att laget i skrivande stund har tio backar på kontrakt.

– Jag gillar konkurrens. Det utvecklas man. Det är aldrig dåligt med konkurrens. Man blir bara triggad av det. Man kan inte slappna av, utan det är bara positivt, säger Cronholm.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!