HockeyNews
PLUS

Modo-chefens kritik mot "systemfelet"

Niederbach Krüger
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 1 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Modo har reagerat på den senaste tidens matchstraff och avstängningar för tacklingar där mottagaren inte tar sitt ansvar på isen.
Modo överklagade ett fall till Riksidrottsnämnden. Sportchefen Henrik Gradin delar här med sig av sina åsikter.

Vi går in i slutspelsmånaden mars med en handfull fall som har etsat sig fast i minnet i SHL och Hockeyallsvenskan.
Den 17 februari var det ett hett derby i Västernorrland där Modo storman över Timrå med 7–1, men där Modos Theodor Niederbach fick matchstraff och fyra matchers avstängning där en kampsituation ledde till att han tacklade Timråbacken Axel Rindell olyckligt i huvudet.
Rindell tog inte emot smällen på ett sånt sätt som de flesta inom hockeyn vill och råkade illa ut.

Därför överklagade Modo till RIN

Det gjorde även Niederbach och därför överklagade Modo disciplinnämndens fällande dom till Riksidrottsnämnden.
Men där blev det inget bifall.
– Det var mer att vi tyckte att vi står upp för hockeyn. Vi hade ingen förhoppning att det skulle bli någon förändring med avstängningen. Jag tycker personligen, jag menar dagen innan sitter jag och tittar på när (Djurgårdens) Marcus Krüger blir överkörd och inte ens har rört pucken. Den går emellan liksom. Den slipper igenom systemet, säger Modos sportchef Henrik Gradin till Hockeynews. Gradin tar upp ett annat exempel med motsatt utgång i derbyt mellan AIK och Djurgården på Hovet där AIK-backen Hampus Falk tacklade Djurgårdens lagkapten och stjärncenter Marcus Krüger utanför spelet.

Sänkte Krüger – straffades inte

Domarna tog inget matchstraff. Referensgruppen ingrep inte. Och situationsrummet anmälde inte tacklingen till disciplinnämnden.
Det blev inte ens två minuters utvisning för interference, vilket AIK-tränaren Anton Blomqvist sa till Hockeynews hade varit en rimlig bedömning.
Efter mötet Modo-Timrå fick Henrik Gradin ett lite oväntat samtal.
– Timrås (sportchef) Kimmo Kapanen ringer mig morgonen efter och säger att den måste vi ta upp på sportchefsmöte för det är inte okej. Han försvarar inte sin egen spelare liksom, berättar Gradin.
Och fortsätter:
– Vi är ganska överens, fem minuter (utvisning) kanske det är för att det tar i huvudet. Men låt det stanna där. Jag förstår domarna. Det är fan svårt. Men varför måste allting gå till disciplinnämnden?
– Det var lite det vi ville stå upp emot när det gällde Theo (Niederbach), att vi tycker inte det är okej att han ska få vila fyra matcher.
Och fyra matchers avstängning var vad Leksands målvakt Mantas Armalis fick då han sänkte Oskarshamns Olli Palola med plockhandsken.

Samma straff – olika handlingar

– Nu åker målvakten det är berått. Mantas åker faktiskt dit för att sopa till honom. Och han får likadant straff som Theodor Niederbach som inte kan göra nåt annat. Han kan inte undvika den där tacklingen. Det är helt omöjligt, för det går för fort där ute.
Hur låter diskussionen mellan er sportchefer kring det här?
– Jag vet inte hur det kommer att gå vidare, men det är klart att det är en punkt uppe. Man kan väl klaga på allt, så är det. Det jag tycker är att straffskalan är för hård. Låt det vara dryga straff för blindside (tacklingar från sidan ur den döda vinkeln) som släcker folk. Eller där spelarna inte kan försvara sig, menar Henrik Gradin.
Och han glider in på ämnet offensiva tacklingar där Modo-sonen Peter Forsberg länge var världsledande.
– Men titta på Malte Strömwalls igår. Ska vi börja få fem minuters utvisning för såna grejer. Och jag härleder fortfarande till den där Krüger inte ens rör pucken. Hans skicklighet, han släpper en puck mellan benen, och blir knockad. Och det händer ingenting. Det måste ju vara ett systemfel nånstans som heter duga, anser Gradin.

I hockey kan man åka på en smäll

Han utvecklar:
– Hockeyn är en kampsport. Jag förespråkar inte huvudtacklingar och jag vill inte se min son (Anton Gradin i Djurgården) bäras ut, men man kan inte naivt tro att man kan åka runt och spela ishockey och inte få en smäll. Ibland måste man undvika att ta pucken och kanske få en utskällning av tränaren för att man skyddar sig själv. Där måste tränaren bli lite smartare, säger Gradin och lägger också över ansvar på tränarna att låta spelarna släppa en puck till icing för att slippa bli överkörd ute på isen.
Henrik Gradins slutkläm:
– Straffa hårt dem som åker runt och släcker folk bara för att de tror att de är tuffa. Men straffa inte dem där det är lite smartness bakom. Sedan att det blir nåt felbeslut på isen nån gång här och där, det kommer vi aldrig att få bort, och det tror jag inte nån vill få bort.
ANNONS: Se alla matcher i TV4 PLAY för 399 kr/mån – spara 900 kronor

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!