HockeyNews
PLUS

Luleåhjältens raka råd till sonen – i AIK

Simon Åkerström Roger Åkerström
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 15 oktober 2024

FacebookXWhatsApp

AIK:s succéback Simon Åkerström, 29, är fostrad i Luleå där pappa Roger Åkerström, 57, var en älskad backklippa, guldhjälte och lagkapten.

– Om jag undrar nånting är det alltid honom jag ringer. Vi pratar efter varje match i stort sett. Han säger vad han ser och jag säger vad jag känner innan jag har sett matchen, berättar Simon Åkerström för Hockeynews.

ANNONS

Det har inte undgått någon som följer AIK i synnerhet och Hockeyallsvenskan i allmänhet att Simon Åkerström lyser ikapp med färgerna på höstlöven.

Den 29-årige norrbottningen har gjort fem mål och två assist på de fem senaste matcherna för AIK, som har fyra raka trepoängare inför derbyt mot Djurgården.

– Lagets form är bra och min form är bra. Puckarna och poängen har trillat in. Det är kul, säger Simon Åkerström som står på nio poäng (5 + 4) på åtta matcher.

Nån förklaring till din formtopp?

– Nej, egentligen inte. Utan jag har en bra känsla. När lägena uppstår ser jag mycket nät just nu. Det har bara med det att göra egentligen.

Vändning efter trög start

AIK fick en trög start med tre förluster på fyra matcher. Sedan har det flutit på betydligt bättre.

– I anfallsspelet var det lite statiskt i början. Vi hade gått igenom vad vi ville göra, men det var som att vi bara gjorde det. Vi var rätt låsta. Statiska. Sedan hade vi ett litet snack innan vi åkte ner till Småland och efter det tycker jag att det är betydligt mer rörelse i anfallsspelet och vi backar blir mer involverade.

AIK vann borta mot både Tingsryd, Åkerströms förra klubb, och Nybro. Och han fick igång sitt målskytte.

ANNONS

– Man har mer fart och kan göra lite grejer och skapa lite mer.

Hur mycket mer får du ut av ditt offensiva spel när självförtroendet är på topp?

– Det är en stor del. För mig är det en stor del. Och jag tycker att, vad kan det vara, de två senaste åren och nu har jag haft bra självförtroende när det kommer till det offensiva spelet. Det är egentligen bara att fortsätta med det.

Men Simon Åkerström är även självkritisk. Det ska visa sig att han har med den delen hemifrån. Mer om det strax.

– Sedan tycker jag fortfarande att jag har mer att ge i spelet fem mot fem när det kommer till egen zon och rent allmänt i spelet. Där tycker jag att jag och laget har mer att hitta.

Simon ÅkerströmSimons pappa Roger Åkerström är bollplank och ser Simons matcher med en hockeykännares skarpa blick.

Simon Åkerström må vara 29 år och har spelat i den näst högsta ligan sedan tolv år tillbaka i fem olika klubbar och står på sina egna ben. Men det är fortfarande roligt och givande att prata hockey med pappa Roger.

ANNONS

Åkerströms snackar ”fortfarande väldigt mycket”.

– Vi är väl inte alltid överens, men det är kul att höra hans syn på det hela och han har så klart hjälpt mig mycket genom åren, säger Simon Åkerström.

Då tycker pappa Roger till

Några detaljer han trycker på i AIK?

– Han tar alltid upp det negativa… Det positiva, ja han säger ”snyggt mål”, men det här måste du tänka på. Nu har det hjälpt mig mycket att han vill att jag tar för mig mer än vad jag har gjort. Den senaste matchen tycker jag att jag börjar släppa handbromsen lite, men det är det jag menar med att i spelet fem mot fem kan jag hitta lite mer och vara lite mer delaktig, tycker jag.

Roger Åkerström spelade i Luleå under nästan hela sin långa karriär. Han var med och vann SM-guldet 1996 och var sedan lagkapten mellan 1998 och 2005.

Han kände till sina styrkor. Men även sina svagheter. Och om det går att bibehålla det man är bra på är det just svagheterna som går att jobba med och förbättra.

– Exakt. Han har alltid varit väldigt rak i sin kommunikation. Speciellt när jag var liten och han själv spelade och var lagkapten. Då var det inte alltid att jag fattade vad han menade och blev rätt ledsen när han försökte berätta saker och så. Nu är det lite annat. Nu fattar man och så. Men han har så klart hjälpt mig mycket och vill att jag ska bli så bra jag kan bli. Därför pushar han väl på det jag kan förbättra, säger Simon Åkerström.

Första derbyt med AIK

Nu ser AIK-backen fram emot sitt första derby i Stockholm.

– Det blir häftigt. Jag har kikat nån match när man kunde ifjol. Det är väldigt häftiga matcher. Det ser jag verkligen fram emot.

Det kommer enbart att vara AIK-supportrar på Hovet under onsdagen eftersom det är AIK:s hemmaderby.

Ingen risk då att bli övertaggad?

– Det gäller att man hittar gränsen. Det blir lätt att man har huvudet under armen och bara kör och kanske springer bort sig lite. Så det gäller att hitta den där gränsen. Men så klart, jag tror att det kommer att vara bra fart i början av matchen, säger Simon Åkerström.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln