HockeyNews
PLUS

Månadens spelare – Noora Tulus: “Jättekul”

Noora Tulus Månadens spelare

Publicerad: 22 februari 2024

FacebookXWhatsApp

Noora Tulus och Luleå har fortsatt säsongen på ett vinnarspår. Tulus själv toppade poängligan och i januari månad stod hon för 18 poäng på 8 matcher, därmed blev hon månadens spelare för januari. – Jag försöker bara göra mitt bästa varje dag, säger hon.

Luleå har fortsatt att ånga på i tabellen. I grundserien slutade laget etta med hela 23 poäng mer än tvåan MoDo. Själv slutade Noora Tulus etta i poängligan med 61 poäng på 36 matcher. I januari månad stod hon för hela 18 poäng på 8 matcher.

– Såklart känns det bra, och jättekul att bli tilldelad priset. Det är något man inte förväntar sig. Kul att det syns på isen, säger Tulus till Hockeynews.

Nyckeln till den fina formen är enligt henne själv enkel; hårt jobb och bra medspelare.

– Jag försöker bara göra mitt bästa varje dag och det är inga konstigheter. Det är hårt jobb varje dag när jag försöker fokusera. Sedan tycker jag att man inte ska glömma mitt lag, jag tackar att jag får spela med så bra spelare som vi har. Speciellt min femma, jag tycker att det har funkat jättebra. Jag har spelat med Viivi (Vainikka) så länge, så det är enkelt att spela med henne.

Man måste alltid försöka njuta av det man gör

I motiveringen (som man kan se längst ned) står det bland annat att hon är en vinnarskalle som aldrig blir nöjd, och att hon bara blivit bättre och bättre med tiden som gått. Detta håller hon med om.

– Det är kul att höra! Det är inte något man förväntar sig. Men jag håller med, jag försöker alltid fokusera på småsaker som gör att jag kan vara nöjd efter matcherna. Det är inte bara poäng, man ska börja med de enkla sakerna.

Och fortsätter:

– De enkla sakerna för mig som center är att vinna tekningar och göra enkla passningar. Det börjar där och jag försöker hålla en bra nivå varje match. Såklart går det upp och ner men jag försöker hålla en hög lägsta nivå hela säsongen. Det är alltid mitt mål.

Just kring det att du är en vinnarskalle. Vad gäller det att ha för inställning varje dag när man kommer ner till ishallen?

– Man vet aldrig när det tar slut. Man måste alltid försöka njuta av det man gör. Såklart finns det bättre och sämre dagar, men vi får ju hålla på med något vi tycker är kul. Hockey har alltid varit en stor del av mitt liv. Sedan tycker jag att vi har flera spelare i laget som har höga krav, man har lärt sig mycket av andra spelare som har mycket erfarenhet. Som att det går upp och ner men att man aldrig ska ge upp. Jag vill kriga och visa laget att jag vill ge allt varje match.

Nyckeln till den fina säsongen

I tabellen slutade Luleå på en överlägsen förstaplats med 23 poäng mer än tvåan MoDo. Det som har varit nyckeln till den fina säsongen är lagkemin, och att man jobbar för varandra förklarar Tulus.

– Jag tycker att vi under en längre tid har haft ett väldigt bra lag med toppspelare. Det handlar om att vi har kunnat behålla så många bra spelare länge. Detta har gjort att vi har blivit så bra och hittat en kemi mellan varandra. Vi vet att vi finns för varandra varje dag och hur bra vi kan vara.

Under säsongen har hon spelat mycket med Viivi Vainikka, som slutade tvåa efter Tulus i poängligan med 52 poäng.

– Jag har spelat med Viivi (Vainikka) nästan hela tiden, sedan har det varit lite annorlunda på andra sidan. Vi försöker göra vårt bästa och att det är hårt jobb som krävs varje dag. Sedan kommer alla små detaljer. Det gäller att ge 100% varje match, då blir det bra.

Inför ett kommande slutspel

Snart börjar slutspelet i SDHL. Även fast man varit överlägsna i grundserien så börjar allt lite mer på riktigt nu, där varje match blir extra viktig och där man inte kan slappna av.

– Målet är alltid att gå hela vägen. Det är vad vi vill och vi har alla möjligheter att göra det. Slutspelsmatcherna är som att allt börjar om, man måste vinna alla matcher om man vill gå framåt. Vi måste vara redo och tävla på isen och ge allt för att vi ska vinna, säger Noora Tulus.

Motivering: "18 poäng på 8 matcher i januari är svårslaget. Tulus har en grundfart i sitt spel och ett mönsterbrytande som de facto hjälper Luleå till många segrar”.Hon leder poängligan i SDHL och är en riktig vinnarskalle som aldrig är nöjd. Tulus är väldigt passningssäker och tillhör de bästa tekarna i ligan. Högt hockey-IQ och har en hög lägsta nivå. Hon var riktigt bra redan förra säsongen men så bra som hon är nu har hon inte varit tidigare".

Juryn för SDHL: Ulf Lundberg, förbundskapten Damkronorna, Apollonia Mälarberg, TV4 och Henrik Sjöberg, Hockeynews.

Vinnaren belönas med en statyett formad av Emil Österholm samt får skänka en summa till valfritt välgörande ändamål.

FAKTA. FEM SNABBA FRÅGOR

– Varför började du spela ishockey? Jag började för att min bror spelade så då ville jag också prova.

– Ditt bästa hockeyminne? Det är många. Men jag skulle säga OS-bronset nu i Kina.

– Vilken var din första stora idol? Jag har alltid svarat att jag inte haft någon idol, så då svarar jag det nu också.

– Vilken är din största hockeydröm? Man vill alltid vinna OS eller VM-guld. Det är något man drömmer om.

– Vilken spelare hade du gett det här priset om du satt i juryn? Jag tycker att det är många duktiga i ligan. Jag skulle ändå säga Viivi (Vainikka), hon får inte tillräckligt med uppmärksamhet. Jag tycker att hon är en jätteduktig spelare.

Tidigare vinnare:

December månad: Lina Ljungblom

November månad: Sara Hjalmarsson

Oktober månad: Hanna Thuvik

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!